La gestió de la pandèmia

Els grans hospitals de Barcelona vacunaran més per alleujar els CAP

  • El conseller de Salut anuncia que els quatre principals recintes de l’àrea metropolitana també realitzaran tests

  • Argimon avança que, quan reobri l’oci nocturn, haurà de presentar-se el passaport Covid o un test d’antígens

Els grans hospitals de Barcelona vacunaran més per alleujar els CAP

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts

Els quatre grans hospitals de Barcelona i l’àrea metropolitana socorreran els centres d’atenció primària (CAP) per vacunar i realitzar proves de Covid. Ara mateix són les infermeres de primària que estan vacunant i fent proves PCR o d’antígens, i es necessiten reforços en aquestes tasques, tal com ha reclamat la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic). El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha anunciat aquest reforç per alleujar els CAP en una entrevista aquest dimecres a Els matins de TV-3.

Argimon ha recordat que els hospitals ja han estat vacunant al llarg de la campanya (a la qual ara se sumaran punts mòbils), però que el seu paper ara serà més important i, tot i que no ha especificat quins seran, tot fa pensar que l’Hospital Clínic, Bellvitge o el Vall Hebron estaran entre aquests. El màxim responsable de Salut ha afegit que el personal sanitari no ha de témer per les seves vacances, malgrat que ara en molts casos està doblant els torns, perquè han pogut «esponjar» els dies de descans. L’any passat se’ls va recomanar que concentressin les vacances a l’estiu a l’espera d’una tardor complicada.

«No tornaríem a obrir»

En la mateixa entrevista televisiva, el conseller s’ha referit a la decisió de tancar l’oci nocturn a Catalunya per frenar els contagis. «No tornaríem a obrir, no tornaríem a fer el mateix, és clar. Però fa unes setmanes era molt difícil no obrir», ha confessat. Ha explicat que les reunions amb el sector són habituals i que la setmana que ve en tindran una altra. D’aquí 15 dies, quan finalitzi el tancament, està previst que hi hagi un nou protocol perquè les discoteques puguin obrir amb garanties.

Ha recordat també que els contagis seguiran «tot l’estiu» i que perquè l’oci nocturn reobri serà necessari que el Procicat aprovi un pla, que inclourà que els participants presentin «un passaport Covid» o bé un test d’antígens recent, «no de 24 o 48 hores, sinó de menys de 12», ha especificat, i a continuació ha recordat que hi ha iniciatives, com l’Obrir Girona, que examinava els assistents unes hores abans. També ha afegit que aquest tipus de tests els han de sufragar els organitzadors de les activitats, en cap cas, la sanitat pública.

Antígens a les farmàcies

Pel que fa a la venda de tests d’antígens a les farmàcies, el conseller de Salut ha explicat que n’ha parlat amb la ministra de Sanitat, Carolina Darias, (igual que sobre les mascaretes al carrer, tema sobre el qual no es plantegen canvis en el decret llei) i que tot apunta que la setmana que ve es podria aprovar el decret sobre el qual es treballa des del mes de maig. «No entenc per què no ho autoritzen ja, hi ha molts països europeus on ja se’n venen i és un element que pot ajudar, tot i que és important que no ens doni falsa seguretat», ha analitzat Argimon.

Notícies relacionades

Una altra de les novetats que ha exposat el conseller és que, en aquesta nova onada, la taxa de contagis entre les persones econòmicament més benestants és tres vegades superior al que passa en les més desfavorides. «Les primeres onades van colpejar les classes més deprimides, però ara la proporció és de tres a un», ha valorat.

Incrementar la inversió en sanitat

Josep Maria Argimon, que ha aprofitat l’entrevista per lamentar la falta de recursos dels últims anys en la sanitat pública i reclamar que es reverteixi la situació, ha avançat que una de les seves màximes prioritats a partir d’ara serà l’atenció emocional de la societat: «Ens preocupa que la societat està tocada».