Pandèmia

La covid prolongada també afecta els nens

Un estudi fet a Dinamarca amb 40.000 menors determina que també poden allargar els símptomes del coronavirus almenys dos mesos

La covid prolongada també afecta els nens
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un estudi fet a Dinamarca, i publicat per ‘The Lancet’, amb prop de 40.000 nens amb edats entre els 0 i els 14 anys, ha demostrat que els menors també poden patir covid-19 prolongada.

Prop d’11.000 van donar positiu per coronavirus, que són a més els que han mostrat més possibilitats de prolongar els símptomes de la covid almenys dos mesos –tal com defineix l’OMS la covid prolongada– i també els més propensos a patir mal de cap, problemes estomacals i cansament.

Símptomes

Segons els resultats de l’estudi ‘LongCOVIDKidsDK’, els símptomes més comuns entre els nens de 0 a 3 anys van ser canvis d’humor, erupcions cutànies, mal d’estómac, tos i pèrdua de gana. Entre els de 4 a 11 anys, els canvis d’humor, els problemes per recordar o concentrar-se i les granissades van ser els més comuns; i entre els de 12 a 14 anys, la fatiga, els canvis d’humor i els problemes per recordar o concentrar-se van ser els més habituals.

Amb l’augment de la durada dels símptomes, la proporció de nens amb aquests símptomes va tendir a disminuir.

Una altra de les conclusions més destacades de l’estudi és que en els casos de 12 a 14 anys, més nenes que nens tenien almenys un símptoma que durava més de 2 mesos. En els grups d’edat més joves, només es van trobar diferències de sexe per als controls de 4 a 11 anys.

Les adolescents generalment reporten una càrrega més gran de queixes i malalties i tenen més símptomes de qualsevol tipus que els adolescents nois. La diferència de sexe en la salut percebuda i la càrrega de la malaltia és un fenomen conegut que es manifesta en la pubertat i podria estar relacionat amb l’equilibri hormonal.

Notícies relacionades

Les dades de l’enquesta no han inclòs informació sobre l’hospitalització; per tant, no s’ha pogut avaluar la càrrega de símptomes en relació amb l’ingrés hospitalari. El 15 de setembre del 2021, quan es va completar la recopilació de dades, 242 nens de 0 a 14 anys havien sigut hospitalitzats a Dinamarca amb infecció per SARS-CoV-2 com a diagnòstic primari o secundari.

Les dades d’aquest estudi es van obtenir durant el període en què les variants alfa i delta del SARS-CoV-2 eren dominants i, per tant, es desconeix si els resultats són generalitzables als nens infectats amb una variant més recent o a futures variants del virus.