Sistema sanitari públic

Constituïda la taula per abordar les «diferències històriques» als convenis sanitaris catalans

  • Està composta per patronals, sindicats i la Conselleria de Salut, i es reunirà per primera vegada el 15 de febrer, després de la vaga del 25 i 26 de gener

Constituïda la taula per abordar les «diferències històriques» als convenis sanitaris catalans

Albert Bertran

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les patronals Unió Catalana d’Hospitals, Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i l’Associació Catalana d’Entitats de Salut (Aces), i els sindicats Metges de Catalunya, CCOO, UGT, Satse i CATAC-CTS, junt amb la Conselleria de Salut de la Generalitat, han constituït la taula de treball per harmonitzar les condicions dels convenis de la sanitat catalana i fer front a les «diferències històriques» del sector.

Ho ha anunciat en roda de premsa aquest dimecres el conseller de Salut de la Generalitat, Manel Balcells, que ha aclarit que es tracta d’una eina d’assessorament que formularà propostes perquè es debatin a les taules de negociació sindicals d’aquests convenis.

La primera reunió de la nova taula serà el 15 de febrer i les trobades seran com a mínim trimestrals, tot i que es podran impulsar subcomissions i augmentar la periodicitat de les trobades entre tots els agents socials representats a la sanitat catalana.

Per Balcells la constitució d’aquesta taula és un «pas important» que estava reflectit a l’acord de Govern amb la voluntat de tenir una visió global del sistema sanitari català i els seus treballadors, treballin on treballin, ha dit.

«Estem disposats a treballar amb el que ens uneix», ha afirmat el titular de Salut quan li han preguntat per què busquen l’harmonització, i no pas l’equiparació dels convenis, i ha dit que l’objectiu és harmonitzar a l’alça i no retallar drets i condicions dels treballadors.

La directora gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS), Yolanda Lejardi, creu que la recerca d’aquesta harmonització de les condicions dels treballadors sanitaris de Catalunya és «clau».

Patronals

El president de la Unió Catalana d’Hospitals, Enric Mangas, ha assegurat que aquesta taula de treball donarà resultats tot i que «no serà fàcil» perquè les postures entre els diferents agents socials quant a la negociació dels convenis sanitaris seran diferents.

El president del Consorci de Salut i Social de Catalunya, Manel Ferré, ha reivindicat que aquesta taula servirà per debatre tots els temes que afecten el sistema sanitari català perquè aquest sigui de qualitat i accessible i doni resposta a totes les demandes d’una societat canviant.

Per a la directora general d’Aces, Anna Zarzosa, aquest dimecres s’ha fet un «pas important i històric» amb què aconseguiran fer atractiu el sistema sanitari tant per als treballadors com per als ciutadans.

Metges de Catalunya

Els representants de Metges de Catalunya han descartat participar en la roda de premsa, perquè, a l’haver-hi una convocatòria de vaga d’aquí dues setmanes, han preferit «mantenir una coherència» amb els facultatius que representen.

Així mateix, han assegurat que seran presents a qualsevol taula de treball que abordi els problemes de la sanitat catalana tot i que han assegurat que els fa «molta por» aquesta eina al ser d’assessorament no vinculant malgrat reconèixer la voluntat política per harmonitzar els convenis.

La resta de sindicats

La secretària general de la Federació de Sanitat de CCOO de Catalunya, Alicia Hernández, ha declarat que es tracta d’una oportunitat per avançar cap a l’homogeneïtzació: «Continuarem treballant perquè sigui una realitat ben aviat i per garantir una assistència sanitària òptima», ha dit.

Per la membre d’UGT Rosa Pérez, aquesta taula és una eina «important» i ha avançat que reclamaran al Govern un millor pressupost en salut per aconseguir millorar en les condicions de treball dels professionals sanitaris.

Notícies relacionades

La secretària autonòmica de Satse Catalunya, Montse Peña, ha remarcat la importància d’aquesta taula per als professionals d’infermeria, que tenen uns convenis molt diferents de la resta de treballadors sanitaris, i ha advocat per avançar cap a una igualació entre categories professionals.

Des de CATAC-CTS, Jesús Frías ha recordat que el sindicat sempre ha defensat un conveni únic per a la sanitat catalana i creu que aquest és un «primer pas cap endavant molt important» perquè la gestió sanitària sigui 100% pública.