UNA DIADA DIFERENT

Roses a domicili o virtuals, les alternatives per a un Sant Jordi de mínims

El gremi de floristes augura una jornada llarga i «intentarà» arribar a totes les cases

zentauroepp53196689 igualada 22 04 2020 floristeria les flors a igualada treball200422114920

zentauroepp53196689 igualada 22 04 2020 floristeria les flors a igualada treball200422114920

4
Es llegeix en minuts
EFE / ACN

Aquest 23 d’abril, la Rambla de Barcelona i altres carrers emblemàtics catalans no faran olor de roses, però, malgrat la pandèmia, floristes i entitats s’han conjurat per mantenir la tradició de Sant Jordi, tot i que sigui sota mínims i de manera simbòlica, amb enviaments a domicili i flors virtuals.

«Que el coronavirus no venci Sant Jordi». Aquesta és, en paraules del seu president, Joan Guillén, la màxima del Gremi de Floristes de Catalunya, que ha impulsat la iniciativa #rosadesantjordiacasa per reunir totes les floristeries que ofereixen roses a domicili.

«Serà un Sant Jordi llarg, intentarem arribar a tothom i no fallar a ningú», comenta Guillén, cansat però content amb l’èxit de la campanya #rosadesantjordiacasa per enviar roses a domicili el 23 d’abril, amb 200 floristes implicats i gairebé tots al límit del «col·lapse tècnic». L’alta demanda i les dificultats per rebre, treballar i distribuir la flor en les actuals condicions i amb poc personal fan que la majoria estiguin tancant la porta a més comandes. «Qui no hagi fet l’encàrrec avui...», avisa Guillén. L’objectiu que es va marcar el Gremi per a aquest Sant Jordi «de mínims», vendre unes 300.000 roses (el 5% de l’habitual), sembla més a prop.

Recomanacions sanitàries

Guillén remarca que tot s’ha fet «amb molt de compte», atenent les recomanacions sanitàries, «amb harmonia» entre les floristeries participants i els serveis a l’engròs de la flor que han col·laborat. Però també amb una gran precarietat de mitjans, perquè «la majoria» dels negocis estan amb un erto i el personal que hi ha és escàs. D’aquesta manera, adverteix que si algú no ha fet ja la comanda o no ho fa avui, probablement ja pugui fer-ho. «El desgast és molt alt aquests dies», reitera. 

No obstant, les expectatives de venda queden lluny dels 7 milions de roses dels últims anys i es preveu que la xifra s’acosti a les 300.000 roses, per sota del 5% de les vendes habituals.

«No serà rendible, ja ho sabem, però no és l’objectiu de la campanya», assenyala Guillén.

Normalment, l’enviament a domicili era l’excepció, recorda. Aquest any, amb les floristeries tancades, serà l’única via perquè la gent tingui roses. «Hem de treballar molt durament perquè tots els compromisos d’entrega els puguem fer amb les millors condicions objectives possibles; intentarem arribar a tothom i no fallar a ningú», manifesta. El gremi recorda que el seu és un negoci tan o més estacional que el del llibre, i que la factura de la crisi del Covid-19, en plena primavera, serà cara.

Sorpreses «emotives»

Guillén explica també que, a més de seguir la tradició des de casa, el sector està treballant en iniciatives conjuntes, amb el suport de mecenes, per visibilitzar la festivitat el mateix dia 23 d’abril: «Hi haurà coses emotives».

Una d’aquestes accions serà el repartiment de roses per a tots els professionals de l’Hospital de Bellvitge, una acció conjunta de Mercabarna-flor amb el Gremi de Floristes i la Cambra de Comerç de Barcelona, que pretén arribar a tot el personal dels principals hospitals de la capital catalana.

«La flor és una materialització palpable de l’amor», ha assenyalat Guillén, que ha indicat que el confinament i la pandèmia no han fet perdre «les ganes» de les floristeries i de la ciutadania de celebrar Sant Jordi.

Les roses d’aquest Sant Jordi procediran, segons el portaveu del Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Catalunya, Ignasi Ruiz, dels cultius locals de la comarca barcelonina del Maresme, on hi ha unes 200.000, i la resta vindran de Colòmbia, tradicional país exportador, i, en menor proporció, dels Països Baixos.

Com a portaveu del Mercat i majorista, Ruiz no té tan clara la viabilitat d’organitzar les comandes a domicili per les dificultats –«és més cara la logística que la flor», ha apuntat– i ha assenyalat que la nova data elegida per celebrar la festa de la flor i el llibre, el 23 de juliol, servirà d’ajuda per «salvar el desastre de l’abril».

En el cas dels productors, Rosa Bertran, la propietària de Bertran Mas, la principal conreadora de roses de Catalunya, ha admès que no es pot queixar perquè calcula que aconseguirà vendre tota la seva producció, unes 50.000 roses, però ha remarcat les dificultats que ha tingut.

«Ens hem hagut d’espavilar, reinventar-nos», ha explicat Bertran, ja que els dos mercats a l’engròs on ven estan tancats i s’ha vist obligada a organitzar la logística per repartir les roses entre els seus clients, garantint sempre les mesures de protecció, cosa que ha suposat uns costos afegits.

«Molta gent diu que les roses no es mengen, però jo sí menjo gràcies a elles», ha remarcat Bertran.

Sant Quirze del Vallès prohibeix tota venda de roses

L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès ha aprovat aquest dimarts un ban que regula la venda de llibres i roses en tot el municipi de cara a la festivitat de Sant Jordi aquest dijous. Segons el document que ha fet públic el consistori vallesà a través d’un comunicat, la venda de roses i flors ornamentals està absolutament prohibida, també durant el dijous, 23 d’abril, diada de Sant Jordi.

Notícies relacionades

«Cap superfície comercial o establiment pot vendre roses, plantes o flors ornamentals fins a l’aixecament de les mesures decretades per l’Estat espanyol, i especialment durant la diada de Sant Jordi, el 23 d’abril del 2020», destaca el document.

D’aquesta manera, recorda que les floristeries del municipi s’han adherit a la celebració de la diada de Sant Jordi prevista per al 23 de juliol i promoguda pels gremis de llibreters i floristes de Catalunya, que es durà a terme tal com està previst si les condicions sanitàries ho permeten.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions