PRESSUPOSTOS 2020

Salut fixa en 72 hores el màxim per a una visita en l'atenció primària

L'oposició lamenta «la renúncia a les 48 hores» per veure el metge de capçalera

Els sindicats veuen «insuficient» l'augment de la partida: «No recupera els nivells de despesa del 2010»

undefined52059773 grafcat700  barcelona  31 01 2020   la consellera de salud  200131141613

undefined52059773 grafcat700 barcelona 31 01 2020 la consellera de salud 200131141613 / Andreu Dalmau

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El nou pressupost de la Conselleria de Salut del Govern contempla que les persones que demanin una visita per al seu metge de capçalera seran ateses en un màxim de 72 hores i no en les 48 hores que s’havien de respectar fins ara, si bé molts ambulatoris se superen àmpliament aquests terminis.

Les 48 hores havien sigut aprovades en anteriors comissions de Salut i fins i tot en un ple del Parlament de Catalunya, però ara passen a ser 72 hores, un aspecte que es recollirà en un projecte de Decret d’Accessibilitat que es troba en tràmit.

Aquesta és una de les novetats del nou pressupost del departament de Salut per a aquest 2020, que avui divendres ha presentat la consellera del departament, Alba Vergés, en la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya.

En total, el pressupost de la Generalitat dedicarà 9.789,1 milions a Salut, el que suposa un 10,3% més que l’any 2017, últim exercici amb pressupost no prorrogat.

Crítiques de l’oposició

La diputada Assumpta Escarp, del PSC, ha lamentat «la renúncia a les 48 hores» perquè els malalts puguin ser atesos en l’Atenció Primària, per part del grup de Junts per Catalunya.

Marta Ribas, de Catalunya en Comú-Podem, grup que ha pactat amb el Govern els pressupostos, ha reconegut que «no ha sigut possible mantenir les 48 hores» i ha assegurat que el màxim de 72 hores per tenir visita amb el metge de referència és un mèrit de la seva formació aconseguit durant la negociació dels comptes de la Generalitat per a aquest 2020.

Vidal Aragonès, de la CUP, ha anunciat que no acceptaran les 72 hores perquè, segons el seu parer, «degrada» l’atenció sanitària «mínima que s’ha de donar als ciutadans».

A més dels compromisos parlamentaris per part dels responsables de Salut del Govern que s’atendria en 48 hores les visites als metges de família, una ordre de la Generalitat del 2015 també establia aquest termini.

Vergés ha defensat que totes les persones que acudeixen als ambulatoris i demanen ser ateses són visitades al dia a urgències i s’ha remès al futur decret d’accessibilitat per concretar més al detall l’atenció a les persones en el sistema sanitari català. 

Rebuig de Metges de Catalunya

Pel sindicat majoritari de metges catalans, Metges de Catalunya (MC), l’increment en més de 900 milions d’euros a Salut per a aquest 2020 és «insuficient», ja que «no permet recuperar els nivells de despesa de l’exercici del 2010, prèvia a les retallades». Segons explica a EL PERIÓDICO el secretari general de MC, Josep Maria Puig, «la sanitat catalana encara està un 1% per sota del 2010 perquè s’ha de tenir en compte que, durant aquests anys, hi ha hagut una inflació del 16,3%». «Així que de recuperar, res de res. La capacitat adquisitiva és un 17% menor que fa 10 anys, mentre que el pressupost de la Generalitat ha crescut un 30%», assenyala.

Notícies relacionades

El mateix recorda que l’exconseller Toni Comín va invertir 57 milions per reduir llistes d’espera, cosa que va suposar tan sols una reducció d’un 0,4%. «Salut diu ara que invertirà 20 milions per a les llistes d’espera, per la qual cosa no hi haurà cap reducció», critica Puig.

«La sanitat catalana necessita girar full després de les retallades i començar a recuperar el temps perdut, si vol sortir del pou i acostar-se als nivells de despesa sanitària dels països europeus del nostre entorn», ressalta el sindicat. A més, MC creu que la incorporació de 1.400 professionals sanitaris nous a la primària és «exigu», ja que la plantilla «ha perdut més de 850 efectius des del 2010».