Èxit en els primers assajos amb gossos rastrejadors de Covid-19 a Finlàndia

Els tres gossos ensinistrats per al projecte han detectat el virus en un 0,6% dels passatgers

zentauroepp55068928 sniffer dog miina  being trained to detect the coronavirus f201028193246

zentauroepp55068928 sniffer dog miina being trained to detect the coronavirus f201028193246 / ATTILA CSER

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’experiment dels gossos rastrejadors, en el qual s’utilitzen animals entrenats per detectar persones infectades amb el nou coronavirus, ha donat resultats prometedors segons ha anunciat aquest dimecres els investigadors que van iniciar el projecte a Finlàndia.

Tres gossos, Kössi, ET i Miina han ensumat al voltant de 2.200 passatgers des que es va instal·lar la cabina de prova, a la sala d’arribades a l’aeroport d¡Hèlsinki a finals de setembre, i han detectat el virus en el 0,6% dels viatgers.

Tot i que l’experiment continuarà fins al desembre, l’equip ha afirmat que els primers resultats semblen vistiplaus amb les taxes de detecció de les proves PCR també efectuades en els viatgers voluntaris a l’arribada. «Hem fet entre 16.000 i 17.000 proves PCR a l’aeroport i menys de l’1% és positiu», ha explicat en conferència de premsa l’alcalde de Vantaa (Hèlsinki), Timo Aronkytö. En comparació amb els resultats obtinguts pels gossos, les proves PCR «són gairebé idèntiques», ha confirmat.

Viabilitat de l’experiment

Notícies relacionades

Els investigadors estan analitzant actualment en quina mesura els dos mètodes coincideixen entre ells –especialment si els gossos van detectar casos positius en els passatgers la infecció dels quals va ser després confirmada per una prova PCR (virològica)– i esperen publicar les seves conclusions a finals d’any.

Els experiments fets en la primera onada a principis d’aquest any van suggerir que els gossos poden detectar la Covid-19 amb una precisió de gairebé el 100%, i fins i tot cinc dies abans que una prova PCR. Quant als passatgers, no es va constatar cap reticència, segons la cap del projecte Soile Turunen.