Proves de detecció precoç

Les farmàcies catalanes dispensaran autotest gratis per detectar el virus del papil·loma humà

L’Institut Català d’Oncologia impulsa una prova pilot en dones de 30 a 65 anys del Baix Llobregat que preveu expandir a tot el territori per reforçar la prevenció del càncer de coll uterí

  • El doctor Dexeus: «Un sol test del papil·loma humà redueix el risc de càncer uterí»

  • Salut vacunarà també els nois contra el virus del papil·loma humà a partir del curs vinent

Les farmàcies catalanes dispensaran autotest gratis per detectar el virus del papil·loma humà

RICARD CUGAT

5
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Les farmàcies catalanes dispensaran gratuïtament a dones d’entre 30 i 65 anys kits d’autodiagnòstic del virus del papil·loma humà (VPH), infecció de transmissió sexual que afecta tant homes com dones i que, concretament en el col·lectiu femení, comporta el risc d’acabar generant càncer de coll uterí. La Conselleria de Salut té en marxa una prova pilot en farmàcies del Prat de Llobregat, Begues, Botigues de Sitges, Castelldefels, Gavà, Sant Climent de Llobregat i Viladecans. El departament preveu consolidar aquesta iniciativa, pilotada des de l’any passat per l’Institut Català d’Oncologia (ICO), durant aquest 2023 i ampliar-la a altres zones del territori el 2024. L’últim any, unes 2.500 dones del Baix Llobregat van ser convidades a participar en aquesta prova i 1.028 van recollir el kit. D’aquestes, 948 es van fer el test pel seu compte i el van entregar a la farmàcia, que els va fer arribar a l’ICO.

A Catalunya ja existeix des de fa anys el cribratge de càncer de coll uterí, que forma part d’un programa de detecció precoç a través de citologies que, cada tres anys, es practica a les dones d’entre 25 i 65 anys als centres d’atenció primària (CAP). La Conselleria de Salut, que des d’aquest curs ja vacuna tant nenes com nens de sisè de primària (12 anys) del virus del papil·loma, es disposa ara a redoblar la prevenció i subministrar a les farmàcies de manera gratuïta aquests kits d’automostres per detectar el virus del papil·loma. La prova del VPH és més efectiva que la citologia per detectar el virus i es pot realitzar a casa. És molt similar als cribratges de càncer de còlon: les farmàcies catalanes dispensen kits per trobar sang oculta als excrements i així detectar precoçment aquesta malaltia en persones que prèviament han rebut una carta del seu centre de salut.

Dins d’Espanya, Catalunya és pionera a l’hora d’establir cribratges com aquest i a l’incloure les farmàcies dins del sistema sanitari per millorar la vigilància epidemiològica i la salut pública. Ho va demostrar recentment, durant la pandèmia, al ser una de les 12 comunitats que van habilitar tota una xarxa d’apotecaries per fer testos de covid, una mesura que va posar a l’abast de la població la ràpida detecció del virus i que va ajudar a contenir la saturació de l’atenció primària. Ara Catalunya és la primera autonomia a incorporar aquests kits d’automostra del VPH a les farmàcies (només Múrcia va començar al febrer una prova pilot perquè les dones es facin aquests tests a casa i que posteriorment els entreguin al seu centre de salut).

Millor detecció

Aquesta prova del virus del papil·loma humà (VPH) té més capacitat de detecció (d’aquest virus) que les citologies. Per això, el programa de detecció precoç del càncer de coll uterí de Salut es troba en plena transició per aconseguir que la prova del VPH es faci abans que les citologies. Actualment, a qualsevol dona que acudeix al CAP a fer-se el control del VPH se li fa una citologia. «La idea és passar progressivament a fer primer la prova del VPH i, si dona positiu, fer una citologia», explica Laia Bruni, cap d’unitat a l’ICO, on coordina el programa de detecció precoç de càncer de coll uterí.

La citologia sí que és útil per veure si hi ha cèl·lules alterades. «Són proves diferents. La del VPH detecta el virus del papil·loma humà. La citologia ens diu si hi ha lesió precancerosa. Si hi ha lesió, la traiem, i està demostrat que, al fer-ho, s’elimina la possibilitat que es desenvolupi càncer de coll uterí», afegeix Bruni.

Donar positiu en VPH no és sinònim d’acabar desenvolupant càncer. Hi ha moltes dones que donen positiu en la prova però no presenten cap lesió precancerosa. De fet, els ginecòlegs desaconsellen fer aquest test en menors de 30 anys. «La infecció del papil·loma humà és molt prevalent en dones joves sexualment actives. Probablement, el 80% o 90% de les dones, quan tinguin 50 anys, hauran sigut positives en algun moment», assenyala Damián Dexeus, el director de la clínica ginecològica Women’s.

No obstant, el càncer de coll uterí és molt poc freqüent en dones de menys de 30 anys. «No té sentit fer la prova en aquest grup, però fer-ho en majors de 30 anys sí que ens farà guanyar eficiència», afegeix Dexeus, que valora molt positivament la mesura de Salut. Les dones de més «de 30 o 35 anys» tenen menys possibilitats d’eliminar el virus espontàniament i, per tant, més risc de desenvolupar la malaltia.

Inclusió de més dones

Segons aquest ginecòleg, fer autotest de VPH serà «molt útil» per a totes aquelles dones que es queden fora del sistema. «És un intent de reduir aquest grup relativament estable que se’ns continua escapant perquè no han acudit al sistema. Solen ser dones vulnerables. El simple fet de sotmetre’s a un sol control a la vida ja redueix el risc de desenvolupar càncer de coll uterí», diu Dexeus. Els assajos clínics han demostrat l’eficàcia de fer la prova del virus de papil·loma humà tant a casa com al centre de salut.

Notícies relacionades

En la prova pilot que Salut i l’ICO estan desenvolupant al Baix Llobregat, coordinada per la Unitat d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de Gavà, a les dones que demanen cita per fer-se una citologia els metges els ofereixen fer-se l’automostra de VPH. Aquestes usuàries són derivades a l’ICO, que els envia un SMS que les informa que poden anar a la farmàcia a recollir el kit d’automostra.

Les farmàcies tornen a l’ICO aquestes automostres recollides. L’ICO les analitza. Les usuàries que donen positiu són derivades a l’ASSIR per fer-se la citologia, mentre que a les que donen negatiu les tornen a revisar en cinc anys. «La segona fase d’aquesta prova pilot serà ampliar el test a totes les dones, independentment que hagin demanat o no la prova a l’ASSIR. Això ens permetrà organitzar tot el sistema abans d’obrir-lo a tota la població», assenyala Bruni.