Hospital Sant Joan de Déu de Martorell

Tanca temporalment la primera casa de parts naturals de Catalunya per falta de llevadores

La manca d’infermeres «dificulta poder atendre amb totes la garanties sanitàries les dones que opten per un part sense intervencionisme»

Tanca temporalment la primera casa de parts naturals de Catalunya per falta de llevadores

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, aBarcelona, ha decidit tancar temporalment la casa de parts naturals perquè la falta de llevadores «dificulta poder atendre amb totes les garanties sanitàries les dones que opten per un part sense intervencionisme».

Així ho han afirmat fonts del centre hospitalari, que han concretat que des del mes d’octubre passat la casa de parts naturals ha perdut cinc llevadores, dues d’elles durant el període de Nadal.

Per això, el centre hospitalari, que no ha precisat el número total de llevadores de què disposa, ha afirmat que decideix «el tancament temporal de l’espai des de l’1 de gener mentre no hi hagi el personal qualificat suficient», cosa que –ha reconegut– espera que sigui «al més aviat possible, si és en dues setmanes, millor que en tres».

Similar a una casa

La casa de parts naturals està situada fora del bloc obstètric de l’hospital i allà les mares es troben una habitació similar a la d’una casa o un hotel, on hi ha diferents espais per treballar el procés del part com una banyera, un llit, una cadira de parts, un matalàs i llums regulables.

En el cas que el part es compliqui, es trasllada ràpidament les dones a la sala de parts convencional, cosa que «els dona seguretat», ja que «saben que compten amb tots els serveis mèdics d’un centre hospitalari», han indicat des de l’hospital.

Les llevadores, que són les responsables de la casa de parts naturals, «han de ser personal qualificat, amb experiència i capacitat de reacció», ja que en aquest espai «on no hi ha material obstètric, no hi atenen els metges», han afegit les mateixes fonts.

Per això, des de l’hospital han remarcat que els requisits per treballar i responsabilitzar-se dels parts naturals, més la falta general de llevadores en el sistema sanitari, «estan complicant trobar prou personal».

Dues llevadores a cada part

A més, «s’ha de tenir en compte que per atendre cada part natural són necessàries dues llevadores» que són professionals «que també atenen els naixements a la sala de parts mèdica», ha precisat el centre sanitari.

Notícies relacionades

«Seria una irresponsabilitat mantenir obert el servei sense les llevadores necessàries», ja que s’hipotecaria «tant el bon funcionament dels parts naturals com el dels convencionals», ha remarcat l’hospital.

La casa de parts natural de l’Hospital de Martorell va obrir el 2017, és pionera a Catalunya i fins a la data ha acollit uns 380 naixements, han concretat des del centre, els qui «per reobrir-la al més aviat possible» han afirmat que han fet «una crida i han iniciat un procés de selecció a fi de trobar el personal necessari».