Segons el Biocomsc

Les vacunes contra la Covid-19 han evitat entre 6.900 i 9.500 morts a Catalunya

  • Els fàrmacs de Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen també han impedit fins a 150.000 contagis, 38.000 ingressos en planta convencional i 5.700 més en ucis

  • L’aval del Suprem a utilitzar el certificat Covid en l’hostaleria de Galícia «obre una porta» que Salut «estudiarà atentament», segons Cabezas

Les vacunes contra la Covid-19 han evitat entre 6.900 i 9.500 morts a Catalunya
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Les vacunes contra la Covid-19 han evitat, durant els últims mesos a Catalunya, entre 6.900 i 9.500 morts, segons estimacions del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

A més, també han evitat entre 100.000 i 150.000 contagis, entre 31.000 i 38.000 ingressos en planta convencional i entre 4.700 i 5.700 ingressos a les ucis. Sense la vacuna, en la cinquena onada Catalunya hauria tingut fins a 2.000 persones ingressades en aquestes unitats, superant la xifra de la primera onada, quan hi va arribar a haver 1.500 pacients greus amb coronavirus.

Així ho ha explicat aquest dimecres la investigadora del Biocomsc, Clara Prats, en la roda de premsa setmanal de la Conselleria de Salut liderada per la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

¿Què passarà aquesta tardor? «Cada onada l’hem controlada amb menys mesures. Però penso que anem pel bon camí», ha dit Prats. La investigadora calcula que a finals de mes hi haurà un augment de la velocitat de propagació del virus (Rt).

«Hi ha dues opcions: veurem un escenari d’estabilització amb brots més locals o viurem una onada menys important que les anteriors. La perspectiva és que, si hi ha un creixement, no ens porti a una situació com la de l’estiu», ha explicat Prats.

Per la seva banda, la doctora Cabezas ha destacat que Catalunya continua experimentant una «millora epidemiològica», si bé encara queda per recuperar la «normalitat» en el sistema sanitari. «Les incidències estan baixant una mica més lentament en els últims dies. Però avui és el primer dia que baixem de 700 malalts amb Covid-19 en hospitals [aquest dimecres n’hi ha 681 en planta convencional i 248 a les ucis]. És una bona notícia», ha remarcat la secretària de Salut Pública.

Joves sense vacunar ingressats

També ha fet èmfasi en el fet que entre les 248 persones que hi ha a les ucis (12 menys que la vigília) n’hi ha 20 que tenen menys de 40 anys. I, d’aquestes 20, 16 estan sense vacunar. El mateix en planta convencional: «[Entre els 681 malalts amb Covid] hi ha 65 persones menors de 40 anys i, d’aquests, només 10 tenen la pauta completa de la vacuna». La vacuna, ha recordat, ha permès una «estabilització» en el nombre de morts.

Cabezas ha tornat a fer una crida perquè s’immunitzin totes aquelles persones que encara no ho estan i ha explicat que hi està havent un «alentiment» en el nombre de vacunes que Salut està administrant. «Tenim molta oferta de vacunes. Però la gran majoria de persones que volien vacunar-se ja ho estan fent. Animem a tothom que no s’hagi vacunat a anar als punts de vacunació a través de vacunacovidsalut.cat», ha dit la metge.

Notícies relacionades

Per això Salut està estudiant desmantellar aviat els vacunòdroms i desplaçar-se als llocs on hi ha taxes vacunals més baixes. «Cal fer accions més quirúrgiques. S’està estudiant en quin moment es posarà en marxa aquesta adequació», ha dit la secretària de Salut Pública.

Sobre l’aval del Tribunal Suprem a utilitzar el certificat Covid en l’hostaleria a Galícia, Cabezas ha respost que aquesta decisió «obre una porta» que Salut «estudiarà atentament».