Pla contra el càncer

Brussel·les llança un pla europeu per reduir les morts per càncer

  • La Comissió Europea proposa destinar 4.000 milions a diferents programes per millorar la prevenció, el diagnòstic i el tractament

  • Segons les estimacions de la Comissió Europea, 2,7 milions de persones van ser diagnosticades d’aquesta malaltia el 2020 a la UE

  • Sense accions concloents el nombre de casos podria disparar-se un 25% l’any 2035

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Covid-19 s’ha convertit durant l’últim any en el principal maldecap en matèria sanitària de la Comissió Europea, que reconeix els efectes greus que la pandèmia ha tingut en la lluita contra altres malalties greus, com és el cas del càncer, interrompent tractaments, i ajornant diagnòstics i proves. Un dany col·lateral amb unes repercussions que podrien ser summament greus els pròxims anys. Sense accions concloents, apunta la Comissió, els casos de càncer podrien disparar-se un 25% l’any 2035, amb un impacte econòmic global a Europa que superarà els 100.000 milions d’euros anuals.

En aquest context s’emmarca el nou pla d’acció adoptat aquest dimecres per l’Executiu comunitari per millorar la prevenció, el tractament i la cura davant el càncer. «El 2020 vam perdre 1,3 milions d’europeus per aquesta malaltia, i desgraciadament el nombre de casos està en augment», ha alertat aquest dimecres la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, posant l’accent en els càncers pediàtrics. Segons les estimacions de la Comissió, l’any passat hi va haver 2,7 milions de persones més diagnosticades de càncer.

Contra aquesta malaltia, Brussel·les proposa un pla, dotat amb 4.000 milions d’euros del pressupost europeu, principalment a través dels programes Horizon i Salut, i que girarà entorn de quatre grans pilars. El primer serà la prevenció, amb la posada en marxa de mesures per combatre factors de risc, com les substàncies perilloses, la contaminació mediambiental, el consum perillós d’alcohol o el tabac. L’objectiu en aquest terreny: aconseguir que menys del 5% de la població consumeixi tabac l’any 2040 (davant el 25% de mitjana actual) endurint la regulació dels productes de tabac i revisant la seva fiscalitat, entre altres mesures.

Detecció precoç

Notícies relacionades

En aquest àmbit també s’emmarca l’objectiu de prevenir càncers lligats a infeccions a través de la vacunació, elevant el percentatge de nenes vacunades al 90% i augmentant significativament el dels nois per al 2030, i fomentar l’activitat física i dietes saludables. El segon gran pilar de l’estratègia anirà dirigit a millorar la detecció precoç de càncers a través d’un accés més gran, i més igualitari, a proves de diagnòstic, de forma que el 90% de la població que reuneix els requisits per a les proves de detecció de càncer de mama, coll uterí i colorectal se sotmetin a proves de detecció el 2025.

El tercer àmbit de treball se centrarà en el diagnòstic i el tractament per aconseguir una atenció oncològica més ben integrada i integral que permeti alhora abordar l’accés desigual a una atenció i medicaments de qualitat. En aquest terreny, l’objectiu de Brussel·les és que el 90% dels pacients elegibles tinguin accés a centres oncològics integrals nacionals connectats a través d’una xarxa de la UE l’any 2030. El pla també contempla el llançament d’una nova iniciativa aquest any per ajudar a millorar l’accés a diagnòstics i tractament innovador, una iniciativa per ajudar a identificar les persones amb més risc de càncers comuns. L’últim focus del pla d’acció estarà posat en l’adopció de mesures per millorar la qualitat de vida de pacients de càncer i el seu seguiment.