Catalunya no avançarà la desescalada pel pont de la Constitució i mantindrà «dos o tres mesos» el toc de queda

Argimon insisteix en les reunions de fins a 10 persones a les festes de Nadal, davant les de sis per les quals advoca el Govern

zentauroepp55921958 coronavirus barcelona navidad201124133402

zentauroepp55921958 coronavirus barcelona navidad201124133402 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Rosa Mari Sanz

Després de presentar el pla de desescalada a Catalunya, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, obria la porta a noves modificacions del pla, com avançar l’inici de la segona fase, previst per al dilluns 7 de desembre, a l’arrencada del pont de la Constitució. O sigui, poder canviar de fase el 5 de desembre, dos dies abans del contemplat al document. El secretari de Salut Pública de la Generalitat i director de l’Institut Català de la Salut (ICS), Josep Maria Argimon, ha tancat dijous al matí el tema: «Hem de ser seriosos, els primers 15 dies s’han de complir», per més que hi hagi un pont.

Així, no serà fins aquell dilluns, ha insistit, quan s’aplicaran els canvis de la nova fase, que inclouran, entre d’altres, que el confinament de cap de setmana passarà a ser comarcal i els centres comercials podran reobrir amb un 30% d’aforament. Ho ha aclarit en una entrevista a ‘Els matins’ de TV-3, on també ha insistit en l’aposta de Catalunya per les reunions nadalenques de 10 persones, davant les sis per les quals advoca el Govern.

En aquest context, ha defensat que no s’hauria d’establir una mesura comuna a tot Espanya a l’arribar les festes, ja que fins ara cada territori ha dissenyat el seu propi protocol i ha aplicat les seves mesures i restriccions. També s’ha referit a la necessitat de mantenir el toc de queda, «una mesura senzilla», dos o tres mesos més. «La mobilitat és clau i la nit va lligada a la mobilitat», ha afirmat.

Argimon també ha reconegut la dificultat perquè l’oci nocturn recuperi la normalitat i ha reconegut que si el Govern pogués pagar ajuts, com França i Alemanya, no s’hauria permès reobrir els negocis. 

Preguntat per les vacunes, Argimon ha recordat que al gener es posarà els professionals sanitaris, les persones més fràgils de les residències i els professionals que les atenen. En un segon bloc, de manera similar al protocol que se segueix amb la grip, s’inocularà a persones grans o amb malalties cròniques. I ha remarcat que les persones vacunades al gener no generaran immunitat fins a mitjans o finals de març. «Passarem un hivern cru», ha concretat.

Pel que fa a la situació epidemiològica, que de fet és la que condiciona les mesures restrictives, el responsable de Salut ha dit que el ritme de descens a Catalunya és similar al de la primera onada. «Si seguim dues setmanes més amb la Rt [la velocitat de transmissió] a 0,8, com ara, vol dir que ens podríem posar en 500 contagis diaris, cosa que ens permetrà un Nadal molt millor. Hem de tenir present que el Nadal serà una època de molta interacció», ha explicat.

Notícies relacionades

L’objectiu ara, insisteix Argimon, continua sent baixar de 1.000 els contagis diaris (ahir se superaven els 1.700) i no pujar la velocitat de transmissió del virus de 0,9. «Això depèn de nosaltres», ha insistit.

L’expert també ha respost una vegada més per la situació de Madrid, on les dades han millorat a una velocitat molt superior a les de Catalunya, i ha reiterat: «No sé el per què». «És més una excepció que la regla i van començar molt abans», ha dit. «No crec que hi hagi una tergiversació perquè les dades de les ucis són els que són», ha remarcat.