El futur de la pandèmia

La Covid-19 serà una infecció estacional com la grip

Una investigació d’ISGlobal apunta que el virus, gràcies a la vacuna, apareixerà a l’hivern, com passa amb la grip

La Covid-19 serà una infecció estacional com la grip

Jordi Otix

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Covid-19 és, amb molta probabilitat, una infecció estacional associada a la temperatura i humitat baixes. És a dir, és de preveure que el seu comportament acabi sent molt similar al de la grip, que té els seus pics a l’hivern i després desapareix pràcticament durant la resta de l’any.

Així ho recull un estudi liderat per l’Institut de Salut Global (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació La Caixa, els resultats del qual han sigut publicats a ’Nature Computational Science’. Els investigadors assenyalen també la considerable contribució de la transmissió per aerosols (és a dir, per les partícules suspeses en l’aire) i la necessitat d’adoptar mesures que promoguin la «higiene de l’aire».

Fins ara, la Covid-19 no s’ha comportat de manera estacional: en aquest últim any i mig, hi ha hagut cinc onades epidèmiques. Els experts no descarten que n’hi hagi més, si bé cada vegada els pics seran més baixos gràcies a la vacunació. El que els investigadors d’ISGlobal posen sobre la taula és que, una vegada hagin augmentat encara més les taxes d’immunització de la població general, el coronavirus es torni estacional.

«El virus es replica millor amb baixes temperatures. També sabem que la via per aerosols es veu afavorida en baixes temperatures o humitats», explica a aquest diari Alejandro Fontal, investigador d’ISGlobal i primer autor de l’estudi. «No diem que el virus hagi de tenir un comportament estacional fix per sempre, sinó que la seva capacitat de transmissió segueix un patró estacional, ja que hem trobat correlacions de la temperatura o humitat en els moments clau de pujada o baixada dels pics epidèmics», afegeix.

No obstant, l’última de les onades, la cinquena, va tenir lloc en ple estiu. «Sí. El que diem és que la capacitat de transmissió es veu minvada o augmentada pel clima, però que aquest no és suficient com per generar una onada per si mateix o parar-la», respon Fontal. També destaca que, a l’estiu, es van donar a més altres factors, com les concentracions massives de joves, el turisme i l’aire condicionat dels espais tancats, que van fer augmentar els contagis.

Pregunta clau

Saber si el coronavirus serà o no estacional, com ho és la grip, és una pregunta clau. «La qüestió de si la Covid-19 és una malaltia realment estacional es torna cada vegada més important, amb implicacions per a la implementació d’intervencions efectives», assenyala Xavier Rodó, director del programa de Clima i Salut d’ISGlobal i coordinador de l’estudi.

Per contestar aquesta pregunta, ell i el seu equip van analitzar en primer lloc l’associació de temperatura i humitat en la fase inicial de la propagació del virus a 162 països de cinc continents, abans que s’implementessin canvis en el comportament i en les polítiques de salut pública. Els resultats mostren una correlació negativa entre la taxa de transmissió i la temperatura i humitat en àmbit global: més taxes de transmissió es van associar amb temperatures i humitat més baixes.

En segon lloc, l’equip va analitzar l’evolució d’aquesta associació entre clima i malaltia al llarg del temps, i si era consistent a diferents escales geogràfiques. De nou, van trobar una forta associació negativa per a petites finestres de temps entre nombre de casos i clima (temperatura i humitat), amb patrons consistents durant la primera, segona i tercera onada de la pandèmia i en diferents escales espacials.

Un virus que serà «endèmic»

«¿Què creiem? Que una vegada hi hagi una immunitat generalitzada cap a aquestes variants de coronavirus i aquest es quedés de manera endèmica, sí que seguiria uns patrons estacionals com els de la grip, atesa la seva preferència per les temperatures més baixes», destaca Fontal.

L’estudi d’ISGlobal mostra, a més, que incorporar la temperatura en la taxa de transmissió va funcionar millor per predir la pujada i baixada de les diferents onades, particularment la primera i la tercera a Europa. «El conjunt dels nostres resultats dona suport a la idea que la Covid-19 és una infecció veritablement estacional, similar a la grip i els altres coronavirus del refredat comú», diu Rodó.

No obstant, com destaca Fontal, els «contactes socials [la interacció social] sempre tindran molt més pes que la meteorologia», si bé aquesta última és un «factor que també afecta». «Tant els pics com les baixades en general s’han vist associats a aquestes baixades de temperatura. Si la cinquena onada hagués sigut a l’hivern, hauria sigut molt més forta», afegeix.

Notícies relacionades

Aquesta estacionalitat podria contribuir de manera important a la transmissió del coronavirus, ja que les condicions baixes d’humitat redueixen la mida dels aerosols i per tant augmenten la transmissió aèria de virus estacionals com la grip. Així, destaquen els investigadors d’ISGlobal, cal posar èmfasi en la «higiene de l’aire», en paraules de Rodó, mitjançant una millor ventilació dels espais interiors, ja que els aerosols es poden mantenir suspesos durant més temps.

«Missatge als governs: si feu models de predicció de riscos de nous brots, tingueu en compte les variables meteorològiques: temperatura i humitat», conclou Fontal.