PRIMER ESTUDI

L'11,2% del personal sanitari del Clínic s'ha encomanat de Covid-19

L'hospital va ser dels primers a prendre mesures per protegir els treballadors

zentauroepp52481405 clinic200225173512

zentauroepp52481405 clinic200225173512

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un estudi serològic constata que en l’11,2% del personal sanitari de l’Hospital Clínic de Barcelona hi ha una evidència d’infecció activa o passada de la SARS-CoV-2 al llarg de la pandèmia, segons un comunicat.

La investigadora d’ISGlobal (centre impulsat per la Fundació La Caixa) i autora sènior de l’estudi, Carlota Dobaño, ha recordat que els sanitaris són un col·lectiu d’alt risc, per la qual cosa «és probable que la seroprevalença en la població estigui fins i tot per sota de l’11%», tot i que s’ignora si els anticossos protegeixen davant les reinfeccions.

Un dels coordinadors del treball, Alberto García-Basteiro, ha explicat que és el primer estudi que mesura la prevalença dels anticossos contra la SARS-CoV-2, en una mostra representativa de personal sanitari en un país amb una alta càrrega d’aquesta malaltia.

Però els autors de l’estudi (pendent de revisió i publicat de manera preliminar en un ‘preprint’) consideren possible que aquest estudi no sigui representatiu d’altres hospitals d’Espanya, ja que el Clínic va aplicar una sèrie de mesures preventives abans que altres.

Símptomes diversos

García-Basteiro destaca, no obstant, la importància de saber la prevalença en un col·lectiu sanitari, perquè permet determinar el risc d’exposició que tenen i prendre mesures. Tot i així, el veritable percentatge d’infectats continua sent una incògnita en aquesta pandèmia, ja que la infecció provoca símptomes molt diversos, des d’imperceptibles fins a molt greus.

Notícies relacionades

Els resultats revelen que, de les 578 persones analitzades, 14 tenien una infecció activa (PCR positiva) en el moment de l’inici de l’estudi, 39 havien sigut diagnosticades per PCR abans d’accedir a l’assaig i 54 havien desenvolupat anticossos davant el virus –per infecció passada o recent–. D’aquestes 54 persones, 21 (el 39%) no havien sigut diagnosticades en el moment de la infecció i prop de la meitat de les no diagnosticades no va arribar a presentar cap símptoma de la Covid-19. En total, 65 persones van mostrar evidències d’infecció, ja fos per PCR o per serologia, és a dir un 11,2% del total.

Durant la investigació es van detectar anticossos, sobretot a partir dels 10 dies de l’aparició de símptomes, i es va observar que les immunoglobulines del tipus IgA es podrien detectar una mica abans que les del tipus IgM i IgG.

Temes:

Coronavirus