Mobilització els dies 25 i 26

Metges de Catalunya es desvincula del preacord de la sanitat concertada i registra formalment la vaga de gener

CCOO, la CGT i Satse sí que han firmat aquest divendres el nou conveni Siscat amb les patronals

Metges de Catalunya es desvincula del preacord de la sanitat concertada i registra formalment la vaga de gener

Albert Bertran

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El sindicat Metges de Catalunya ha registrat aquest matí de manera oficial la convocatòria de vaga per als dies 25 i 26 de gener, a la qual estan convocats uns 25.000 metges de la sanitat pública que treballin tant en centres d’atenció primària (CAP) com en hospitals. «La vaga ja està en marxa», avisa el sindicat. A aquesta convocatòria s’han afegit també vuit sindicats més (aglutinats a la Taula Sindical de la Sanitat), així doncs, i hi aniran altres perfils sanitaris.

El principal sindicat mèdic català es desmarca així del preacord al qual han arribat CCOO, UGT, Satse (el principal sindicat d’infermeria) amb les patronals (Consorci de Salut i Social de Catalunya, Unió Catalana d’Hospitals i Associació Catalana d’Entitats de Salut) sobre el nou conveni del Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (Siscat), format per ens concertats. Aquest preacord s’ha firmat amb la Conselleria de Salut aquest divendres i l’acord final serà el gener, segons fonts consultades per aquest diari. En paral·lel, segueix oberta la taula de negociació per renovar el conveni de treball de l’Institut Català de la Salut (ICS).

Metges de Catalunya ha entregat avui el document jurídic de la vaga a la Conselleria d’Empresa i Treball, així com a l’Institut Català de la Salut (ICS) i a les tres patronals sanitàries. «Fa un mes que hem anunciat la vaga i no s’està movent res», es queixa el sindicat, per qui el conveni del Siscat és la «crònica d’una mort anunciada».

Notícies relacionades

Per a Metges de Catalunya les millores recollides en aquest preacord del conveni són «insuficients» i «no responen» a la principal reclamació del sindicat: que hi hagi més metges. «Hi ha un altre aspecte que està fora de conveni, com són les llistes d’espera, les proves diagnòstiques, les llargues agendes... I això tampoc s’està negociant al marge del conveni», adverteixen fonts del sindicat.

Per Metges de Catalunya les millores ofertes per la Conselleria de Salut no són «suficients», perquè estan vinculades a «complements retributius» i a no a una «pujada del sou base», que és el que reclama aquest sindicat. També denuncia que els facultatius fa més d’una dècada que «pateixen» les conseqüències de les retallades, i ara també de la pandèmia, i estan «farts» de prestar l’assistència sanitària en condicions «molt sovint lamentables».