«Infradiagnòstic» des de fa anys

Balcells anuncia mil milions més en el pressupost de Salut

  • El conseller compareix en la seva primera comissió de salut del Parlament mentre els sanitaris amenacen amb una vaga

Balcells anuncia mil milions més en el pressupost de Salut

ACN

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha anunciat aquest dijous que Salut disposarà de mil milions més en els pròxims Pressupostos en comparació amb el 2022(llavors es van pressupostar 11.244 milions de euros). Ho ha fet en la comissió de salut del Parlament de Catalunya, en un moment d’incertesa sobre si el Govern d’ERC tindrà suports per aprovar els Pressupostos de l’any vinent. Balcells ha reconegut que el sistema sanitari català està «infradiagnosticat» des de fa anys.

També ha demanat que els fons covid rebuts de l’Estat el 2020 i el 2021 es «consolidin». «Ens permetria consolidar l’increment de plantilles, mantenir el nivell assistencial que tenim fins ara», ha dit el conseller. Això sí, ha deixat clar que es podrà comptar amb aquests mil milions d’euros addicionals si s’aproven els Pressupostos de la Generalitat del 2023: «Que s’aprovi i que tinguem instruments depèn més de vostès que de mi», ha dit als diputats de l’oposició.

En la seva primera intervenció com a conseller en la comissió de salut, Balcells ha fet un repàs de la situació actual de la sanitat de Catalunya, els professionals de la qual s’estan plantejant anar a la vaga per la sobrecàrrega assistencial i el «maltractament» per part del sistema.

Balcells ha explicat que el sistema es troba en un «moment de canvi», a causa de la sortida de la pandèmia. Ha reconegut les desigualtats socials de Catalunya que incideixen directament en la salut de les persones. També ha mostrat la seva preocupació per la pròxima jubilació de metges i infermeres per a qui no hi ha substituts. I ha reconegut el «malestar físic, mental i l’estrès» que estan patint els sanitaris, si bé ha dit que s’han ampliat les plantilles, ja que ha assegurat que el sistema sanitari integral d’utilització pública, el Siscat, ha augmentat la plantilla entre el 2019 i el 2022 en 16.435 professionals sanitaris. Segons ell, l’objectiu és «consolidar» aquestes plantilles amb més fons, malgrat els problemes d’«infrafinançament» del sistema sanitari.

Llistes d’espera

Notícies relacionades

Quant a les llistes d’espera, s’ha compromès a «abordar» la problemàtica i a què tots els procediments d’atenció garantida (el dret a ser intervingut en un termini màxim) siguin «en el seu moment» l’any vinent. «L’activitat s’ha incrementat; l’espera de cirurgia per a cor o càncer està igual que abans de la pandèmia, però, en canvi, això no passa en alguns processos que estan sota un temps màxim garantit, i el compromís d’aquest conseller és que tots els procediments estiguin en el seu temps l’any vinent», ha asseverat.

A primària, també ha reconegut que són «insostenibles» els registres d’accés a una consulta presencial: la cita en 48 hores només s’aconsegueix en el 35% dels casos, a 5 dies en el 52% i a 10 dies, en el 72%. El conseller ha reconegut les dificultats que castiguen el sistema, però els grups de l’oposició li han criticat l’absència de mesures concretes plantejades per revertir-ho.