projecte pilot de quatre mesos

L'aeroport de Hèlsinki prova gossos ensinistrats per detectar el coronavirus

Els passatgers han de fregar la pell en una tela que després ensumen els gossos

undefined55066051 vantaa  finland   23 09 2020   arriving from riga  juha turk200923182527

undefined55066051 vantaa finland 23 09 2020 arriving from riga juha turk200923182527 / MAURI RATILAINEN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Finlàndia ha iniciat aquest dimecres un projecte pilot a l’aeroport de Hèlsinki per detectar viatgers infectats amb el coronavirus mitjançant gossos ensinistrats per percebre la malaltia amb l’olfacte, segons mitjans locals.

Quatre gossos de diferents races tractaran, durant quatre mesos, de detectar contagiats pel coronavirus, un projecte finançat pel Govern finlandès que, si resulta exitós, podria ser una alternativa ràpida i barata als actuals tests PCR, ha informat en roda de premsa l’Ajuntament de Vantaa, seu de l’aeroport.

La primera experiència d’aquest tipus a Europa

La iniciativa, avalada per l’Associació Finlandesa de Detecció Olfactiva, és la primera experiència d’aquest tipus a Europa i la segona a tot el món (per darrere tan sols dels Emirats Àrabs Units). Experts a Austràlia, França, Alemanya i els Estats Units també estan investigant en aquesta direcció.

«Si el projecte pilot té èxit, les proves seran igual de vàlides [que altres tests]. Els passatgers seran ensumats per gossos igual que en els controls de drogues», ha assegurat el vicealcalde de Vantaa, Timo Aronkytö.

Sense contacte directe amb el gos

Segons la televisió pública Yle, el procediment no implica contacte directe amb el gos. Els voluntaris que accedeixin a sotmetre’s a la prova hauran de fregar la pell amb un tros de tela que introduiran en un flascó perquè després l’olori, en un compartiment adjacent, un dels gossos.

Notícies relacionades

En només 10 segons l’animal donarà el senyal d’alerta amb una de les accions acordades en el cas que detecti un positiu. L’olor del coronavirus és fàcil de detectar pels gossos, segons els experts finlandesosPer comprovar l’efectivitat del projecte, als presumptes positius se’ls realitzarà a continuació un test PCR.

Entrenats en detecció d’altres malalties

Els quatre gossos, anomenats Valo, Miina, ET i Kossi, havien sigut prèviament entrenats en la detecció mitjançant l’olfacte d’altres malalties, com ara el càncer i la diabetis. Sis animals més van ser descartats perquè el soroll ambiental de l’aeroport afectava el seu rendiment.