Nombroses mutacions

L’OMS i els EUA, una altra vegada en alerta per una nova variant de la covid

L’OMS i els EUA, una altra vegada en alerta per una nova variant de la covid
2
Es llegeix en minuts
France Presse

L’Organització Mundial de la Salut i les autoritats sanitàries nord-americanes van anunciar divendres que estan seguint de ben a prop una nova variant de la covid-19, tot i que «de moment es desconeix l’impacte potencial de les nombroses mutacions de BA.2.86».

L’OMS ha decidit classificar una nova variant «en la categoria de variants sota vigilància a causa de l’altíssim nombre [més de 30] de mutacions del gen Spike que porta», escriu l’organització en el seu butlletí epidemiològic dedicat a la covid-19.

És la proteïna Spike la que dona al virus la seva aparença punxeguda i és el que permet que el SARS-CoV-2 ingressi a les cèl·lules hoste.

Fins al moment, aquesta nova variant només s’ha detectat a Israel, Dinamarca i els Estats Units.

En aquest últim, els CDC (Centres per al Control i la Prevenció de Malalties) també van indicar que estan seguint de ben a prop la variant, en un missatge publicat en la xarxa social X (ex-Twitter).

Avaluació acurada

Actualment, només s’han reportat quatre seqüències conegudes d’aquesta variant, sense vincle epidemiològic associat conegut, explica l’OMS.

«L’impacte potencial de les mutacions BA.2.86 es desconeix actualment i s’està avaluant acuradament», va dir l’organització, que va emfatitzar una vegada més la importància de continuar monitoritzant, seqüenciant i notificant a les autoritats competents per tenir una visió precisa i completa de la covid.

L’OMS actualment està rastrejant tres variants d’interès (XBB.1.5, XBB.1.16 i EG.5) i set variants estan classificades sota vigilància (BA.2.75, BA.2.86, CH.1.1, XBB, XBB.1.9.1, XBB.1.9.2 i XBB.2.3).

La majoria dels Estats que havien posat en marxa sistemes específics de vigilància de la presència de la covid-19 i les seves variants, en general, els han desmantellat, creient que l’amenaça ara era menys greu i ja no justificava aquestes despeses.

L’OMS continua denunciant aquest «desarmament» i continua «demanant un millor seguiment, seqüenciació i notificació de la covid-19 a mesura que aquest virus continua circulant i evolucionant».

Malgrat que, des de principis de maig, l’OMS ja no considera la pandèmia com una emergència sanitària mundial, el virus continua circulant a tots els països, continua matant i continua canviant, va remarcar de nou la setmana passada el seu director general. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Notícies relacionades

Durant l’últim període en revisió (del 17 de juliol al 13 d’agost del 2023), es van notificar més d’1,4 milions de nous casos de covid-19 i més de 2.300 morts, segons el butlletí epidemiològic de l’OMS. Això representa un augment del 63% i una disminució del 56%, respectivament, en comparació amb el període anterior de 28 dies.

Fins al 13 d’agost del 2023, s’ha informat de més de 769 milions de casos confirmats de covid-19 i més de 6,9 milions de morts arreu del món. Es creu que el nombre real d’infeccions i morts és molt més elevat, ja que molts casos es van escapar del cens.

Temes:

OMS Estats Units