Alerta sanitària

La verola del mico arriba a Àsia

El Japó, Tailàndia i l’Índia han informat aquesta setmana dels seus primers casos de verola del mico. L’última epidèmia es filtra a Àsia al ralentí, amb tot just un grapat dels 16.000 casos globals, però suficients per declarar estats d’alerta o emergència i enfortir els controls a les fronteres.

La verola del mico arriba a Àsia

Feed

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La verola del mico aprofundeix en la discrepància d’Orient i Occident amb les pandèmies que ja va evidenciar la covid. El SARS o el MERS havien vacunat el continent contra la mol·lície i, quan van créixer els primers rumors sobre una estranya pneumònia a Wuhan, els governs tenien l’armament a punt i la societat sabia com defensar-se. Sense gairebé temps li van tancar la porta al virus mentre Occident va malgastar mesos comparant-la amb una grip. Avui insisteixen els governs asiàtics que no hi ha motius per al pànic per la verola del mico mentre treballen a minimitzar els riscos, conscients que amb els virus és preferible pecar per excés davant la vella sensació de seguretat d’Occident.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar aquest dissabte l’emergència de salut global. La verola del mico havia sortit al maig de les latituds africanes on és endèmica i ja ha sigut localitzada a 75 països. Van prevaler la veloç expansió i els milers de casos, majoritàriament sense connexió aparent ni historial de viatges a l’Àfrica, davant la mortalitat, amb tot just cinc morts.

País a país

El Japó va declarar dilluns el nivell 1 d’alerta i va demanar als seus nacionals que extremin les seves precaucions a l’estranger. Hores abans havia confirmat el seu primer cas, un jove d’uns trenta anys tornat des d’Europa, i ordenat una reunió d’experts per recollir informació i preparar els tests i als hospitals per rebre pacients. El Ministeri de Salut discutirà aquest divendres si les vacunes emmagatzemades contra la verola en previsió d’un atac terrorista serveixen contra la variant d’origen africà. Tailàndia va estendre diumenge l’alerta a nivell nacional després d’una reunió d’urgència del Ministeri de Salut. En la vigília havia informat del positiu d’un ciutadà nigerià que havia viatjat pel país. També confia Tailàndia en les seves reserves de vacunes contra la verola, en aparent bon estat després de 40 anys a la nevera, i ha ordenat als llocs fronterers que estiguin alerta amb els viatgers de les destinacions més castigades.

L’Índia explicava el seu primer cas la setmana passada i ja n’acumula quatre. Els tres primers, detectats a l’estat de Kerala, corresponien a viatgers tornats de la zona del Golf, però l’últim, a Nova Delhi, no havia sortit del país. Les autoritats investiguen com es va contagiar, han aclarit que no hi ha raó per al pànic i recomanat més vigilància als governs regionals.

Notícies relacionades

Corea del Sud, que té la maquinària millor greixada contra les epidèmies a Àsia, va decidir en una reunió d’urgència aquest dilluns que de moment no és necessari augmentar la protecció. El protocol actual preveu una quarantena d’almenys tres setmanes per a infectats i els seus contactes més pròxims i els laboratoris han rebut ordres de fabricar 5.000 dosis de la vacuna de tercera generació contra la verola.

«És només una qüestió de temps que també arribi aquí», admetia aquest dilluns Wu Zunyou, cap epidemiòleg del Centre de Control i Prevenció de Malalties de la Xina. La certesa es contempla amb relativa calma des de la classe científica perquè la seva capacitat de contagi és molt menor que la del coronavirus i perquè l’escut contra aquest serveix per a la verola del mico. La calma no exclou la precaució. Els aeroports practiquen controls des del juny als arribats de l’estranger, especialment si venen de destinacions amb casos en els últims 21 dies, i les importadores van rebre ahir l’ordre de desinfectar a fons la càrrega, els contenidors i els vehicles.