CONTEXT
Al VAR
En política primer es pren una decisió i després es construeix l’argumentari

La CNMC aprueba la OPA de BBVA sobre Sabadell en fase 2 con compromisos /
E l Consell de Ministres s’arroga la potestat de posar més obstacles a l’opa del BBVA sobre el Sabadell i ara té un mes per imposar noves condicions que determinaran si l’operació és viable o no. La decisió estava cantada des de l’anunci d’una inusual i populista consulta feta pel president del Govern en la reunió anual del Cercle d’Economia. Com en tantes altres ocasions en política, primer es pren una decisió, en aquest cas d’entorpir l’opa, i després es construeix l’argumentari. En aparença, el Govern només hi podia intervenir al·legant motius d’interès general, però en realitat els seus interessos són molt particulars. Igual com amb el tema del català a Europa, és més important convèncer els seus socis que ha fet el que han pogut per satisfer-los que aconseguir res tangible. Dos desenganys en un dia és més del que tant el govern com els seus socis poden suportar, tot i que en aquest cas l’objectiu és crear un camp de mines que porti el BBVA a llançar la tovallola i així el govern podrà dir allò que «respecta la decisió del BBVA», a la qual en realitat l’haurà portat arrossegant.
Després del dictamen del BCE i de la CNMC, l’anunci del ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, ve a ser com el VAR de l’opa –«Carlos, et recomano que revisis la idoneïtat de l’opa per falta de competència i fre al crèdit les pimes»– i, després d’acudir a la pantalla, el ministre esmena la visió dels altres reguladors i decreta penal a favor del Sabadell i expulsió del porter del BBVA. La pròrroga fins al 27 de juny és inevitable. Campanes al vol a Sabadell, a les patronals catalanes, i aquesta certa sensació que el govern sobreactua per satisfer els seus socis independentistes catalans i les seves terminals empresarials.
La intervenció governamental, per esperada, no deixa de ser excepcional, ja que només ha sigut utilitzada una vegada i en sentit contrari, fa 13 anys, per alleugerir les condicions de l’absorció de La Sexta per part d’Atresmedia. Rajoy i Guindos van facilitar l’absorció, Sánchez i Cos la dificulten, la lògica de dreta i esquerra, lluny de morir, és més viva que mai. Alguna cosa s’olorava el BBVA, que va omplir la premsa catalana de publicitat destacant el nombre d’empreses catalanes amb les quals treballa i posant èmfasi en els dos arguments que els contraris a l’opa han utilitzat: l’elevada quota de mercat del Sabadell en pimes i el risc de reduir el finançament. El missatge va dirigit a un públic impossible de convèncer. L’opa del BBVA sobre el Sabadell no és un fet econòmic, s’ha convertit en política. És política donar arguments a les elits institucionals catalanes perquè puguin continuar proclamant que «han tornat» al pont de comandament de l’economia catalana, és política donar un triomf als socis de Sánchez, perquè aquest pugui prolongar una mica més la legislatura, és política –d’esquerres– impedir que un banc gran sigui encara més gran i competitiu.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nova jubilació anticipada: quins treballadors podran retirar-se abans i quan entren en vigor els canvis
- Mobilització d'emergències Tallada la Ronda Litoral de Barcelona per un home pujat nu a un senyal
- ACCELERANT PER AL GAMPER El Barça presumeix del nou Camp Nou, "la vuitena meravella del món"
- Assassinat a Madrid Les ombres un crim
- investigació L’institut de la Mina descarta que l’atac a un professor el cometés un alumne
- Lluís Llach: «T’hi has de trobar, però racionalment, donaria la vida per la independència»
- fórmula 1 L’alonsomania desborda Barcelona
- Mobilitat sostenible Una quinzena de grans ciutats encara no multen els vehicles vetats
- Un registre ‘online’ permetrà a les ciutats multar a les ZBE
- CONTEXT Ja no hi ha excuses