Quarta onada

Les ucis es continuen omplint i aquest dissabte ja hi ha 498 pacients només amb Covid a Catalunya

Salut notifica 2.269 contagis i 37 morts i pugen la incidència acumulada i el risc de rebrot

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Gran part dels indicadors de la pandèmia de coronavirus han pujat aquest dissabte a Catalunya. El més preocupant, el de les ucis, també: en les últimes 24 hores han ingressat en aquestes unitats tres pacients més, amb la qual cosa ja hi ha un total de 498 només amb Covid-19 a tot el territori, segons les dades de la Conselleria de Salut. Dimecres n’hi havia 445, cosa que dona una idea del ràpid ascens de malalts greus. Són nivells similars als de fa un mes. «Anem a un ritme que no podem sostenir», va afirmar dimarts el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. L’estada mitjana a les ucis són tres setmanes, per això és tan lent buidar-les. I el que està en risc en aquesta epidèmia és el col·lapse sanitari.

Han baixat, això sí, les hospitalitzacions, ja que han passat dels 1.695 malalts divendres als 1.629 aquest dissabte (66 menys). L’índex de reproducció (o Rt, que mesura el creixement potencial de la pandèmia) aquest dissabte s’ha situat en 0,87, una centèsima menys que la vigília. A l’estar per sota d’1, l’epidèmia es troba en regressió, però ja no experimenta la baixada de setmanes enrere. Tot i que alguns indicadors sembla que han descendit, s’ha de tenir en compte que, durant el cap de setmana, es diagnostiquen menys contagis perquè la gent va menys al metge.

No obstant, altres indicadors com la incidència acumulada en els últims 14 dies sí que han pujat aquest dissabte, ja que han passat dels 233,45 casos per 100.000 habitants divendres als 244,32 aquest dissabte. També ascendeix el risc de rebrot, que ha escalat vuit punts i s’ha col·locat en els 213, contra els 205 de divendres. Per sobre de 200 punts, el risc de rebrot de l’epidèmia és molt alt.

Notícies relacionades

Paral·lelament, Catalunya ha registrat 2.269 contagis i 37 morts en les últimes 24 hores, per la qual cosa, des de l’inici de la pandèmia, s’han contagiat 614.495 persones i han mort 21.519 més.

La situació epidemiològica preocupa les autoritats catalanes. Per això, des de la mitjanit de dijous a divendres, el Procicat va tornar a imposar un confinament comarcal i no descarta aprovar més restriccions en els pròxims dies.