la segona onada de la Covid

El Nadal ideal segons els epidemiòlegs

  • Vuit experts de l’àmbit sanitari expliquen com han canviat les tradicions per complir les mesures preventives durant el període festiu
  • Tots han suspès les celebracions multitudinàries i passaran aquestes dates amb la seva família més íntima, molts en àpats a l’aire lliure
tema del dia del domingo  sobre QUE HARAN CIENTIFICOS EN NAVIDAD   Gemma del Cano  farmaceutica

tema del dia del domingo sobre QUE HARAN CIENTIFICOS EN NAVIDAD Gemma del Cano farmaceutica

9
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Qui ens anava a dir fa només 12 mesos que acabaríem l’any preguntant a sanitaris i epidemiòlegs com serà el seu Nadal. En un període marcat per una pandèmia d’abast global, les veus d’aquests professionals han sigut fonamentals per guiar la població en els moments de més incertesa. Així que en vigílies d’unes festes marcades pel coronavirus, EL PERIÓDICO pregunta a diversos experts pels seus plans per a aquestes dates. Els especialistes seleccionats per aquest diari ens parlen de com han reorganitzat les seves tradicions per garantir la seguretat dels seus éssers estimats

Antoni Trilla, dies de tranquil·litat

Antoni Trilla, L’epidemiòleg Antoni Trilla, una de les veus de referència durant aquests caòtics mesos de pandèmia, es mostra optimista de cara a les pròximes celebracions. «Seran unes festes diferents, però si tot va bé seran les últimes amb tantes restriccions», afirma. Els seus plans per a aquests dies passen per disfrutar de la tranquil·litat d’unes merescudes vacances i del temps en família; amb la seva dona, els seus dos fills i les seves respectives parelles. Així que la idea és passar aquests dies amb dinars en petit comitè, algun passeig amb els pròxims i, si la desescalada ho permet, una escapada a Sitges. «Almenys aquest any tinc una excusa per saltar-me la sobretaula», afirma entre rialles el doctor, que confessa el seu particular aversió a aquest costum. 

«La idea és passar aquests dies amb dinars en petit comitè, algun passeig i, si la desescalada ho permet, una escapada a Sitges»

Antoni Trilla

Epidemiòleg

¿Consell per encarar aquestes dates? «Celebreu tot el que pugueu, però amb prudència», diu l’expert. «Els últims mesos ens han fet patir tots; tant per salut com per problemes econòmics o simplement per la por del que podria passar. Per això crec que el millor és disfrutar d’aquests dies de la millor manera possible. Això sí, amb cap i sense oblidar les mesures de prevenció», reflexiona Trilla. En el seu cas, per exemple, passarà la Nit de Cap d’Any a casa amb la seva dona, com cada any. I això que fa uns dies el periodista Daniel Arbós li preguntava si s’animaria a presentar les campanades de TV-3. «Gràcies, però crec que no arribo despert a mitjanit ni la nit de Cap d’Any», li responia, bromista, l’epidemiòleg. 

Serafín Romero, sopars amb els seus fills i sense els amics

Serafín RomeroEl president de l’Organització Metge Col·legial (OMC), Serafín Romero, comenta que ell té «sort» perquè pot complir les normes que dicta «la responsabilitat i els criteris aprovats en el pla de Nadal» i que restringeixen les reunions els dies 24, 25 i 31 de desembre i 1 de gener a un màxim de 10 persones. Ell es reunirà amb sis persones, això sí, seran de tres grups de convivència: el seu i la seva dona i els formats pels seus fills i les seves parelles. Però la seva filla també és sanitària i es testa sovint i el seu fill també preveu fer-se una prova abans de la trobada per reduir les possibilitats de contagiar la resta.

«Aquest any em perdré el ‘perol’, una trobada amb els amics de Còrdova, però com en som més de 20, queda totalment desaconsellat»

Serafín Romero

President de l’Organització Mèdica Col·legial

A més, serà una «trobada amb mesures de seguretat, m’agradaria tenir afectivitat però aquest any serà diferent», diu. Tampoc anirà «de perol», la trobada amb els seus amics a Còrdova que celebra des de fa anys, però en són més de 20, completament desaconsellat.

Gemma del Caño, sopar en família a través de pantalles

Gemma del Caño, La sempre somrient Gemma del Caño, farmacèutica i divulgadora científica, planeja un Nadal juntament amb el seu fill. «Només serem jo, ell i el seu pare. És el més prudent», explica. A casa seva, els tradicionals sopars amb tota la família no s’anul·laran. «Prepararem exactament el mateix menjar i posarem les pantalles a la taula per connectar-nos tots per videotrucada», relata.

«Prepararem exactament el mateix menjar i posarem les pantalles a la taula per connectar-nos tots per videotrucada»

Gemma del Caño

Farmacèutica i divulgadora

El fill i la neboda de la científica, els petits de la família, s’enfronten a aquestes festes donant «una lliçó de resiliència» als grans. «Els nens saben que els Reis vindran igual, però que per precaució millor no ajuntar-nos en una cavalcada», afirma. «Aquest any podríem fer com aquells pobles d’Andalusia que l’any passat no van poder menjar-se el raïm per una apagada. Celebrem-ho a l’estiu. O l’any que ve ho celebrem el doble. L’important és cuidar-nos tots ara perquè en un futur puguem disfrutar amb la gent que ens importa», diu del Caño.

Javier Padilla, dinars en lloc de sopars i a l’aire lliure

Javier Padilla, metge d’atenció primària i autor d’‘Epidemiocracia’, aquest any substituirà els sopars nadalencs amb el seu pare i els seus germans o els seus sogres i la seva cunyada, els dies festius més assenyalats, per dinars a l’aire lliure. «No farem res a l’interior ni de nit i només veuré la família hiperpròxima», explica.

«El sopar de feina o amb els amics que fèiem cada any, aquesta vegada ni ens les hem plantejat»

Javier Padilla

Metge de primària i escriptor

Aquest any Padilla tenia il·lusió de portar la seva filla, que acaba de complir tres anys, a la cavalcada de Reis del seu barri de «de tota la vida», el veïnat d’Usera, a Madrid, però «haurà de ser un altre any», igual que el sopar de feina o amb els amics, que cada any anys feia amb dos o tres grups d’amistats i que aquest any «ni s’han plantejat».

Benito Almirante, només amb la seva dona i sense viatge a Extremadura

Benito Almirante«És un Nadal per passar a casa, amb la teva unitat familiar, bona música, llibres o pel·lícules i bona taula, si es pot». Així resumeix Benito Almirante, cap de malalties infeccioses de l’Hospital de la Vall d’Hebron, els seus propòsits per al Nadal. Res a veure amb els plans sempre, en què visitava la família dels seus pares a Extremadura i el seu fill, el seu net i la resta de la família que viu a Portugal, en un viatge d’uns 10 o 12 dies. 

«Evitaré els passejos pel centre de Barcelona... I intentaré no anar a comprar en cap de setmana»

Benito Almirante

Cap del servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital de la Vall d’Hebron

Aquest any les celebracions seran només amb la seva dona, a casa seva i com a molt prendrà el vermut amb els familiars que viuen a Barcelona en alguna terrassa. «El vermut de Nadal s’hauria de promocionar», fa broma. Tampoc farà passejos pel centre de Barcelona, com fa en altres ocasions aprofitant el període festiu, i evitarà els caps de setmana per anar a comprar i res d’anar «a mirar», sinó directament a adquirir una cosa prèviament elegida. 

Clara Grima, les abraçades per quan hi hagi vacuna

Clara Grima«En la meva família hem vist molt de prop la cara al virus i els seus efectes. Per això volem passar aquestes festes amb totes les precaucions possibles», afirma Clara Grima, matemàtica i espaterrant divulgadora científica. Així que aquest any toquen tiberis nadalencs amb els convivents, passejos a l’aire lliure amb els familiars més pròxims i brindis per videotrucada. «També hem organitzat un amic invisible per una videotrucada de ‘Jitsi’», comenta, com a alternativa per reunir la seva família, d’una trentena de persones. 

«En la meva família hem vist molt de prop la cara al virus... Per això volem passar aquestes festes amb totes les precaucions possibles»

Clara Grima

Matemàtica

Posats a revolucionar les tradicions, la família de la matemàtica planeja substituir el menú típic d’aquestes dates pels plats favorits de cada un. Aquest any tocarà caçó en adob, ‘almogrote’ i postres amb molta, moltíssima xocolata. «Per al sopar de Nadal ens vestirem més elegants que mai. Serà un any diferent, però volem que sigui alegre», explica. Les abraçades s’ajornen per quan la pandèmia minvi. O «per quan estiguem tots vacunats». 

Javier del Águila, al refugi de la seva família

Javier del ÁguilaAquest any l’epidemiòleg Javier del Águila apostarà per passar les festes en la tranquil·litat de la família. L’especialista, natural d’Almeria però establert des de fa anys a Madrid, planeja tornar a la seva ciutat natal per a aquestes dates. Allà es refugiarà en el carinyo dels seus pares per disfrutar de les celebracions nadalenques. «Vinc d’una família molt gran, així que altres anys solíem ajuntar-nos més de 20 persones per a les festes», explica. Aquest carinyo que sent per la seva família aquest any es mostrarà en forma de precaució i prudència. «Jo ja vaig passar la malaltia, però tot i així seré escrupolós amb les mesures de precaució perquè no vull posar en risc cap dels meus éssers estimats», diu Del Águila.

Aquest any el retrobament amb els amics de tota la vida es convertirà en quedades reduïdes amb el seu cercle més íntim. Sempre en espais oberts i amb totes les precaucions necessàries. «Hi ha maneres de sentir-se a prop dels altres sense posar en risc als que més estimem», reflexiona l’epidemiòleg. «Ningú diu que aquestes seran el Nadal perfecte, però s’ha de pensar que els sacrificis que fem aquest any podrien garantir que el següent Nadal tornin a ser amb tota la família», afirma.

Adelaida Sarukhan, festes a França però amb quarantena prèvia

Notícies relacionades

Adelaida SarukhanEl tradicional nadal mexicà d’Adelaida Sarukhan haurà d’esperar almenys un any més. La immunòloga, de l’equip de ISGlobal, explica que aquest 2020 serà el primer any en què no es reuneixi amb els seus pares i els seus germans al seu Mèxic natal. I el primer any que no podrà disfrutar de l’escudella que prepara la seva mare des de l’altre costat de l’Atlàntic. «Serà dur, però preferim ser previnguts i deixar les abraçades per quan es pugui», afirma en vigílies de les festes. 

«Serà dur, però preferim ser previnguts i deixar les abraçades per quan es pugui»

Adelaida Sarukhan

Immunòloga de l’ISGlobal

Així que aquest any tocarà disfrutar del carinyo de la família per videotrucada. «Prepararem l’arbre, obrirem els regals i prendrem una copa junts per ‘Zoom’, per sentir-nos a prop», diu la científica. Per als dies més assenyalats, Sarukhan explica que viatjarà amb el seu marit i els seus dos fills a França per acompanyar el seu sogre, que viu sol. «Prendrem totes les precaucions, viatjarem amb cotxe i farem una quarantena abans d’anar a veure’l. El més important és no posar ningú en risc», afirma.