Reivindicació sectorial

Les farmàcies demanen vendre tests d’antígens sense recepta

  • Els professionals s’ofereixen a certificar i registrar els resultats

  • Demanen que es modifiqui urgentment el decret per ajudar a descongestionar els CAP

Una farmacéutica toma la temperatura a una mujer antes de realizarle un test de antígenos en la Farmacia Las Gemelas en Madrid.

Una farmacéutica toma la temperatura a una mujer antes de realizarle un test de antígenos en la Farmacia Las Gemelas en Madrid. / EUROPA PRESS / Jesús Hellín

1
Es llegeix en minuts

Les farmàcies volen vendre ja tests d’antígens de Covid sense recepta. Consideren que d’aquesta manera podrien ajudar a l’excessiva càrrega dels centres d’atenció primària (CAP), que amb la nova onada de contagis estan realitzant aquests diagnòstics i, a més, vacunant. Quatre hospitals se sumaran en els pròxims dies a la vacunació massiva, ha anunciat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

Segons ha recordat en un comunicat el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, actualment els farmacèutics ja disposen de tests d’antígens d’autodiagnòstic validats, però només els poden dispensar sota prescripció mèdica. Per això han reclamat que s’aprovi urgentment la modificació del reial decret 1662/2000 sobre productes sanitaris per al diagnòstic ‘in vitro’, que contempla que les farmàcies puguin dispensar tests d’autodiagnòstic de la Covid sense recepta mèdica. El conseller Argimon ha explicat aquest dimecres a Els matins de TV-3 que des del Ministeri de Sanitat li han anunciat que aquesta modificació es podria produir la setmana vinent.

Incertesa i impotència

El consell dels farmacèutics denuncia que aquest «incomprensible escenari» genera «incertesa» en la població i «impotència» entre el col·lectiu farmacèutic –que no pot dispensar sense recepta un producte que és clau per cribrar la població, aïllar casos positius i descongestionar els CAP–.

Notícies relacionades

Els farmacèutics han afegit que, a més de vendre els tests, també podran registrar i certificar els resultats, cosa que «desplegarà un circuit validat i segur, que permetrà detectar el major nombre de casos possibles», han aclarit. I han recordat que ja han participat en ocasions anteriors en cribratges, com el de les farmàcies del districte de les Corts de Barcelona o en l’assaig clínic Obrir Girona.

Els professionals del sector han recordat que els CAP estan «col·lapsats» i que, com més gent passi l’examen d’antígens, «serà més fàcil controlar la pandèmia». Els tests «són una eina fàcil i ràpida en què la sensibilitat i l’especificitat són dues característiques molt importants i que no compleixen tots els tests que els ciutadans poden tenir a internet», han advertit.