ESTUDI CLÍNIC

Les mares amb Covid-19 són més propenses a tenir fills prematurs

Els neonatòlegs recomanen que no se separi els nadons i es mantingui la lactància materna

undefined53096982 graf8895 majadahonda  madrid   11 04 2020   una mujer  posit201013170204

undefined53096982 graf8895 majadahonda madrid 11 04 2020 una mujer posit201013170204 / JuanJo Martin

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Les mares que han tingut Covid-19 durant l’embaràs tenen més tendència a donar a llum abans de temps que la mitjana de dones, segons un estudi de la Societat Espanyola de Neonatologia sobre més de 1.100 casos documentats.  La taxa de prematuritat en dones amb Covid arriba al 15,7% enfront a l’habitual del 6,5%. 

L’estudi complet, el registre més gran d’aquestes característiques i que serà presentat aquest dijous en la V Jornada Nacional de Neonatologia, mostra que s’han registrat 48 nounats que s’han infectat o bé en la comunitat després de l’alta hospitalària o bé durant la seva hospitalització. En tots els casos la malaltia ha sigut lleu; el tractament, simptomàtic, i l’evolució, favorable.

Després d’haver analitzat les dades, els neonatòlegs admeten que no es pot descartar al 100% la transmissió del virus abans del naixement des de la mare, però, si és així, els escassos casos gaire dubtosos han evolucionat satisfactòriament. En qualsevol cas, els nounats fills de mares amb Covid-19 no han patit una malaltia clínica suggestiva d’infecció per coronavirus i l’evolució ha sigut favorable tret de pels problemes relacionats per la seva prematuritat.

No separats de la mare

En més del 60% dels casos de nadons amb Covid-19 s’ha mantingut la no-separació de la mare, el contacte pell amb pell al néixer i la lactància materna. Quan això no ha sigut possible, els motius han sigut la gravetat de la malaltia de la mare o la necessitat d’hospitalitzar el nounat, generalment per prematuritat. En altres casos, la separació de la mare del seu fill ha sigut necessària per la impossibilitat estructural de mantenir tots dos aïllats en habitacions individuals, però aquests casos han sigut poc freqüents.

Aquest estudi sorgeix de la Junta Directiva de la Societat Espanyola de Neonatologia (SENEO), que va evidenciar al cap de poc temps de començar la pandèmia que no existien dades fiables sobre l’impacte de la infecció per SARS-CoV-2 en els nounats. En un inici les dades provenien d’estudis xinesos «poc fiables», en què es recomanava la separació immediata després del part dels nounats fills de mares amb Covid-19, evitar la lactància materna i en alguns casos mantenir-los separats fins a la negativització de la infecció materna.

«Davant la gravetat de la situació, la SENEO va prendre la decisió d’iniciar una sèrie de consultes amb altres grups d’investigació i entitats oficials», explica el doctor Manuel Sánchez Luna, president de l’entitat.

Part amb mascareta

Així, les recomanacions de la SENEO davant el naixement d’un nounat d’una mare infectada per SARS-CoV-2 o amb alta sospita d’estar infectada són atendre aquest nounat amb les mesures d’asèpsia pròpies d’un part normal, però amb màxima protecció del personal sanitari que l’atén; realitzar un clampatge tardà del cordó umbilical, i fer contacte pell amb pell amb la mare, igual que en un altre part sense infecció Covid-19, però mantenint la mascareta de la mare.

«Sens dubte, no està indicada la separació de la mare del seu fill, ni el bany immediat, una cosa que pot ser molt contraproduent», explica la coordinadora de la comissió d’infeccions de la SENEO, la doctora Belén Fernández Colomer, que destaca la importància de fomentar la lactància materna, «ja que no existia evidència de transmissió del virus ni intrauterinament ni a través de la lactància materna, ja que els casos comunicats han sigut ocasionals i esporàdics».

Protecció higiènica

No obstant, la Societat Espanyola de Neonatologia vol fer una crida a la població i als sanitaris per mantenir les mesures d’higiene i protecció dels nounats en aquesta pandèmia, que encara està lluny d’acabar. «El fet de no haver-se notificat una malaltia greu pot ser que en part estigui relacionat amb la bona gestió de la protecció higiènica d’aquests i el foment de la lactància materna, una cosa que indubtablement protegeix els nounats», recorden.

Notícies relacionades

Igualment fan una crida sobre la protecció dels nounats, sobretot aquells nascuts prematurament o amb problemes relacionats amb la seva prematuritat, o portadors de cardiopatia congènita, per protegir-los davant les infeccions provocades pels virus respiratoris, propis de l’estació que comencem i molt especialment pel virus respiratori sincitial (VRS).

«És important reforçar les mesures d’higiene, evitar ambients tancats i el contacte amb persones amb símptomes respiratoris, així com amb el fum del tabac. En el grup de nounats de risc, com ho són fonamentalment els prematurs i els que pateixen malalties respiratòries cròniques relacionades amb la prematuritat, l’administració d’una immunoglobulina intramuscular és altament eficaç per reduir el risc d’hospitalització en més del 60% en aquests últims i fins al 78% en els prematurs», assenyalen.