Conselleria de Salut

Argimon defensa els comptes com la «consolidació» de la inversió de la pandèmia

L’oposició les considera «continuistes» i no «expansives»

Argimon defensa els comptes com la «consolidació» de la inversió de la pandèmia

JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha argumentat aquest divendres que la partida d’11.171 milions d’euros recollida en el projecte de llei de pressupostos per al seu departament és la «consolidació» de la inversió realitzada durant la pandèmia de Covid-19 en recursos humans i infraestructures.

«Mantenim i consolidem tots els contractes fets en els últims mesos», ha reivindicat el conseller en comissió parlamentària sobre les contractacions de personal amb 438 milions d’euros en salaris de l’Institut Català de la Salut (ICS), el Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (Siscat) i els centres d’atenció primària (CAP).

En aquesta línia, ha destacat que els comptes també serviran per mantenir l’atenció hospitalària d’aguts: en concret la infraestructura d’unitats de cures intensives (uci) i els espais polivalents annexionats a grans hospitals que allotgen aquests llits de crítics que han impulsat durant la pandèmia.

Així mateix, Argimon ha recalcat que és «absolutament necessari» complementar la partida de pressupostos amb els fons extraordinaris Covid de l’Estat per fer front a les necessitats derivades de la pandèmia el 2022 i recuperar l’activitat assistencial, entre d’altres.

El conseller ha remarcat un augment del 20,7% respecte als comptes anteriors en l’àmbit de l’atenció primària, amb 323 milions d’euros; un augment del 10,4% en l’àmbit de la salut mental, amb 48 milions d’euros; i un augment del 74,5% en l’àmbit de la salut pública, amb 106 milions d’euros.

Atenció primària i salut mental

Argimon ha destacat l’«enfortiment» de l’atenció primària amb nous perfils professionals el 2022: arribaran entre 215 i 220 referents de benestar emocional, 746 administratius i de suport a la ciutadania, 23 treballadors socials i fisioterapeutes, dels quals no ha concretat la xifra de contractacions i ha assegurat que ho farà en les pròximes setmanes.

Respecte a les accions dirigides a l’atenció de la salut mental de la població, el conseller ha destacat la posada en marxa del Pla de prevenció del suïcidi i el desplegament de 10 equips multidisciplinaris d’atenció domiciliària a l’alta complexitat de joves de 12 a 25 anys: «Si hi intervenim de forma precoç aconseguirem menys cronificació», ha dit Argimon sobre aquestes patologies.

Grups

Des del grup socialista, la diputada Assumpta Escarp ha lamentat que aquests pressupostos són «continuistes, no expansius», i en la mateixa línia s’ha expressat la diputada del PP Lorena Roldán, que ha dit que l’increment de la inversió prové de la Unió Europea i l’Estat.

Per a la diputada de la CUP Eulàlia Reguant «no queda clara l’aposta» per donar resposta a la necessitat de salut mental de la població i el diputat d’ECP Lucas Ferro ha dit que en el seu partit estan una mica decebuts perquè projectaven un increment de 130 milions en salut mental.

Notícies relacionades

La diputada de Cs Anna Grau li ha demanat «transparència» a Argimon perquè creu que hi ha opacitat en els comptes que el conseller ha presentat, mentre que, des de Vox, el diputat Manuel Acosta l’ha emplaçat textualment a redactar de nou els pressupostos per eliminar despeses supèrflues, entre d’altres.

En canvi, el republicà Juli Fernàndez ha defensat que aquests comptes permetran que l’estructura del sistema sigui «molt mes fort i obren camins cap a transformacions», i el diputat de Junts Jordi Fàbrega ha reivindicat textualment que els pressupostos a Salut sí que són les més expansius de la història.