Diferències socioeconòmiques

La vacuna contra la Covid-19 arriba més lentament als barris pobres de Barcelona

  • Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí tenen una taxa vacunal fins a un 30% més baixa que Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia i les Corts

  • El principal motiu és que accedeixen menys a internet o al mòbil, segons l’ajuntament, que ha habilitat 25 punts informatius en aquestes zones

La vacuna contra la Covid-19 arriba més lentament als barris pobres de Barcelona

MANU MITRU

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De la mateixa manera que la Covid-19, especialment durant la primera onada, ha afectat més als barris pobres de Barcelona davant la impossibilitat de molts veïns de poder confinar-se correctament, l’estratègia de vacunació ara contra el coronavirus no està arribant amb la mateixa velocitat a totes les zones de la capital catalana. O, en altres paraules, els pobres estan menys vacunats.

Alguns barris de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí tenen percentatges vacunals entre un 9% i un 30% més baixos que Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia i les Corts, segons un informe de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). «Aquestes desigualtats estan relacionades amb el nivell socioeconòmic de les àrees bàsiques de salut», ha afirmat aquest dimarts en roda de premsa la gerent de l’ASPB, Carme Borrell.

Hi ha, segons l’ajuntament (que ha treballat conjuntament amb l’Institut Català de la Salut i el Consorci Sanitari de Barcelona), tres raons perles quals la vacunació avança més lentament en alguns barris. «Una: la barrera digital, l’accés a internet o al mòbil [les cites per vacunar-se de la Conselleria de Salut arriben a través del telèfon]. Dos: les barreres culturals i lingüístiques. Tres, però molt menys comú, la por dels efectes secundaris de les vacunes», ha dit la regidora de Salut, Gemma Tarafa. Com menor nivell socioeconòmic, més possibilitats hi ha de topar amb la fractura digital.

És per això que l’Ajuntament de Barcelona ha habilitat fins a 25 punts informatius, als districtes amb un més baix percentatge de persones vacunades, que ajudaran els veïns que pertanyin a grups prioritzats a demanar cita contra la Covid-19 a través de la plataforma digital de Salut. Són espais oberts en centres cívics, biblioteques, casals de barri i casals de gent gran. El personal que atendrà la ciutadania ha rebut formació específica sobre aspectes relacionats amb el procés de vacunació i la sol·licitud de cites. També compten amb el recolzament del 061 Salut Respon per gestionar i resoldre dubtes sobre la immunització.

«La vacuna està arribant a tothom, però a diferents velocitats», ha precisat Borrell. La diferència entre les àrees on més vacunes s’han posat és d’un 30% en els més joves i un 9% entre els grans. «A mesura que augmenta l’edat, hi ha menys diferència de taxa vacunal, perquè la vacunació va arribant a tot arreu, tot i que no al mateix ritme», ha afegit.

«Qualsevol que visqui a Barcelona, tingui o no el padró, es pot vacunar contra la Covid-19», recorda l’ajuntament

L’objectiu d’aquests 25 punts vacunals és garantir un accés equitatiu a la vacuna per a tothom i prevenir que acabi havent-hi un patró de desigualtat en les cobertures vacunals de la Covid-19 quan s’avanci en l’estratègia de vacunació dels diferents grups d’edat. «La idea és que els qui s’acostin a aquests punts d’informació surtin amb cita per vacunar-se», ha dit Tarafa, que a més ha recordat que «qualsevol persona que visqui a Barcelona, tingui o no padró, es pot vacunar» contra la Covid-19.

A més, l’Ajuntament de Barcelona ha preparat una campanya de comunicació adaptada als diferents territoris amb materials informatius traduïts a diferents idiomes. La proximitat es considera clau per a una total cobertura.

Punt d’informació per reforçar la vacunació contra la Covid-19 al Centre Cívic Pati Llimona (barri Gòtic), aquest dimarts.

/ RICARD CUGAT

Cobertura vacunal

La cobertura vacunal a Barcelona ha anat augmentant a mesura que s’ha disposat de més vacunes i s’han anat ampliant els grups prioritaris a vacunar. Així, segons dades de l’ASPB, a data del 31 de març, la cobertura de vacunació de la primera dosi en els barcelonins de més de 15 anys era del 44,6%, arribant al 92,4% en els de més de 80 i al 90,5% en les persones d’entre 70 i 79 anys.

En els grups d’edat de fins a 69 anys, per arribar ràpidament al màxim de població, Salut ha ampliat els punts de vacunació i la citació es fa de manera massiva per un SMS al mòbil a partir del qual les persones trien cita. És precisament a la franja d’edat dels 60 als 69 anys on més diferències hi ha segons els barris.

La dels 60 a 69 anys és la franja d’edat on hi ha més diferències segons les àrees de salut

A inicis de maig, quan la cobertura de les primeres dosis d’aquest grup estava entorn del 60%, l’ajuntament va detectar una diferència entre les cobertures de les àrees bàsiques de salut (ABS) de més de 30 punts percentuals. Aquesta diferència va portar el consistori a pensar que calia donar més recolzament a la campanya general i evitar que el patró de cobertures desiguals s’acabés instaurant.

Notícies relacionades

Així per exemple, el 31 de maig, la cobertura mitjana de la primera dosi a Barcelona en els grups d’edat de 60 a 65 i de 66 a 69 anys era, respectivament, del 79,4% i del 82,3%. Però el rang entre les diferents àrees bàsiques de salut era de més de 20 punts percentuals: en el grup dels 60 a 65 anys oscil·lava entre el 63,5% i el 86,6% i en el de 66 a 69, entre el 68,1% i el 90,3%.

L’ajuntament ha constatat que, en aquestes franges d’edat, el percentatge de persones vacunades se situa per sota de la mitjana de la ciutat en alguns barris dels districtes de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí.