Pandèmia de Covid-19

L’ocupació d’ucis a Catalunya continuarà creixent a l’agost

Els 41.000 contagis setmanals són tants que fins a la setmana que ve no hi haurà un «alentiment» d’ingressos en hospitals

A1-119200571.JPG

A1-119200571.JPG / Ferran Nadeu (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Malgrat que la incidència acumulada del coronavirus en els últims set dies ja està baixant a Catalunya, la situació en hospitals i ucis continua sent «crítica», com ha reconegut aquest dilluns en roda de premsa el director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), Xavier Llebaria.

«Amb un nombre tan elevat de contagis [41.000 setmanals], creiem que fins a finals d’aquesta setmana o la següent no notarem un alentiment d’ingressos en planta convencional. I, fins a ben entrat agost, en ucis», ha dit.

Catalunya ja ha passat el pic de nous contagis diaris. Hi ha ja de mitjana un 13,5% menys que fa unes setmanes. No obstant, 41.000 contagis setmanals continuen sent molts. Per això, pel que fa a dades assistencials, Catalunya es troba «davant una situació crítica», en paraules de Llebaria. «En l’atenció primària, continuem amb un volum d’activitat molt important, tot i que comença a decréixer molt lleugerament», ha explicat.

Fa dues setmanes, els CAP detectaven 50.000 casos setmanals, ara 31.000. Els CUAP, 10.000 casos setmanals. Però la positivitat dels tests en atenció primària és del 47%: altíssima si es té en compte que l’OMS considera que, per sobre d’un 5%, l’epidèmia està descontrolada.

Ocupació hospitalària

També els hospitals, als serveis d’urgències del qual estan arribant menys casos de Covid, mantenen molt elevada l’activitat relacionada amb la pandèmia. En tots els hospitals catalans hi ha aquest dilluns 2.217 persones ingressades pel virus i 130 pendents de confirmació, cosa que suposa un 23% del total de llits. La mitjana d’aquests malalts és de 59 anys.

A les ucis hi ha avui 512 persones amb el virus i 380 per altres motius. Catalunya ha notificat 43 ingressos per Covid-19 en les últimes 24 hores. El 54% dels pacients en ucis tenen coronavirus. La mitjana d’aquests malalts és de 54 anys.

Com explicava el subdirector assistencial de l’Hospital de la Vall d’Hebron, José Manuel Domínguez, divendres a EL PERIÓDICO, el perfil del pacient ingressat per Covid-19 en hospitals i ucis al llarg d’aquesta cinquena onada ha començant a canviar en alguns hospitals. Si fa unes setmanes, a partir de Sant Joan, ingressaven sobretot persones joves, ara cada vegada més es contagien i ingressen els «pares» d’aquests joves. Són, fonamentalment, persones de mitjana edat, d’entre 40 i 60 anys, que no estan vacunades o només tenen una dosi. «La doble vacuna protegeix de malaltia greu. La gent que entra a l’uci és gent no vacunada o amb només una dosi».

Sancions

Al costat de Llebaria, el portaveu dels Mossos d’Esquadra, Joan Carles Molinero, ha explicat que el cap de setmana passat el cos policial va aixecar 1.411 actes de sanció administrativa, el doble que l’anterior. La majoria van ser per incompliment de les restriccions de mobilitat. Hi va haver 912 actes per no respectar el confinament nocturn i 150 més per no utilitzar la mascareta. Les altres es van aixecar per incomplir aforaments, horaris i fer ‘botellons’ en l’espai públic.

Segons Daniel López-Codina, investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), «a principis d’agost, la primera setmana, s’haurien de veure les baixades en hospitalitzacions i ucis». «Però el més important és que ens adonem que la pandèmia continua. Si relaxem les mesures, tornarem a tenir creixement», diu.

Els contagis, a la baixa

Notícies relacionades

Les noves infeccions, en totes les franges d’edat, ja estan baixant. «El problema és que els no vacunats han arrossegats els vacunats. Han infectat el seu entorn», explica López-Codina. Això explica per què hi ha hagut pujades de contagis forts en més grans de 50 anys i fins i tot de 70. No obstant, els augments en aquestes franges d’edat han sigut «molt inferiors» que en els de 15 a 30 anys, la població que no està vacunada. «La vacuna protegeix –insisteix aquest investigador del Biocomsc–. No és 100% efectiva, però els contagis en els vacunats s’han contingut per la immunització».

Com explica López-Codina, si aquest nombre de contagis s’hagués produït sense la vacuna, s’hauria hagut de tornar a decretar un nou confinament domiciliari. «Hauria sigut una catàstrofe enorme. Els contagis en vacunats han crescut, però s’han contingut. Amb una situació tan alta del virus, és impossible que no hi hagi creixement, però en les franges vacunades ha sigut molt petit al costat d’altres franges d’edat», insisteix l’investigador del Biocomsc.