L’evolució de la pandèmia

Mig Espanya encara continua en risc extrem per coronavirus en el semàfor de Sanitat

  • Vuit autonomies, entre les quals hi ha Catalunya, es mantenen en alerta màxima
  • Totes les comunitats, tret de tres, superen el pitjor llindar d’incidència de contagis entre els més grans de 65 anys
ambulancia-sem

ambulancia-sem

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Es parla ja de la possibilitat que una tercera onada arribi a Espanya al gener quan encara no ha amainat la segona. Ho mostra amb claredat l’informe publicat pel Ministeri de Sanitat a partir dels indicadors inclosos en el ‘semàfor’ acordat l’octubre passat pel Govern i les comunitats autònomes. Vuit de les 17 autonomies es troben encara en el nivell d’alerta 4 o risc extrem i entre aquestes hi ha Catalunya. Set més estan en el 3 o risc alt. Només Galícia i les Canàries figuren amb perill baix i no n’hi ha ni una en situació de normalitat, el nivell a partir del qual es van començar a relaxar les restriccions el maig passat.

La caiguda en la incidència acumulada de casos en 14 dies per 100.000 habitants, gairebé ininterrompuda des del 9 de novembre passat, pot haver portat a un optimisme excessiu. La setmana s’ha tancat amb 189 casos per al conjunt d’Espanya, molt lluny dels 529 del 9 de novembre. Només Cantàbria i Euskadi continuen lleugerament per sobre dels 250, tot i que Madrid ha experimentat un retrocés en les dues últimes jornades, que la setmana vinent s’haurà de comprovar si està vinculat als excessos del pont i es converteix en un canvi de tendència.

Titulars optimistes

La incidència de casos és l’indicador més en voga perquè és el més accessible, el més simple d’interpretar i el que pot predir el comportament futur de les hospitalitzacions i les morts. La seva caiguda ha donat peu a titulars optimistes, però no és l’única que es té en compte per elaborar el semàfor de Sanitat. Els experts acostumen a insistir que una anàlisi precisa requereix contemplar moltes més variables. 

Des de la setmana passada el ministeri elabora un informe de periodicitat setmanal que inclou tots els indicadors inclosos en el semàfor dels diferents nivells d’alerta. En l’edició d’aquesta setmana hi figuren en risc extrem Catalunya, Aragó, el País Valencià, les dues Castelles, Euskadi, Astúries i la Rioja.

Dues de les que primer van afrontar la segona onada, Madrid i Navarra, han passat al nivell següent, el del risc alt, junt amb Cantàbria, Extremadura, Andalusia i les Balears. Respecte a la situació de l’informe anterior, datat el 3 de desembre, només han millorat Madrid, Galícia i Extremadura. Les tres regions han baixat un esglaó en el seu nivell de risc. 

El repàs per províncies pot oferir una visió una mica més optimista. 21 de les 50 estan en risc extrem, tot i que són les més poblades, a excepció de Madrid. Les quatre províncies catalanes són en el nivell màxim.

Els sis indicadors

Els sis indicadorsEls indicadors amb què s’elabora el mapa de colors es divideixen en quatre d’epidemiològics i dos d’assistencials. Quan dos dels referents als contagis i un dels hospitalaris estan en la màxima alerta ja se situa un territori en aquest nivell.

Una de les dades epidemiològiques clau és la incidència de casos en els més grans de 65 anys. El llindar a partir del qual es considera molt extrem el risc és aquí més baix, de 150 casos per 100.000 habitants i el superen totes les autonomies tret de Navarra, Múrcia i les Canàries. És la dada a la qual s’ha de prestar més atenció, segons els experts, perquè és la població més susceptible a causar més hospitalitzacions, ingressos en ucis i morts. Si els casos s’acumulen en la franja d’edats més joves, el seu impacte no serà tan fort.

Bon percentatge de positivitat

Bon percentatge de positivitatEl percentatge de positivitat de la proves és l’indicador amb millors dades. Cap autonomia està en el nivell màxim, és a dir, a partir del 15%. La irrupció de les proves d’antígens ha facilitat baixar la gran majoria d’aquest llindar.

Tampoc està malament Espanya en el grau de traçabilitat dels casos. És a dir, el percentatge de casos positius en els quals s’ha detectat el seu origen. Només Euskadi no aconsegueix pujar del 30% que marca el llistó del pitjor nivell.   

Notícies relacionades

Els indicadors assistencials són els més simples i la seva informació la dona diàriament el ministeri. Per sortir del risc extrem cal baixar del 15% en el grau d’ocupació dels llits hospitalaris o el 25% a les ucis. Totes les comunitats situades actualment en aquest nivell d’alerta incompleixen aquest últim requisit. Superen el 25% d’ocupació.

1.372 morts aquesta setmana

En el semàfor no hi figura la mortalitat. Aquesta continua a la baixa, però encara amb xifres dramàtiques. La setmana s’ha tancat amb un total de 1.372 morts, uns 200 menys que l’anterior i lluny dels 2.000 setmanals de tot el novembre.