DEMANA MÉS AJUTS

El Govern responsabilitza l'Estat que hagin obert els bars

Vergés i Sàmper sembren dubtes sobre la desescalada: «Si arribessin els recursos, la restauració estaria tancada»

Catalunya millora les seves dades, però continua tenint uns 20 nous ingressos a les ucis cada dia

combo-verges-i-samper

combo-verges-i-samper

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Les eleccions catalanes són a la cantonada, el 14 de febrer. I la política ho impregna tot, també les decisions (o restriccions) que es prenen (o decideixen aixecar) en una crisi sanitària. El Govern ha tornat a responsabilitzar l’Estat de la gestió que fa la mateixa Generalitat de la pandèmia de coronavirus. Ja ho va fer a l’abril, quan la portaveu del Govern i consellera de Presidència, Meritxell Budó, va culpar l’Estat dels morts de Covid-19 a Catalunya.

I com si d’un mantra es tractés, ho han tornat a fer aquest dijous els consellers de Salut i Interior, Alba Vergés i Miquel Sàmper, a l’assegurar, en roda de premsa que, a Catalunya han hagut d’obrir els bars i restaurants perquè els «ajuts directes» de l’Estat no arriben. De manera implícita, han llançat el missatge que Catalunya no estava preparada per a l’aixecament de restriccions que va iniciar dilluns passat. I, de manera col·lateral, han sembrat dubtes sobre la seguretat i efectivitat de les mesures que s’estan prenent a Catalunya per portar a terme la desescalada.

«Si tinguéssim diners, segurament no hauríem obert la restauració i hostaleria. El que tenim és aquest pla de desescalada de quatre fases. L’Estat no ens està fent arribar els recursos, com passa a França i Alemanya [on bars i restaurants segueixen tancats]», ha assegurat Sàmper. Per això, ha dit, Catalunya ha hagut de plantejar un pla de desescalada de quatre fases, perquè aquest sector no pot continuar tancat per risc d’enfonsament econòmic. «Si tinguéssim els recursos econòmics, les recomanacions serien com més restrictives millor. L’OMS aconsella que vagin en aquesta línia. Com que no els tenim, haurem de jugar amb aquest equilibri entre la qüestió sanitària i l’econòmica», ha afegit Sàmper.

Alemanya, els bars, autònoms i pimes rebran el 75% del facturat el novembre del 2019. Però no fa falta anar-se’n tan lluny. El Govern de Navarra va anunciar fa dues setmanes que els ajuts per al sector de l’hostaleria comptaran amb un import global de 20 milions d’euros i tindran un import màxim de 25.000 euros per establiment.

Per la seva banda, Alba Vergés ha retret al Govern que sigui «l’únic» de l’entorn europeu que no hagi ofert més ajuts a Catalunya i ha indicat que el Govern demanarà una implicació més gran a totes les administracions, la de l’Estat «la primera».

Segons el seu parer, Catalunya ha aconseguit parar la segona onada de la pandèmia «en temps rècord» i ara, les dades epidemiològiques indiquen que es va a la baixa i «pel bon camí», tot i que la millor manera de consolidar el pla de reobertura dissenyat és amb la implicació de tothom, ha considerat. «Administracions locals i de l’Estat, del Govern, de salut i de la societat en general» haurien de participar en la consecució del pla de desescalada, segons l’opinió de la consellera

Uns 20 ingressos al dia en ucis

Notícies relacionades

Però tot i que la pandèmia va a la baixa a Catalunya, les xifres indiquen que encara està en una situació perillosa. Per la seva banda, el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha advertit que cada dia continuen entrant unes 20 persones a les unitats de cures intensives (ucis) dels hospitals del territori. El mes de juny, en la desescalada de la primera onada, n’entraven «unes sis o set al dia».

«Aquesta desescalada comença en unes condicions molt diferents de la de la primera onada. El 23 de juny hi havia 60 persones a les ucis. El 23 de novembre en teníem 609», ha dit Comella, que ha insistit que, «des del punt de vista de la pressió assistencial», les dues desescalades «no tenen res a veure». I ha alertat que, aquest Nadal, hi haurà «transmissió» entre famílies que es reuniran.