Revisió a l’atenció primària a Catalunya

«Els mil nens de Dosrius han d’anar al pediatre a Argentona»

  • Finalitzada la crisi pandèmica, els consultoris locals continuen patint retallades de serveis

«Els mil nens de Dosrius han d’anar al pediatre a Argentona»

Ricard Cugat

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La primera onada de pandèmia de covid-19 va tancar alguns centres d’atenció primària (CAP) i consultoris locals per poder centralitzar recursos. Segons la Conselleria de Salut, en aquests moments estan oberts els 100% dels CAPs a Catalunya i el 93% dels consultoris locals. Però alguns dels consultoris que han tornat a obrir ho han fet amb horaris retallats.

És el cas, per exemple, dels tres consultoris locals que hi ha a Dosrius (Maresme) i el del Bruc (Anoia). «A Dosrius ens han retallat hores d’atenció», denuncia Rafa Torres, membre de Marea Blanca i de la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i el Maresme. «Els problemes al CAP del Bruc van començar el 2017, però amb la covid hem perdut metges i cobertures sanitàries», assenyala per la seva banda Roser Castellet, veïna del Bruc.

Amb la covid-19, dos consultoris locals van tancar a Dosrius (el de Canyamars i el de Can Massuet) i només en funcionava un (Dosrius Centre Consultori). El municipi té 5.000 habitants i el seu CAP de referència és el d’Argentona. «Fins l’any passat havíem d’anar tots al consultori del centre o a Argentona. Amb protestes vam aconseguir que obrissin els altres dos», relata Torres. El «problema», explica, és que «han retallat hores d’atenció». Abans del tancament, a Canyamars hi havia sis hores d’atenció sanitària. Ara en són quatre. «Hi ha menys personal», apunta.

Dosrius, sense pediatre

Torres assenyala un altre problema relacionat amb el servei de pediatria: «Estan atenent els nens metges de capçalera. A Argentona abans hi havia tres pediatres i una d’elles venia aquí tres dies a la setmana. Ara no tenim pediatre. Els 970 nens de Dosrius han d’anar a Argentona», diu Torres.

A Dosrius, es queixa, només hi ha una infermera pediàtrica per posar vacunes. És per això que els ciutadans reivindiquen un pediatre per a aquests mil nens. «Ens agradaria de dilluns a divendres, però entenem que seria un cop de porta a la cara, així que demanem que n’hi hagi un dos o tres dies a la setmana», apunta Torres.

«L’atenció pediàtrica està garantida a tot el territori i s’organitza en funció de les necessitats de cada població», assegura Salut.

A molts països europeus, apunta la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic), en l’atenció primària els que atenen els nens són els metges i les infermeres de capçalera, mentre que els pediatres actuen de consultors des dels hospitals quan cal la seva actuació, derivada de la primària. «Actualment a Catalunya aquest model que funciona a l’Europa més avançada no és assumible, essencialment perquè no tenim el nombre de metges de família que necessitaríem», diu Antoni Sisó president de la Camfic.

El cas del Bruc

Notícies relacionades

Al consultori del Bruc els problemes van començar l’abril del 2017, quan es van començar a reduir horaris. El centre va passar d’obrir de dilluns divendres al matí i a la tarda, a obrir tres matins i dues tardes. Com explica Castellet, el mateix va passar amb la pediatria: va passar d’haver-hi un pediatre de dilluns a dijous (dos dies de matí i dos de tarda) a haver-n’hi un de matí i un altre de tarda. Darrere d’aquesta situació s’hi amaga una reducció de la plantilla: Salut i ajuntament van eliminar un equip familiar. «Una vegada passada la covid-19, el consultori, que va estar tancat durant sis mesos, va tornar a obrir amb més retallades i avui hi ha un equip mèdic una tarda i quatre matins, i un equip mèdic una tarda», diu Castellet.

Aquesta veïna del municipi, on viuen uns 2.100 habitants, també critica les «deficiències» d’aquest consultori, ja que, segons ella, les cadires de rodes «no passen per les portes», l’ascensor «tampoc hi està adapatat» i «no hi ha prou espai perquè els pacients esperin el seu torn o la seva consulta». El veïnat reclama revertir la situació i fer les millores necessàries en aquest centre de salut.