El sector bancari

Sense marge legal clar

El Consell de Ministres té 30 dies per decidir si es conforma amb el dictamen de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) o imposa noves condicions a l’operació del BBVA sobre Banc Sabadell. El procés obre una nova etapa.

Sense marge legal clar
4
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, ha obert la porta que el Govern pugui imposar unes condicions que facin desistir el BBVA de la seva opa sobre Banc Sabadell. Amb tot, no està clar el marge legal que l’Executiu tindria per a això, de manera que tampoc és descartable un desenllaç positiu per al grup bancari d’origen basc. Aquests són els passos següents del procés.

Trenta dies per decidir.

La llei de defensa de la competència del 2007 dona ara al Consell de Ministres 30 dies per decidir (hi ha diferents interpretacions sobre si aquest termini es paralitzaria cada vegada que demani informació, però en principi el Govern té la intenció d’ajustar-s’hi en bona mesura). L’Executiu pot optar entre confirmar la decisió de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (va aprovar l’operació amb compromisos pactats amb el BBVA per dissipar d’aquesta manera els perjudicis que podria portar la integració a ulls de la CNMC), donar llum verda a l’opa sense condicions o imposar-li d’altres de diferents mitjançant un acord que "haurà d’estar degudament motivat en raons d’interès general diferents de la defensa de la competència".

Marge d’actuació.

Hi ha diferents interpretacions sobre el marge d’actuació que té el Govern. La llei ofereix una "llista no exhaustiva de criteris concrets" d’interès general que pot tenir en compte. És a dir, que es pot entendre que li deixa un ampli marge. Alguns juristes, no obstant, interpreten que aquesta instància està pensada des del seu origen per suavitzar els possibles dictàmens de la CNMC, tenint en compte que el Govern no es pot pronunciar sobre una operació aprovada sense condicions per aquest organisme. L’única vegada que s’ha utilitzat, de fet, va ser per part de l’Executiu de Rajoy per rebaixar les condicions imposades per Competència a la fusió entre Antena 3 i La Sexta. S’obren, per tant, dos possibles escenaris.

Condicions dures.

Primer escenari. Com que la llei no diu en cap moment expressament que el Govern no pugui endurir el dictamen de la CNMC, el Consell de Ministres podria imposar condicions a l’opa que el BBVA jutgi insalvables. El banc, en aquest cas, podria utilitzar el precepte legal que li permet desistir de l’opa. També podria portar la decisió de l’Executiu a la justícia amb opcions d’èxit, però no està clar si ho faria. Tenir al Govern en contra mai és bo per a cap empresa, a més que un dictamen judicial favorable es podria demorar molt temps i no tenir finalment un impacte significatiu en l’opa.

Sense condicions o amb algunes de suaus.

Segon escenari. Cuerpo podria haver decidit elevar l’opa al Consell de Ministres per estratègia política (l’operació genera una forta oposició en la Generalitat socialista i en els partits nacionalistes catalans que el Govern espanyol necessita per aconseguir una majoria parlamentària), però l’Executiu podria no tenir intenció o capacitat legal per imposar-li unes traves que fessin desistir el BBVA. En aquest cas, el Gabinet podria aprovar l’operació tal com va sortir de la CNMC o modificar lleugerament les condicions perquè els seus socis i aliats no l’acusin d’inacció.

Aprovació de la CNMV.

Una vegada que el Consell de Ministres es pronunciï i sigui quina sigui la seva decisió (ja que no pot prohibir l’opa), el BBVA tindria l’opció de seguir endavant amb l’oferta. En aquest cas, l’operació passarà a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) perquè aprovi el fullet. L’organisme fa mesos que treballa amb l’entitat bancària basca en el document, en el qual s’han de recollir totes les condicions i riscos de l’operació, de manera que en principi la seva aprovació no s’hauria de demorar gaire. Si el Govern esgota els terminis, el més previsible és que el fullet estigui aprovat entrat el mes de juliol vinent.

Termini d’acceptació.

Llavors començaria el termini d’acceptació de l’oferta per als accionistes del Sabadell, que el BBVA pot fixar en entre 30 i 70 dies. En la seva entrevista amb aquest diari de la setmana passada, el president del banc, Carlos Torres, va revelar que el seu pla seria anar al termini més llarg: "No convé a ningú que hi hagi un període d’acceptació que finalitzi a l’agost. El més previsible és que s’estengui fins al setembre". Llavors se sabria si l’opa ha triomfat o no, i en el seu cas començaria el període d’integració entre les dues entitats, que es demoraria diversos mesos.

Notícies relacionades

Resposta del sabadell.

El Sabadell té preparada una última carta per tractar que l’opa no tingui èxit. Abans que comenci el període d’acceptació, té previst anunciar el seu nou pla estratègic per al període 2025-2027 amb un increment de la remuneració a l’accionista amb el qual mirarà de convèncer els seus propietaris que els sortirà més rendible no acudir a l’opa. Torres, per la seva banda, va insistir en aquest diari que no pensa millorar el preu, en contra del que esperen bona part dels analistes i inversors: "No tenim ni la necessitat ni la intenció d’elevar l’oferta".