Investigació de la pandèmia

El 36% dels infectats amb covid sense vacunar ja no tenen anticossos un any després

  • Un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona confirma que la immunitat híbrida (vacuna i contagi) és la més duradora

El 36% dels infectats amb covid sense vacunar ja no tenen anticossos un any després

Alejandro García

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El 36% de les persones d’entre 43 i 72 anys que es van contagiar de covid-19 fa un any i que no estaven vacunades ja no tenen anticossos perceptibles. Passa sobretot en els majors de 60 anys i fumadors. Un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), impulsat per la Fundació La Caixa, sobre la seroprevalença en la població de Catalunya remarca la necessitat de vacunar-se malgrat haver-se infectat i confirma que, en aquests casos, la immunitat híbrida (vacunació i infecció) és més duradora. La investigació, en la qual han col·laborat l’Institut Germans Trias i Pujol (IGTP) i la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu (FPDBA), ha sigut publicada a la revista ‘BMC Medicine’.

Per analitzar la importància de la vacuna contra la covid-19 cal tenir en compte la «diversitat» de la població. «A les persones adultes i sanes, la immunitat natural els dura més. En canvi, en les persones grans, amb discapacitat o alguna comorbiditat, veiem que una de cada tres perden anticossos després d’haver-se infectat naturalment. Per això aquí és important incidir en la vacunació», explica a aquest diari Carlota Dobaño, cap del grup d’immunologia d’ISGlobal.

Tant la infecció com la vacunació contra el SARS-CoV-2 contribueixen a produir la immunitat d’una població davant el virus. Es tracta d’una dada important per decidir quan i a qui s’han d’aplicar les vacunes de reforç. Els estudis seroepidemiològics ajuden a avaluar la immunitat en grups poblacionals determinats. La majoria dels estudis després de la vacunació contra la covid-19 es van concentrar en grups específics, com personal sanitari, i no distingien entre persones amb o sense infecció prèvies. L’estudi d’ISGlobal va fer un seguiment dels nivells i tipus d’anticossos de 1.076 persones d’entre 43 i 72 anys en dues fases: la primera, entre juny i novembre del 2020, i la segona entre maig i juliol del 2021.

Tres conclusions

Els resultats mostraven tres conclusions principals. La primera és que en el 36% de les persones infectades però no vacunades ja no es detectaven anticossos un any després de la infecció, sobretot en persones més grans de 60 anys i fumadores. «Particularment, els majors de 60 anys amb comorbiditats i fumadors –el tabac és un altre factor de risc– perden més fàcilment els anticossos induïts per la infecció, per això s’han de vacunar amb les dosis de record», explica Dobaño.

La segona conclusió és que en les persones amb infecció prèvia la vacunació produïa nivells d’anticossos considerablement més alts que en persones sense infecció prèvia. «Les nostres dades remarquen la importància de vacunar les persones, tot i que s’hagin infectat prèviament, i confirmen que la immunitat híbrida és superior i més duradora. Això significa que les persones vacunades però que no han passat la infecció necessitarien un reforç abans que les que sí que l’han passat», assenyala, per la seva banda, Marianna Karachaliou, primera autora de l’estudi, juntament amb Gemma Moncunill

Notícies relacionades

La tercera conclusió és que el factor més associat amb el nivell d’anticossos és el tipus de vacuna. Moderna va ser la que més anticossos va generar. A més, també sembla que hi influeixen altres factors: les persones més grans de 60 anys o amb malaltia mental tenien menors nivells d’anticossos després de la vacunació. «L’associació entre salut mental i resposta d’anticossos requereix més investigació, però se sap que les persones amb desordres, com depressió, estrès crònic o esquizofrènia, tenen una menor resposta a la vacunació en general», apunta Dobaño.

No obstant, els experts continuen sense saber «quin és el mínim d’anticossos necessari» per estar protegit. «Sí que se sap en altres vacunes, com en l’hepatitis B. Però en la covid-19, això continua sent motiu d’investigació», conclou la investigadora d’ISGlobal.