CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Salut traurà la vacunació de la grip dels centres d'atenció primària

Conselleria i ajuntaments habilitaran equipaments municipals com els casals d'avis o centres cívics

L'objectiu és no col·lapsar els CAP, que ja estan molt tensats per la pandèmia de coronavirus

undefined54975611 barcelona 17 09 2020 fotos de las colas para entrar en los c200918200453

undefined54975611 barcelona 17 09 2020 fotos de las colas para entrar en los c200918200453 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Encara no hi ha data oficial, però la campanya de la grip d’aquest any arrencarà cap al dia 15 d’octubre, previsiblement la setmana del 15 al 19. No obstant, la d’aquest any serà atípica perquè tindrà lloc enmig de la pandèmia de Covid-19 i estarà marcada per la incertesa que hi ha al voltant del comportament del coronavirus. Per això la vacunació de la grip aquest any tindrà lloc, per primera vegada, fora dels centres d’atenció primària (CAP), en equipaments municipals com els casals d’avis (tancats amb motiu de l’epidèmia) o els centres cívics. L’objectiu, asseguren fonts de la Conselleria de Salut, és «separar bé els dos circuits» (això és, la Covid de la no-Covid) i «buscar espais alternatius».

Els CAP estan fent, en aquesta segona onada de la pandèmia, una intensa tasca de rastreig del virus. Molts tenen problemes d’espai i l’objectiu és evitar acumulacions de gent. A Barcelona, per exemple, l’ajuntament està treballant amb el Consorci Sanitari de Barcelona (que pertany a la Generalitat en un 60% i a l’ajuntament en un 40%) per «abordar les necessitats dels diferents CAP» i veure quins «equipaments municipals» els poden oferir.

«Aquest any hi ha limitacions d’espai. Estem començant a treballar [la campanya de la grip] i ens reunirem la setmana vinent per veure quins equipaments s’ofereixen», assenyala la regidora de Salut del consistori, Gemma Tarafa. Barcelona encara no té una llista preparada de quins són els equipaments que cedirà als CAP. «Estem mirant districte per districte. També estem veient com arribar als racons on habitualment no arribem», afegeix Tarafa.

Barcelona encara no té una llista dels equipaments que cedirà: l’ajuntament està estudiant cada districte

No obstant, alguns centres de salut d’altres municipis ja tenen l’organització de la campanya de la grip més avançada. Per exemple, el CAP Sant Andreu de la Barca. «A nosaltres ens han cedit un casal que ens ha donat l’ajuntament i que condicionarem partint de la normativa de ventilació i higiene, amb les entrades i sortides ben marcades. El gruix de la vacunació el farem allà», explica Laura Marín, infermera d’aquest centre de salut.

Marín recorda que la vacuna de la grip va dirigida a la «població vulnerable» (més grans de 65 anys, personal sanitari amb qualsevol altra persona amb condicions de risc) i que, ja que els CAP són ara com ara «zones vermelles», la finalitat és «que la gent hi vagi el menys possible». «Per això, entre altres coses, la primària està fent tants cribratges telefònics, perquè no hi hagi acumulació de gent», afegeix.

Primer els sanitaris i la gent gran

Com cada any, les primeres dosis que arribin de la vacuna seran per vacunar els sanitaris i els avis dels centres residencials, on la infermeria (també, com cada any) es desplaçarà. La següent quota anirà dirigida a l’atenció domiciliària, això és, a les persones que no poden sortir de casa. «La novetat d’aquest any serà la incorporació dels casals. Allà aniran a posar-se la vacuna els més grans de 65 anys o altres persones amb patologies prèvies. Els que vagin a rebre la dosi tindran la garantia no només de la vacunació, sinó també de les normes higièniques adequades, del manteniment de la distància de seguretat i de la bona higiene de mans», diu aquesta infermera.

Una de les finalitats de la campanya de la grip d’aquest any és, a més, arribar al màxim de gent possible per evitar que la població emmalalteixi i arribi el tan temut col·lapse del sistema sanitari. Hi ha, entre les autoritats sanitàries, preocupació sobre com afectaria la sanitat la pressió de dues epidèmies.

Els sanitaris veuran com se sobrecarregarà, encara més, la seva jornada laboral. A Catalunya falten entre 18.000 i 23.000 infermeres

Notícies relacionades

«Busquem un abordatge no només individual, sinó també comunitari, perquè el màxim de persones es vacunin i així no col·lapsar el sistema sanitari», apunta la infermera Alba Brugués, presidenta de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC). Brugués explica que també s’està parlant d’instal·lar carpes per portar a terme la vacunació, tot i que el personal d’infermeria (l’encarregat de dispensar les vacunes) prefereix «edificis».

Aquesta tardor, els sanitaris veuran també com se sobrecarregarà, encara més, la seva jornada laboral. El pla d’enfortiment de l’atenció primària que Salut va anunciar per aquesta tardor i fins al 2022 contempla la contractació de 220 infermeres més. Però segons càlculs del sindicat Infermeres de Catalunya, la comunitat en necessita entre 18.000 i 23.000, comptant els CAP i els hospitals. «Ens ajustarem als ‘tempos’ que marquin les circumstàncies. De vegades farem doble jornada. Serà una sobrecàrrega gran, però no hi ha infermeres, tot i que sí fórmules», es resigna Brugués. Salut preveu que aquest any els virus d’hivern augmentin en un 25% l’activitat dels CAP.