Detecció precoç

El doctor Dexeus: «Un sol test del papil·loma humà redueix el risc de càncer uterí»

El ginecòleg aposta per dirigir la prevenció cap a aquelles dones, les més vulnerables, que mai acudeixen al metge

  • Les farmàcies de Catalunya dispensaran autotests per detectar el virus del papil·loma humà

El doctor Dexeus: «Un sol test del papil·loma humà redueix el risc de càncer uterí»

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Una senzilla prova del virus del papil·loma humà (VPH)pot prevenir el desenvolupament de càncer de coll uterí en les dones. Tot i que en la majoria és una infecció de transmissió sexual que es cura sola, en alguns casos hi pot haver lesions precanceroses. Les farmàcies de Catalunya dispensaran gratuïtament autotests per detectar el virus del papil·loma humà en dones de 30 a 65 anys com a part del programa de detecció precoç de càncer de coll uterí. L’Institut Català d’Oncologia (ICO) ha llançat una prova pilot en set municipis del Baix Llobregat i preveu expandir la iniciativa a tot el territori a partir de l’any vinent.

El VHP és infecció de transmissió sexual que afecta tant homes com dones i que, concretament en el col·lectiu femení, comporta risc d’acabar generant un càncer de coll uterí. Tot i que donar positiu en el virus no és sinònim d’acabar desenvolupant càncer, sí que pot ser un indicador que hi ha lesions precanceroses que amb la seva sola extirpació jaeliminarien la possibilitat de desenvolupar la malaltia. Per això és tan important fer-se la prova cada cinc anys.

«Els autotests del VPH són molt útils per a les dones que es queden fora del sistema. És un intent de reduir aquest grup relativament estable de dones que se’ns continuen escapant perquè no han acudit mai al sistema. Són dones vulnerables. El mer fet de fer-te un sol control en la teva vida ja redueix el risc de desenvolupar càncer de coll uterí», assenyala Damián Dexeus, director de la clínica ginecològica Women’s.

Dexeus aclareix que hi ha dos mètodes de cribratge del càncer de coll uterí. Un, la citologia, que és la que detecta les alteracions precanceroses. I un altre, el test del VPH, que és més eficaç que la citologia per saber si una persona té o no el virus. «La presència d’infecció persistent per un virus del papil·loma d’alt risc és la condició necessària, però no suficient per al desenvolupament de càncer», assenyala aquest ginecòleg.

Segons ell, el test de VPH no s’hauria de fer en dones per sota de 30 anys, ja que aquesta infecció és «molt prevalent», especialment en dones sexualment actives. «El 80% o 90% de les dones, quan tinguin 50 anys, hauran sigut positives en algun moment. El VPH és molt freqüent fins als 30 o 35 anys i, no obstant, el càncer de coll uterí és molt poc freqüent en aquestes dones tan joves», explica Dexeus. Per això, fer el test en les més grans de 30, les que tenen més risc d’acabar desenvolupant càncer, és el més eficaç.

Prevenció

Notícies relacionades

El programa de detecció precoç de càncer de coll uterí a Catalunya consisteix, en el dia d’avui, en un cribratge amb citologia cada tres anys en les dones d’entre 25 i 35 anys. Ara, la Conselleria de Salut preveu ampliar la protecció a través de la dispensació gratuïta a les farmàcies d’autotests del VPH a dones de 30 a 65 anys. Es podran fer la prova a casa (que és igual d’«eficaç» que fer-la al centre de salut, precisa Dexeus) i una vegada la facin podran tornar la mostra a les farmàcies, que l’enviaran a analitzar a l’ICO.

«Ara mateix la dona és la que sol·licita la prova i això és el que hem d’evitar. Hem d’aconseguir que siguin cridades [des del sistema de salut] per fer-se la prova», reclama Dexeus. Segons ell, l’escenari ideal és que totes les dones hagin sigut vacunades del VPH. Catalunya ja vacuna totes les nenes i nens de 12 anys (sisè de primària). Si a això s’hi suma un «protocol de cribratge poblacional» al qual no se li «escapés» cap dona, la incidència de càncer de coll uterí «es desplomaria».

Temes:

Càncer Dones