EL TESTIMONI

Tina Recio: «Cap noia és més desgraciada després d'una vaginoplàstia»

La fundadora d'I-Vaginarium destaca el «benestar emocional» que aporten les cirurgies de reassignació de sexe

Aquesta entitat acompanya les dones 'trans' a Tailàndia per sotmetre's a aquestes intervencions quirúrgiques

zentauroepp47073615 tina recio190225183801

zentauroepp47073615 tina recio190225183801 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

“Tan important és la qualitat de l’operació com el temps d’espera”. Ho afirma Tina Recio, una dona transsexual de 49 anys que el 2012 van viatjar a Tailàndia per sotmetre’s a una vaginoplàstia. Defineix les cirurgies de reassignació de sexe com a “fonamentals” en la vida de les persones ‘trans’ ja que aporten més “benestar emocional”.  “Si no eres feliç, ho comences a ser. No he conegut cap noia que sigui més desgraciada després d’una vaginoplàstia”, assegura.

La Tina és la presidenta i fundadora d’I-Vaginarium, un programa sense ànim de lucre d’atenció a les dones transsexuals. I-Vaginarium, que es va crear el 2016 a Barcelona, acompanya a Tailàndia aquelles dones 'trans’ que desitgen sotmetre’s a una vaginoplàstia. L’any passat, l’entitat va acompanyar nou noies a Tailàndia i aquest n’acompanyarà 13.  La Tina, que venia de l’“activisme ‘trans’”, havia tingut prèviament l’oportunitat de viatjar a aquest país i “contrastar” els resultats de les cirurgies d’allà amb les d’aquí. “Les intervencions quirúrgiques a Tailàndia són millors i de menor cost”, assegura.

“Les operacions a Tailàndia són millors i més barates”

“A Espanya les vaginoplàsties no s’aconsegueixen del tot i, de vegades, no s’aconsegueixen en absolut. Per exemple, en ocasions no es poden apreciar els caràcters secundaris de la vagina, com els llavis menors o el clítoris”. La Tina assegura que a Tailàndia els cirurgians plàstics dedicats a les vaginoplàsties són tan bons perquè són “els que més investiguen”. També perquè és una “necessitat” d’un col·lectiu “molt nombrós” com són les dones ‘trans’. “I el fet que hi hagi tanta competència entre les clíniques privades millora més la tècnica”.

Un “dret humà”

A Catalunya, les llargues llistes d’espera per a una cirurgia de reassignació de sexe solen suposar un gran obstacle per a les persones ‘trans’. Per a moltes, esperar és dolorós. “Les operacions de canvi de sexe són un dret humà, per això han d’estar pagades pel Sistema Nacional de Salut (SNS). És com si neixes sense una mà i hi ha una cirurgia que et permet tenir-ne una”, explica la Tina.

“Aquestes intervencions són un dret humà, per això han d’estar pagades pel Sistema Nacional de Salut”

Notícies relacionades

Per això moltes persones decideixen anar-se’n a Tailàndia, on el preu d’una operació d’aquest tipus s’acosta als 9.000 euros (quantitat a què cal sumar 1.000 euros pel vol i uns 1.500 més per l’estada). Tot i així, segueix sortint més barat que operar-se en una clínica privada d’Espanya, on aquestes intervencions, segons la Tina, oscil·len entre els 15.000 i els 17.000 euros. La Tina i altres professionals d’I-Vaginarium (l’entitat compta amb psicòlogues i fisioterapeutes) vola cada any amb aquestes dones a Tailàndia, i les acompanya durant tot el procés.

“Jo no els cobro res per anar amb elles. Això sí, entre totes paguen el meu viatge i la meva estada. Per això solem anar una vegada per any i en grup”, explica la Tina, que és agent cívica a Barcelona i que cada any dedica el seu mes de vacances per acompanyar aquestes noies a Tailàndia. Recio elogia, una vegada més, els resultats de les cirurgies ‘trans’ de Tailàndia. “Podem tenir relacions sexuals completes. El resultat és totalment òptim”, relata. Tot i així l’aparell reproductor de les dones ‘trans’ és diferent, però Recio destaca que s’està investigant perquè, en un futur, també puguin gestar.