La segona onada de la Covid

Un Nadal només amb els més pròxims per evitar un rebrot al gener

  • Brindar en la intimitat amb els convivents és garantia per evitar una tercera onada al gener
  • El risc d’una nova onada és que arribaria sense tenir encara la població vacunada
44300389 - a romantic christmas dinner table setting with candles and christmas decorations   cenas cena comidas comida de navidad  generico  mesa FOTO  123RF

44300389 - a romantic christmas dinner table setting with candles and christmas decorations cenas cena comidas comida de navidad generico mesa FOTO 123RF

4
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

En la segona temporada de ‘The Crown’ es reprodueix una apassionant conversa entre la llavors jove Isabel II i la seva mare, en què aquesta li fa una advertència clau: «No fer res és el treball més dur de tots i requerirà totes les teves energies». La reina mare es referia a l’exigència d’imparcialitat i en els capítols posteriors es comprova com de complicat és per a la sobirana britànica fer cas d’aquesta regla. Un consell tan difícil de seguir i tan important com ho serà passar aquest Nadal sense fer res, l’equivalent a quedar-se a casa que recomanen el Govern i els experts.

No fer altra cosa que brindar en la intimitat amb els convivents seria la garantia que Espanya no patirà la temuda tercera onada al gener, però una cosa són les recomanacions i una altra la realitat del que passarà. La normativa aprovada pel Govern i les autonomies, al permetre els viatges per celebrar les festes amb familiars i amics, deixa un marge tan ampli que gairebé tothom pot anar a tot arreu sense marge per al control. L’ampliació de 6 a 10 persones en els àpats és també un altre colador impossible de vigilar. 

Resignació

Una certa resignació sembla haver-se instal·lat entre alguns experts que ja veuen inevitable la nova onada. «És gairebé segur que la incidència pujarà al gener. El que caldrà veure és com, però hi ha pocs dubtes que s’incrementarà per les festes», assenyala l’exsecretari general de Sanitat, José Martínez Olmos.

Com que Espanya va ser el primer país europeu a patir la segona onada i ja la té en fase de control, pot ser dels primers a patir la tercera. Amb un agreujant. Arribaria abans que la primera tanda de vacunacions pogués contribuir a controlar-la. D’aquest perill va advertir dijous passat el portaveu tècnic del Govern en la pandèmia, Fernando Simón, per qui en altres països de l’entorn la nova onada es podria «solapar amb capes importants de la població ja immunitzades». Jugarien amb avantatge.  

No deixa de cridar l’atenció que es dona per descomptada la tercera onada quan la segona encara està lluny d’haver remès del tot. L’últim ‘semàfor’ de Sanitat classificava en situació d’alerta 4 (risc extrem) vuit comunitats autònomes i set en alerta 3 (risc alt). Només les Canàries i Galícia se’n deslliuraven. Quan es van començar a relaxar les restriccions el maig passat tot Espanya hauria sigut qualificada en situació de risc baix o sense risc. Un augment dels contagis en les pròximes setmanes podria desbordar uns hospitals encara saturats.

Responsabilitat individual

Donada la laxitud de les normes i la dificultat per controlar el seu compliment, el Govern ha posat tota la seva esperança en la responsabilitat individual. Diuen els sociòlegs que quan cal emetre una opinió sobre un problema complex que no dominem solem secundar els polítics, partits o famosos amb qui tenim més afinitat. Per als que encara dubtin sobre com passaran les festes, la millor guia poden ser en aquest cas els científics implicats en la lluita contra la pandèmia. Els hem preguntat com passaran el Nadal i el resultat ha sigut molt aclaridor.

Ni un pensa a reunir-se amb més de sis persones i tots els assistents seran familiars de parentiu estret. Els fills i les seves parelles, a tot estirar. Si viatgen des de lluny, es faran proves o passaran quarantenes. Gairebé cap es mourà de la seva comunitat autònoma. No hi haurà cap parent polèmic i els més grans tampoc hi seran. Són conscients que són els més vulnerables. «¿Com em podria perdonar si a conseqüència del Nadal infecto el meu pare?», es preguntava un altre científic, el biofísic especialitzat en la modelització de l’epidèmia, Daniel López Codina.

Connectar per videotrucada

Gemma del Caño, farmacèutica i divulgadora científica, té una solució per mitigar la nostàlgia. «Posarem les pantalles a la taula per connectar-nos tots per videotrucada», deia. Per Nadal faci seure Zoom a la taula.

Notícies relacionades

Amb l’ordinador també es podrà connectar amb els únics països del món que celebraran la nit de Cap d’Any en multitud perquè han pres mesures molt dràstiques contra la pandèmia des del primer dia. Són estats com Austràlia i Nova Zelanda, als antípodes geogràfics i en la gestió del virus.

El castell de focs artificials de Sydney que cada 31 de desembre dona el tret de sortida al nou any es manté tot i que amb un límit d’aforament i serà transmès per streaming com és habitual. Aquí encara serà de dia però ens pot ajudar a no fer res. Isabel II no ho va aconseguir del tot i per això la monarquia va trontollar en més d’un moment. Veure o revisitar ‘The Crown’ tampoc és una mala opció en un Nadal sense Nadal.