UNA DIADA DIFERENT

Sant Jordi reparteix solidaritat i roses als hospitals catalans

Diverses iniciatives altruistes es bolquen per portar l'esperit de la festivitat cultural als ingressats per la pandèmia de Covid-19

GRAFCAT5367. BARCELONA, 23/04/2020.- Personal del Hospital Clinic de Barcelona traslada rosas enviadas por el Gremio de Floristas para rendir homenaje a sanitarios, pacientes, familiares, técnicos, y personal de limpieza, este jueves, cuando se cumplen cuarenta días del estado de alarma y Cataluña vive una atípica celebración de la fiesta de Sant Jordi a causa del confinamiento obligado por el COVID-19, que ha llevado a trasladar la fiesta literaria y floral en las calles al 23 de julio, pese a que hoy se suceden las iniciativas por la redes y a través del reparto domiciliario para mantener el espíritu de la jornada. EFE/Quique García

GRAFCAT5367. BARCELONA, 23/04/2020.- Personal del Hospital Clinic de Barcelona traslada rosas enviadas por el Gremio de Floristas para rendir homenaje a sanitarios, pacientes, familiares, técnicos, y personal de limpieza, este jueves, cuando se cumplen cuarenta días del estado de alarma y Cataluña vive una atípica celebración de la fiesta de Sant Jordi a causa del confinamiento obligado por el COVID-19, que ha llevado a trasladar la fiesta literaria y floral en las calles al 23 de julio, pese a que hoy se suceden las iniciativas por la redes y a través del reparto domiciliario para mantener el espíritu de la jornada. EFE/Quique García / Quique García (EFE)

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest 23 d’abril s’està vivint una Diada de Sant Jordi molt diferent de la d’altres anys a causa de la pandèmia del Covid-19. Però no falten les iniciatives solidàries que busquen acostar l’esperit de la festa del Llibre i la Rosa just als que més ho necessiten en aquests moments, els malalts i els seus cuidadors, tot el personal sanitari que vetlla per ells.

Per exemple, un grup d’estudiants ha posat en marxa el projecte ‘Cap Sant Jordi sense rosa’ per recaptar fons per a l’Hospital Clínic de Barcelona. Abans del migdia d’aquest dijous, gairebé fregaven les 12.000 roses virtuals entregades, a raó de tres euros per flor. Hi ha desenes d’il·lustracions inspirades en Sant Jordi, el llibre, el drac i la rosa entre les quals elegir. Una vegada escollit el dibuix, i feta l’aportació, l’usuari rep al mòbil la rosa, que podrà compartir juntament amb un text amb la persona que estima. 

«Humanitzar la Diada

Un altre gran centre de referència en la lluita contra el coronavirus, l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, també ha posat en marxa aquest dijous «molts mecanismes per humanitzar» el Dia de Sant Jordi marcat per la pandèmia de coronavirus. La iniciativa està especialment encaminada a tenir cura de l’estat emocional dels pacients i els seus familiars.

Ho ha explicat en declaracions als mitjans la doctora del servei de medicina física i rehabilitació Rose Ruiz, que ha insistit que «és un dia molt especial per als catalans i l’hospital vol que continuï sent un dia de festa».

En col·laboració amb Ferrocarrils de la Generalidad de Catalunya (FGC), han impulsat una carta –que es pot transformar en una rosa amb papiroflèxia– plena de «missatges de recolzament, empatia i força que arriben des de casa». A més de dibuixos de nens que l’hospital rep a través de la seva pàgina web.

La iniciativa ve acompanyada amb un llibre que el centre ha aconseguit gràcies a les donacions de diferents biblioteques: «Els pacients estan molt contents i molt agraïts a tot el personal. L’hospital està fent un esforç extraordinari perquè se sentin acompanyats».

Igual com el Clínic, l’Hospital Vall d’Hebron ha impulsat una campanya de roses solidàries per recaptar fons contra el coronavirus. Cada rosa costa cinc euros i els diners aniran destinats a projectes d’investigació i en l’adaptació de les instal·lacions i els equipaments del centre per «continuar oferint la millor assistència».

Els treballadors i el personal sanitari de l’Hospital de Bellvitge també han pogut d’alguna manera celebrar aquest Sant Jordi confinat ja que han rebut 3.000 roses que ha repartit Mercabarna, per agrair-los la seva tasca des de «primera i segona línia», i per recolzar el sector de la flor. Aquesta iniciativa està liderada pel Gremi de Floristes de Catalunya que, avalat per Mercabarna i altres entitats, vol arribar a tots els sanitaris dels principals hospitals de Barcelona.

El director general de Mercabarna, Josep Tejedo, ha agraït la tasca dels sanitaris i els treballadors de Mercabarna, «que estan en primera i segona línia, respectivament, treballant en condicions difícils perquè no ens falti assistència sanitària ni aliments, en aquests moments difícils». 

Altres hospitals catalans, també han rebut avui roses. A Tarragona, el Club Excursionista Trail Tarraco ha repartit aquest dijous unes 2.300 roses en una dotzena de centres sanitaris de Tarragona com a gest d’agraïment als professionals que, des de fa setmanes, combaten la pandèmia del coronavirus. La campanya Roses i Somriures es va posar en marxa fa un parell de setmanes en previsió d’un Sant Jordi atípic, sense parades de llibres ni roses al carrer. Durant aquest temps l’entitat esportiva ha estat recollint aportacions solidàries d’un mínim de dos euros per adquirir les flors i la resposta, diu, ha superat les expectatives. «L’objectiu és que aquesta gent que ho està donant tot per nosaltres tingui un moment de descans i pugui emportar-se una rosa», va apuntar Juanma Nieto, membre de la junta directiva del club.

Amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana de Tarragona, dos membres de l’entitat esportiva han iniciat el recorregut solidari a l’Hospital Joan XXIII carregats amb centenars de roses. La seva arribada a les vuit del matí, ha sigut una agradable sorpresa per als treballadors que entraven a treballar o sortien del torn de nit. «No pensava celebrar el dia, la qual cosa és una pena perquè a mi, en concret, m’encanta Sant Jordi. Ha sigut tota una sorpresa trobar-nos això», ha valorat la Beatriz, resident d’Oftalmologia.

Notícies relacionades

Després d’un intercanvi d’aplaudiments al vestíbul, les roses han inundat ràpidament els passadissos i plantes de l’hospital, en mans del personal. «Estem molt satisfets perquè quan va sorgir la idea i vam començar la veritat és que el màxim al qual aspiràvem era portar mig miler de roses al Joan XXIII. No esperàvem tan bona acollida i que arribéssim a les 2.300», ha destacat Nieto.

El repartiment de roses també arribarà durant la jornada al Sociosanitari Francolí, la clínica Monegal, l’hospital de Santa Tecla, el CAP de Llevant, el CAP de Sant Pere i Sant Pau, el CAP la Granja, el CAP Jaume I, el CAP Tàrraco, el CAP Muralles, el CAP Bonavista, l’hospital Sant Joan de Reus i el CAP Constantino.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions