Tercera onada de la Covid

El toc de queda força un canvi en el consum de drogues

  • Les urgències dels hospitals reben menys intoxicats, però avisen que els que abans es drogaven en discoteques ara ho fa als domicilis

  • El Clínic alerta que continua atenent accidents de trànsit per desplaçaments no laborals produïts en el confinament nocturn

El toc de queda força un canvi en el consum de drogues
5
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

¿Com ha afectat el toc de queda, del qual es compleixen ara tres mesos, al funcionament de les urgències dels hospitals i centres d’atenció primària (CAP)? Almenys a Barcelona, la resposta depèn molt de la zona. Uns centres han notat una disminució, per exemple, de persones que arriben amb politraumatismes per accidents de trànsit o per una intoxicació. D’altres, no obstant, experimenten una inquietant continuïtat de la dinàmica que es donava abans de l’entrada en vigor, el 23 d’octubre, del confinament nocturn. El que sí que perceben molts és no tant una reducció, a nivell social, de la ingesta de drogues com un canvi en el consum.

Per exemple, tant en les urgències de l’Hospital del Mar com del Clínic han baixat les visites per intoxicacions. D’octubre a desembre del 2020, el Mar va rebre 75 casos de persones que s’havien intoxicat ja fos per alcohol, drogues o fàrmacs. En el mateix període del 2019, la xifra va ser de 102. «Tot ha baixat com a conseqüència de la pandèmia i del confinament nocturn. I n’hi ha que han deixat de venir a l’hospital perquè tenen por», opina Isabel Cirera, cap del Servei d’Urgències del Mar. Però amb matisos. «No és el mateix intoxicar-se amb amics a casa que a Pachá», apunta aquesta metge.

Ho diu també el toxicòleg clínic de l’Hospital Clínic Emilio Salgado. «A les urgències venen persones amb un altre perfil: ja no consumeixen en l’oci nocturn, sinó als seus domicilis», assenyala Salgado, que també és responsable de la Unitat de Toxicologia clínica del Clínic. Des de l’entrada en vigor del toc de queda, en aquest centre s’han reduït un 7% les visites per intoxicacions a urgències respecte a la mitjana interanual del 2017, 2018 i 2019. Durant el confinament domiciliari de març, el centre va veure com baixaven fins a un 50% els casos d’intoxicats.

«Però aquesta foto és la punta de l’iceberg. A mi el que més em crida l’atenció és l’increment en les intoxicacions per alcohol», assenyala Salgado. Aquest toxicòleg creu que aquesta caiguda de les intoxicacions del 7% al desembre hauria de ser «més gran», ja que els locals nocturns estan tancats. «Ara la gent es queda en una casa dormint, no al carrer a l’espera d’una ambulància. La gent s’està acostumant a consumir d’una altra manera. No acaben a urgències perquè la deixen dormint en un racó de la casa», diu Salgado.

A més, en els últims mesos, el Clínic també percep un increment del consum de marihuana per via oral, ja sigui en forma de galetes o pastissos. «Les persones intoxicades per cocaïna [la droga que, després de l’alcohol, porta més gent a les urgències] o cànnabis continuen venint perquè truquen a una ambulància. El nombre de les que arriben a urgències no baixa, es manté», explica Salgado. I el mateix ocorre amb les intoxicacions per ‘chemsex’ (l’ús intencionat de drogues per tenir relacions sexuals). «A aquest tipus de comportaments no els ha afectat el toc de queda ni el virus. Continuen produint-se i no han baixat», alerta

També certifica aquest canvi en el consum de drogues l’Hospital de la Vall d’Hebron. De juny a ara, el centre rep pacients amb addiccions que van augmentar el consum arran del desconfinament de l’estiu passat. «Ara venen més a urgències que durant el confinament de març perquè tenen un descontrol del consum. Tenen idees d’autolesió. No respecten gaire el toc de queda: queden en cases i consumeixen a les cases», diu la psiquiatra Lara Grau, Cap de la Secció d’Addiccions del Servei de Psiquiatria de Vall d’Hebron.

¿Més o menys accidents?

Quant als accidents i politraumatismes hi ha heterogeneïtat entre els diferents hospitals. «Esperàvem que hi hagués menys accidents de trànsit i menys agressions, i la veritat és que la cosa es manté», assegura Anna Carreras, traumatòloga de l’Hospital Clínic. «Crèiem que, amb el toc de queda, arribarien a urgències només accidents domèstics i no: ens arriben també els de trànsit per desplaçaments que no són laborals», lamenta Carreras. Tot i així, la major part d’accidents que rep el centre són persones grans que han caigut a casa, una cosa comuna en les urgències de molts hospitals.

El preocupant és que el Clínic també està rebent persones accidentades en festes il·legals. Aquesta traumatòloga posa com a exemple una noia jove que va caure d’un balcó estant de festa. «Estem veient accidents que es produeixen durant el toc de queda», alerta Carreras. No hi ha xifres d’aquest fenomen, però esgrimeix les «sensacions» que tenen els metges durant les guàrdies.

No obstant, la impressió no és la mateixa en altres centres com per exemple l’Hospital del Mar. En conjunt, les urgències d’aquest centre han experimentat una baixada d’entre un 20% i un 25% des de finals d’octubre fins al gener respecte a anys anteriors. «Venen menys casos de traumatologia i de cirurgia», explica Cirera des de les Urgències del Mar. La mateixa percepció té l’Hospital de la Vall d’Hebron, que ha vist com es reduïen fins a un 30% les visites de totes les urgències.

Cirera posa un exemple: el Codi Politrauma, que és activat pel servei d’emergències quan algú té un accident o ha tingut una caiguda. «Ha baixat un 50%. Des del 23 d’octubre al 20 de gener d’aquest 2021, vam tenir 78 activacions. No obstant, durant aquell mateix període de l’any previ, en vam tenir 155».

¿I en els CAP?

També les urgències dels centres d’atenció primària, els anomenats CUAP, han notat una disminució de les visites amb motiu del toc de queda. «Hi ha hagut una disminució important, sobretot al desembre. De Nadal a ara potser hi ha un lleuger increment, però no és igual que abans del toc de queda», assenyala Sonia Moreno, metge del CUAP Gràcia i membre del Grup d’Urgències de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic).

Notícies relacionades

«Ara atenem bàsicament casos de Covid-19. I han baixat altres patologies», diu. Així, aquest CUAP sí que ha experimentat una disminució dels pacients intoxicats de forma lúdica. «Quant a accidents també en veiem menys i més lleus. Hi està havent una limitació de la circulació molt gran i això ho notem», apunta Moreno.

Sí que hi ha una cosa que li crida l’atenció: l’aparició del «pacient matiner». «És aquest que ve a les sis del matí per consultar. S’ha aguantat tota la nit perquè no podia sortir de casa. Abans, aquest pacient venia a la nit. Això sí que ho hem notat. I per patologies variades», conclou aquesta metge de família.