CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Els experts esperen que Espanya tingui menys infeccions de grip aquest any

L'experiència a l'hemisferi sud indica que la mascareta protegeix de més malalties a banda de la Covid-19

undefined14163206 barcelona   1 09 2010   sociedad   primer dia de vacunaci n 200919220659

undefined14163206 barcelona 1 09 2010 sociedad primer dia de vacunaci n 200919220659 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

¿Com serà aquest any el virus de la grip, que canvia cada any? ¿Més agressiu o menys? Ni els experts saben respondre aquesta pregunta. «Mai sabem què passarà, però aquest any menys. Depèn de molts factors, com el clima o el comportament de la gent», respon el viròleg Iván Sanz, responsable científic i de vigilància virològica del Centre Nacional de Grip de Valladolid.

Sanz mira cap a l’hemisferi sud, que ja ha passat l’hivern i que, per tant, és un bon indicador del que «podria passar aquí». «Hem vist que aquest any el virus de la grip ha sigut una mica més benèvol, perquè la gent ha estat confinada i perquè ha utilitzat la mascareta, cosa que limita la transmissió de diversos grups respiratoris», explica. Segons ell, al sud «s’ha vist una reducció bastant gran» del virus. «A Sud-àfrica, la transmissió ha sigut nul·la», assegura.

A l’hemisferi nord, la vacuna de la grip es comença a fabricar al febrer; l’Organització Mundial de la Salut (OMS) decideix les soques del virus que portarà la vacuna en funció del que es preveu. Totes són diferents de les de l’any passat. Les dues vacunes trivalents d’aquest any inclouen, la primera, una soca A de Guangdong-Maonan, una altra A de Hong Kong i una C de Washington. La segona, una soca A de Hawaii, una soca A de Hong Kong i una soca B de Washington.

Per la seva banda, la vacuna antigripal tetravalent porta, a banda de les soques incloses a les trivalents, la soca B de Phuket. La diferència entre les dues vacunes és el nombre de soques que porta. La tetravalent, al portar més soques, dona «més seguretat» perquè, segons Sanz, «circuli el virus de la grip que circuli, t’asseguraràs que et protegirà de tots». Per això la tetravalent està guanyant cada vegada «més adeptes».

Muta més que el coronavirus

El virus de la grip és similar al del coronavirus, però muta «entre 5 i 10 vegades» més que el coronavirus. «Per la seva naturalesa, s’equivoca molt a l’hora de duplicar el seu material genètic i els seus enzims no saben corregir els errors. Això és dolent per a la humanitat, no per al virus», diu aquest viròleg.

Per això amb freqüència es falla sobre quines soques del virus han de portar les vacunes anuals i, per això, no sempre són igual d’efectives. «No vol dir que el virus de la grip sigui més virulent, sinó que és més difícil trobar la vacuna i cal adaptar-la cada any», afegeix. I recorda que el fet que el coronavirus no muti tant és una «molt bona notícia» en la lluita contra la Covid-19. «A més, és molt probable que els anticossos [del coronavirus] durin molt més temps».

Notícies relacionades

Espanya preveu que aquest any molta més gent es vacuni contra la grip. A Austràlia, segons el Centre Nacional de la Grip de Valladolid, el percentatge va pujar prop d’un 25%. A més, s’han registrat casos de persones que han tingut, alhora, Covid-19 i grip. «Infectar-se de les dues coses alhora és possible. Ja hi ha articles publicats, sobretot en persones de l’hemisferi sud. ¿És més greu? En alguns casos, hi ha una gravetat més gran. Però en d’altres no», diu Sanz.

A diferència d’Espanya (on la vacunació està dirigida als grups de risc com els més grans de 65 anys, persones amb alguna malaltia crònica o sanitaris), a països com els Estats Units i el Canadà la vacunació de la grip és universal ja que es considera que «tothom és de risc». Per Sanz és la millor opció. «Jo recolzo aquesta idea. Perquè si tu estàs en contacte amb persones grans també ets una persona de risc», justifica.