crisi sanitària

El coronavirus en embarassades pot provocar part prematur i trombocitopènia

La infecció perinatal pot tenir diversos efectes adversos sobre els nounats

Sanitat ha elaborat un document en què es recorda que, malgrat aquesta troballa, hi ha «molt poques dades disponibles»

zentauroepp51328227 embarazada191211190442

zentauroepp51328227 embarazada191211190442

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La infecció perinatal pel nou coronavirus, conegut científicament com a SARS-CoV-2 i que provoca la malaltia denominada Covid-19pot tenir efectes adversos en els nounats, com a pèrdua del benestar fetal, part prematur, distrès respiratori o trombocitopènia, acompanyat d’alteració de la funció hepàtica i, fins i tot, la mort.

Així ho assegura el Ministeri de Sanitat en un nou document cientificotècnic sobre el Covid-19, en què es recorda que, malgrat aquesta troballa, hi ha «molt poques dades disponibles» d’embarassades infectades pel nou virus i que sembla que «no són més susceptibles» de patir-lo, com així ho confirma el fet que hi ha més homes que dones afectats per Covid-19.

De fet, i després de repassar els treballs publicats fins ara sobre les dones gestants, el departament que dirigeix Salvador Illa assegura que la pneumònia en elles no sembla «ser més greu» que en la resta de la població, i que «no hi ha evidència» que es transmeti el virus quan s’adquireix la infecció durant el tercer trimestre d’embaràs.

No obstant, sí que és probable la infecció perinatal i sembla tenir efectes negatius sobre els nounats com, per exemple, distrès respiratori, prematuritat, entre altres problemes esmentats anteriorment.

Es tracta, per tant, d’un dels grups de risc de desenvolupar malaltia greu per Covid-19, igual com ho són les persones majors de 60 anys, els pacients amb malalties cardiovasculars i hipertensió arterial, diabetis, patologies pulmonars cròniques, càncer i immunosupressió.

Així mateix, es consideren més vulnerables davant del nou coronavirus les persones que viuen o treballen en institucions tancades, especialment els més grans que viuen en residències. Per contra, el grup considerat menys vulnerable per la seva evolució clínica són els menors de 18 anys.

La importància de la resposta immune 

D’altra banda, el document elaborat pel Ministeri de Sanitat assenyala la importància de la resposta immune davant el virus, ja que, a més de jugar un paper clau en la curació, dona suport a poder generar una vacuna que protegeixi de la malaltia si l’esmentada vacuna reprodueix la resposta immune que generen les persones que s’infecten i es curen.

Notícies relacionades

A més, i respecte a la interacció del nou coronavirus amb el sistema immunitari, Sanitat informa que les observacions clíniques apunten que quan la resposta immune no és capaç de controlar eficaçment el virus, com passa amb persones grans amb un sistema immune debilitat, el coronavirus es propaga de manera «més eficaç».

D’aquesta manera, prossegueix, la malaltia provoca mal tissular pulmonar, activant als macròfags i granulòcits, i condueix, així, a l’alliberament massiu de citocines proinflamatòries. Aquesta hiperinflamació pulmonar estaria associada a la síndrome d’insuficiència respiratòria aguda o a síndrome de distrès respiratori de l’adult, principal causa de mortalitat per Covid-19.