Pandèmia de Covid-19

La variant delta obliga a pujar la immunitat grupal al «85% o 90%»

  • Fins ara, els governs s’havien fixat un 70%, però aquesta soca «és tan contagiosa», que caldrà apujar-ne el nivell, assegura la secretària de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas

  • Aquesta onada és la que menys letalitat té (75 morts en les últimes setmanes, dels quals el 53% no estaven vacunats), però té la xifra de contagis diaris més gran

La variant delta obliga a pujar la immunitat grupal al «85% o 90%»

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La variant delta del coronavirus, que és més contagiosa que les anteriors (la de Wuhan i l’alfa), obligarà a apujar la immunitat de grup «a un 85% o 90%» per tenir la població protegida. Fins ara, la immunitat de grup s’havia fixat en un 70%, però, segons ha reconegut aquest dimecres en roda de premsa la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ara caldrà apujar aquest percentatge.

«El percentatge que necessitem d’immunitat, incloent-hi persones vacunades i que han passat la malaltia, era del 70%, una xifra clàssica en qualsevol malaltia. Però aquesta és una variant tan contagiosa que haurem d’arribar a nivells d’un 85% o 90%. Tot i que l’objectiu de la Conselleria de Salut és vacunar tota la població de Catalunya», ha dit Cabezas.

¿Quan arribarà Catalunya a aquest percentatge? Segons Cabezas, «dependrà de les vacunes que es rebin al setembre». Fins ara Salut només sap les dosis que rebrà a l’agost. «Sabem que al setembre rebrem més vacunes de Moderna, però en no sabem res més», ha dit la secretària de Salut Pública de Catalunya, que, a més, ha mostrat la seva «solidaritat» amb Maria Antònia Font, la seva homòloga a les illes Balears, i la seva «estranyesa» perquè aquesta última ahir va ser imputada per detenció il·legal per haver confinat els estudiants a l’‘hotel Covid’ de Mallorca. «Va ser una mesura de salut pública per garantir quarantenes i evitar contagis», ha defensat Cabezas.

Vacunació

Catalunya ja ha administrat un total de 8.500.000 vacunes, el 94% de les rebudes. Això ha possibilitat que el 52,6% dels catalans tinguin ja la pauta completa i un 61,9%, una dosi. La setmana vinent, segons Cabezas, s’acabarà la vacunació dels majors de 60 anys, dels quals ja tenen les dues dosis el 88%.

La vacuna té una protecció molt important, però es necessita continuar mantenint la mascareta i la distància social. Entre les 75 morts ocorregudes en les últimes setmanes (la xifra de letalitat més baixa de totes les onades), el 30,7% dels morts no estaven vacunats i un 17% estaven parcialment vacunats. El 53% tenien les dues dosis, però no s’ha d’oblidar que les morts han baixat molt significativament. Això contrasta amb l’alt nombre de contagis: una mitjana de 4.300 diaris, la més alta de totes les onades. Entre els tres milions de vacunats en les últimes setmanes, només s’han contagiat unes 17.000 persones, cosa que representa un 0,05%.

Situació epidemiològica

Salut comença a percebre ja una «baixada de casos» en els menors de 50 anys, fet que indica que «potser està millorant la situació», ha assenyalat la secretària de Salut Pública, tot i que caldrà veure si és una situació «sostinguda» durant més dies. La pressió assistencial en l’atenció primària, que «ha baixat una mica», continua sent «altíssima» i és cinc vegades més gran que temps enrere.

Això continua repercutint en tot el sistema sanitari. Continuen augmentant les hospitalitzacions i el nombre de pacients a les ucis. Però canvia el perfil d’aquests malalts. «En altres onades, el nombre de persones a les ucis que necessitaven ventilació invasiva era molt alt, ara és menor. La cinquena onada és la que té més joves hospitalitzats, una mitjana de nou anys menys que en la quarta onada», ha explicat Cabezas. La part bona d’això és que la «mitjana de dies hospitalitzats» és molt menor que en altres onades.

Un 31% dels ingressats per Covid-19 en els hospitals catalans tenen menys de 40 anys. En la quarta onada, aquest col·lectiu representava només un 10%. I passa el mateix a les ucis: un 25% dels pacients amb coronavirus en aquestes unitats tenen menys de 40 anys. «Però necessiten ingressos més curts», ha dit aquesta metge de família.

Variant delta

Notícies relacionades

La situació «explosiva» de contagis es deu a la variant delta, que és fins i tot el 60% més contagiosa. A més, té un període d’incubació més curt que les altres variants i un temps de contagi més elevat. «Té més eficàcia a l’hora d’infectar les cèl·lules», ha destacat Cabezas.

Països com el Regne Unit, Holanda o Israel també estan experimentant, com Espanya, els estralls de la variant delta.