L'EVOLUCIÓ DE LA PANDÈMIA

Catalunya ja atrapa Madrid en incidència del coronavirus

La dues comunitats empaten a 233 casos per 100.000 habitants després de la caiguda de la corba catalana

Quatre autonomies peninsulars més se situen també per sota del llindar del risc extrem: Galícia, Múrcia, Extremadura i el País Valencià

zentauroepp54234885 terraza200724221305

zentauroepp54234885 terraza200724221305 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Es veia venir. Ho va predir EL PERIÓDICO diumenge passat. Catalunya ha atrapat Madrid en la incidència dels contagis de coronavirus. Les dues autonomies han registrat aquest dimarts 233 casos per 100.000 habitants en 14 dies, segons l’informe diari del Ministeri de Sanitat. La velocitat amb la qual la corba catalana s’estava desplomant, tres vegades més ràpid que la madrilenya a causa de les restriccions més dràstiques aplicades pel Govern, augurava el ‘sorpasso’ que després de l’‘empat’ probablement es produeixi demà.

Alentiment

Les notícies són bones tant per a Madrid com per a Catalunya perquè totes dues segueixen amb el virus minvant i ja estan per sota del llindar dels 250 casos que el ‘semàfor’ de Sanitat establia com a risc extrem. Tot i que la primera baixa a un ritme ja molt petit que podria augurar un estancament. La caiguda respecte al dia anterior ha sigut només de l’1%.

Catalunya ha baixat un 6%, un ritme menor que el de la setmana passada. Aquest alentiment pot estar vinculat a un augment en la velocitat de propagació del virus, la Rt, que ha fet que la consellera de Salut, Alba Vergés, advertís que si continua pujant aquest índex en els pròxims dies, caldrà retardar les fases de la desescalada o fins i tot revertir-la   

Efectes de les les diferents restriccions

La comparativa entre Catalunya i Madrid interessa als epidemiòlegs perquè permet avaluar els resultats de restriccions de diferent intensitat en territoris de característiques similars. Catalunya va tenir gran part de les activitats tancades fins al passat dia 23 de novembre en què va reobrir bars i restaurants amb un aforament del 30% als interiors i el tancament a les 21.30 hores, mitja hora abans del toc de queda.

A Madrid, l’hostaleria s’ha mantingut oberta amb l’aforament limitat al 50%  des de fa dos mesos, quan el va imposar el Govern. El límit per tancar és la mitjanit, la mateixa hora a la que comença el toc de queda, també imposat per l’Executiu.

Més morts

El preu de la baixada més lenta de Madrid ha sigut que les seves morts en la segona onada han sigut més del doble que les de Catalunya, segons els epidemiòlegs.   Amb dades de divendres passat, 2.706 davant 1.229.

Les restriccions vigents a Madrid encara són més laxes que les de Catalunya, per la qual cosa el més lògic seria que tot i que s’alentís la caiguda de la corba de contagis no s’estanqués ni es produís cap repunt arran de la reobertura, però només els pròxims dies podrà comprovar-se si això és cert.

Notícies relacionades

Quatre comunitats més han saltat aquest llistó dels 250 casos en les dues últimes jornades. Juntament amb Madrid i Catalunya formen un grup d’avantatjades integrada per Extremadura (226), Galícia (231), Múrcia (239) i el País Valencià (249). Les úniques que segueixen en millor situació són les comunitats insulars, Canàries (78) i Balears (178). Tot i que encara no ha passat aquest llindar, la mitjana nacional està cada vegada més a prop, amb 265 casos.