CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Catalunya distribuirà aquest any un 18% més de vacunes de la grip

Salut comprarà un total d'1.450.000 dosis aquest any perquè es vacuni fins al 75% dels grups vulnerables

undefined28426311 barcelona  barcelones  22 01 2015  sociedad     el departame200919220641

undefined28426311 barcelona barcelones 22 01 2015 sociedad el departame200919220641

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Conselleria de Salut distribuirà aquest any 230.000 vacunes de la grip més que l’any passat, que suposa un increment del 18%. Així, aquest any la Generalitat de Catalunya ha comprat un total d’1.450.000 dosis de vacunes, davant el 1.220.000 que havia adquirit per a la campanya de vacunació de l’any passat. La finalitat és que es vacuni més gent perquè la gent emmalalteixi menys de la grip i no es col·lapsi un sistema sanitari ja molt tensat per la pandèmia de coronavirus.

De fet, els objectius de Salut aquest any són aconseguir o superar cobertures de vacunació de fins al 75% en les persones grans (preferentment a partir dels 65 anys) i en el personal sanitari, i superar el 60% en embarasses i persones amb condicions de risc. Són objectius que segueixen les directrius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Comissió Europea.

Però, a més, el Ministeri de Sanitat està negociant també la compra de dosis addicionals de la vacuna antigripal per aquesta campanya amb la finalitat de complementar les adquirides per les comunitats autònomes. Encara no es disposa d’informació concreta sobre la quantitat de dosis que seran assignades a Catalunya.

Salut pública

Tot i que aquest any només es parla del coronavirus, la veritat és que la grip també és un problema de salut pública que té una incidència d’entre un 5% i un 20% en la població general, percentatge que puja al 50% entre les persones ingressades en institucions.

El 2018, l’últim any del que es tenen dades, aquest virus va causar 1.145 casos greus registrats als 14 hospitals sentinella catalans. 

La grip i la Covid-19

La incògnita d’aquest any és saber com es comportaran, conjuntament, els virus de la grip i la Covid-19. A països de l’hemisferi sud, que ja han passat la tardor, s’ha vist que la coinfecció dels dos virus no existeix i que podria ser que tots dos competeixin entre ells i, així, s’estigui veient menys grip.

A més, molts experts assenyalen ja que l’ús de la mascareta, una higiene de mans més gran i la distància de seguretat estan protegint la població dels virus en general, i no només del coronavirus. Per tant, podria ser que aquest any es veiessin menys casos de grip que d’altres.

Segons la Conselleria de Salut, no es coneixen, de moment, contraindicacions mèdiques per vacunar persones que han superat la infecció per Covid-19. A més, segons el Ministeri de Sanitat, no hi ha cap evidència científica que indiqui un risc més gran d’infectar-se de coronavirus per haver rebut una vacuna de la grip.

‘Fake news’

Sanitat ha emès una nota al respecte de la publicació del document «Possible causa de la pandèmia per coronavirus: interferència immunològica entre el polisorbat 80 de la vacuna antigripal adjuvada i el SARS-CoV-2», de Gastón Añaños i col·laboradors. En aquest document es relaciona la mala evolució de les persones infectades per coronavirus amb l’exposició prèvia a la vacuna contra la grip.

Notícies relacionades

Salut i Sanitat recorden que la vacuna contra la grip preveu la malaltia causada pel virus de la grip i té un impacte en la reducció de l’hospitalització i la mortalitat de les persones amb més risc de malaltia greu. Conseqüentment, redueix també la càrrega assistencial del sistema de salut.

En el context de la pandèmia, recorden, és «encara més important» augmentar les cobertures de vacunació contra la grip. «No hi ha un risc més gran d’infectar-se per coronavirus de més gravetat per haver rebut aquesta vacuna. De fet, diversos estudis apunten que la vacunació contra la grip es podria associar amb una menor gravetat i menor mortalitat per Covid-19», asseguren els dos departaments.