Pandèmia de Covid-19

Sanitaris de Sant Joan de Déu reben les primeres vacunes de Moderna

  • Catalunya rep les primeres 5.800 dosis d’aquesta farmacèutica, el fàrmac de la qual és més senzill d’administrar que el de Pfizer

2
Es llegeix en minuts

L’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues de Llobregat (Barcelona) ha començat avui a administrar les primeres vacunes de la farmacèutica Moderna als seus professionals de primera línia amb la previsió que al llarg de la setmana vinent tots els sanitaris del centre hagin rebut el sèrum.

Així ho han explicat als mitjans el director mèdic, Miquel Pons, i la directora infermera, Emma Gómez, després que hagin sigut vacunats aquest matí un doctor i una infermera d’Urgències, els primers professionals catalans en rebre aquest sèrum contra el coronavirus de la firma Moderna.

La campanya de vacunació a l’hospital maternoinfantil Sant Joan de Déu, que ahir va rebre un total de 2.000 vacunes, ha arrencat amb la immunització dels treballadors que aquest dissabte estan en actiu en «serveis de primera exposició», unes 280 persones, i continuarà amb els aproximadament 250 sanitaris del torn de diumenge.

La intenció, ha asseverat Pons, és que durant la setmana que ve tota la plantilla de l’hospital hagi sigut vacunada de Covid-19, donant prioritat a les àrees de més exposició al virus, com les Urgències, el personal del laboratori, el de les unitats de cures intensives (ucis) o el de servei domiciliari.

«Les dosis administrades donen per cobrir tots els professionals de primera línia. Els números estan ben quadrats i no es preveu que sobrin dosis en aquesta primera entrega», ha assegurat el metge, que ha detallat que la segona tanda de vacunes arribarà a finals de gener i servirà per cobrir la resta de la plantilla de l’hospital, així com per administrar les segones dosis als sanitaris.

A més, de moment, han explicat Pons i Gómez, no s’ha detectat cap resistència a vacunar-se: «Al contrari, els professionals en tenen moltes ganes [...] Estan il·lusionats», han remarcat.

La primera vacuna

Ho ha confirmat la infermera de l’uci pediàtrica Elisabet Socíes, la primera en rebre la vacuna, que ha ressaltat que, malgrat no tenir la «mateixa càrrega de treball» que als hospitals d’adults «quantes més vacunes es posin i més ràpid es faci, abans podrem acabar amb la pandèmia».

En aquest sentit, Pons ha remarcat que a l’hospital hi ha menys «quadros greus» de Covid-19 que en els centres d’adults, amb una mitjana d’un o dos diaris d’entre 200 urgències.

«Cada dia es detecten pacients amb Covid, però el nombre d’ingressos per quadros respiratoris és d’un o dos al dia, res a veure amb pressió assistencial dels hospitals d’adults», ha dit.

Diferències amb Pfizer

D’altra banda, a diferència de la vacuna de Pfizer, la de Moderna pot conservar-se durant 30 dies en una nevera, cosa que facilita la logística i la distribució, una característica que, segons els experts, facilitarà que no hi hagi «problemes» ni «sobrin dosis».

«És bastant més senzilla d’administrar. Ve preconstituïda i només cal homogeneïtzar la preparació i injectar-la», han indicat.

Notícies relacionades

Després de la vacunació a Sant Joan de Déu, la campanya per posar les 5.800 dosis de Moderna que han arribat a Catalunya seguirà demà als hospitals d’Amposta i Mataró, tot i que Salut no descarta distribuir aquest sèrum en altres centres, han informat fonts de la conselleria.

A l’Hospital Altahia de Manresa, on estava també previst vacunar amb les dosis de Moderna, en canvi, la vacunació es portarà a terme finalment amb dosis del laboratori Pzifer.