UN TÒXIC PER A LA SALUT

La mortalitat en fumadors augmenta si l'inici en el consum va ser precoç

Una persona que va començar a fumar als 12 anys correrà més riscos que qui ho va fer als 18

Les possibilitats de morir s'incrementen el 4% per cada any de precocitat en el tabac

undefined35941004 barcelona 17 10 2016 sociedad campa a de la gene  para que l190528184804

undefined35941004 barcelona 17 10 2016 sociedad campa a de la gene para que l190528184804 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Una persona que comenci a fumar als12 anys tindrà més risc de patir, quan sigui adult, una patologia cardiovascular i morir que una altra persona que ho faci a partir dels 18. Així, l’edat d’inici en el tabaquisme sí que està associada amb més possibilitats de malalties cardiovasculars i de mortalitat. De fet, per cada any de precocitat en l’inici de consum de tabac, el risc de mortalitat s’incrementa el 4%. I aquest excés de risc és especialment important en les persones que van començar a fumar abans dels 12 anys.

Així ho posa de manifest un estudi liderat per investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), metges de l’Hospital del Mar i el CIBER de Malalties Cardiovaculars (CIBERCV), que ha sigut publicat aquest dijous a 'Preventive Medicine'. El treball va seguir durant més de set anys un grup de 4.499 persones adultes, d’entre 25 i 79 anys, del Registre Gironí del Cor (Regicor), fumadores o que havien fumat, i ha analitzat si durant aquest període han desenvolupat una malaltia cardiovascular o han mort per aquesta raó o qualsevol altra.

Un estudi publicat a 'Preventive Medicine' ha seguit 4.499 persones durant set anys 

Segons les dades del seguiment, durant aquests anys van morir 361 persones, mentre que 210 van presentar una malaltia cardiovascular, com un infart de miocardi, angina de pit o ictus cerebral. "L’estudi tenia per objectiu saber si l’edat d’inici en el tabaquisme s’associa amb un risc més gran de malaltia cardiovascular i mortalitat, i és que sí", explica a aquest diari Roberto Elosua, coordinador del Grup d’Epidemiologia i Genètica Cardiovascular de l’IMIM. El treball, matisa, estudia només el risc de malalties cardiovasculars i no de càncer de pulmó, encara que està de sobres demostrat que fumar també incrementa el risc de contreure aquesta patologia i moltes d’altres.

Els resultats de l’estudi són concloents: un adult que va començar a fumar als 12 anys té el 4% més de possibilitats de morir en els següents set anys que una persona que va començar als 13, i aquesta té el 4% més de risc que qui va començar als 14. Així successivament.

Més vulnerabilitat

Segons el doctor Elosua, aquest estudi ha tingut en compte la "quantitat de tabac acumulada en tota la vida". ¿I per què els més petits de 12 anys corren més riscos? "No hem pogut respondre aquesta pregunta, però creiem que el sistema cardiovascular encara s’està desenvolupant en etapes primerenques de la vida, i per això l’impacte del tabac és molt més nociu", assenyala. El mateix Elosua matisa que, independentment de l’edat d’inici en el tabac, "el fumador sempre correrà més riscos que el no fumador". "I, dins dels fumadors, com abans s’hagi iniciat, més risc corre", afegeix.

A Espanya, l’edat mitjana d’inici en el tabaquisme són els 14 o 15 anys

Elosua alerta que, a Espanya, l’edat mitjana d’inici de consum de tabac són els 14 o 15 anys, mentre que a Europa són els 16 o 17. "A Espanya no només fumem tant o més que els europeus, sinó que també comencem abans". Dos de cada tres fumadors a Europa s’inicien en l’hàbit abans dels 18 anys, i al voltant del 9% de la població espanyola d’entre 14 anys i la majoria d’edat.

Un mal per a la salut

Notícies relacionades

Els fumadors tenen el doble de risc de tenir malaltia coronària i ictus respecte als no fumadors. Aquest risc és encara més gran en els casos d’ateroesclerosi a les cames. També és un factor de risc en altres patologies, com la nefropatia, la isquèmia intestinal, la dissecció aòrtica i el càncer. A més, l’inici precoç del consum de tabac està associat a desordres psiquiàtrics, asma, càncer de pulmó i altres malalties.

Quant a les noves fórmules de fumar (com els cigarrets electrònics o el vaporejar), el doctor Elosua assegura que no està demostrat que ajudin a deixar de fumar. "No hi ha proves del fet que facilitin deixar el tabac. I a més, també contenen substàncies tòxiques per a l’organisme", explica. "La hipòtesi és que vaporejar també comporta un risc cardiovascular més gran, tot i que no sabem si tant com el tabac". Encara és aviat per saber-ho perquè, al ser fórmules tan noves, encara no es disposa de prou informació.