Manual informatiu

¿Com conviure amb el càncer de pròstata?

Una guia gratuïta ajuda els pacients a afrontar la malaltia

Intervenció endoscòpica de pròstata a la Fundació Puigvert.

Intervenció endoscòpica de pròstata a la Fundació Puigvert. / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La incontinència urinària i la disfunció erèctil són les complicacions que més preocupen els pacients amb càncer de pròstata, entre els quals hi ha un cert complex a l’abordar temes tan íntims. Ara disposeu d’una guia que us ajudarà a afrontar millor les seqüeles i efectes secundaris de la malaltia.

"¿Com conviure amb el càncer de pròstata?", presentat aquesta aquest dimecres en roda de premsa, és un manual informatiu que ofereix eines a pacients i familiars perquè puguin viure amb normalitat la malaltia, tant  des del punt de vista físic com emocional i socialEl manual es pot descarregar entrant aquí.

"Volem suplir la falta d’informació que tenen els pacients sobre com fer front a les seqüeles del càncer de pròstata. És important posar la mirada en la qualitat de vida després del diagnòstic", ha explicat Víctor Rodríguez, cofundador de la Fundació Más Que Ideas, promotora de la iniciativa.

El càncer de pròstata és el segon més freqüent a Espanya i el primer entre la població masculina: més de 27.000 persones són diagnosticades anualment.

Falta de visibilitat

"Encara que són molts, estan amagats", ha assegurat el doctor Álvaro Juárez, coordinador nacional del grup d’urologia oncològica del’Associació Espanyola d’Urologia (AEU), que ha matisat que encara que en nombres absoluts hi ha més homes amb càncer de pròstata que dones amb càncer de mama, els avenços que hi ha hagut en aquest últim tumor no tenen parangó.

La raó és la falta de visibilitat del càncer de pròstata, ja que mentre les pacients de càncer de mama parlen de la seva malaltia, els afectats per un tumor de pròstata "tendeixen a no explicar-ho", ha assenyalat aquest uròleg.

La psicooncòloga del’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) Vanesa Jorge també ha incidit en la importància de donar-hi visibilitat.

"El silenci no ajuda a sentir-se millor", ha assegurat aquesta experta, que ha considerat que "suposa una eina molt important per trencar tabús sobre temes que puguin fer vergonya" i ha animat els pacients a parlar amb normalitat de la sexualitat i de la incontinència.

Qualitat de vida

La guia dedica un capítol a cada una d’aquestes seqüeles en què s’ofereix tota la informació necessària perquè els pacients i les seves famílies puguin abordar aquestes qüestions i millorar la seva qualitat de vida.

El doctor Juárez, coautor de la guia, ha assenyalat que quan reps el diagnòstic et "cau a sobre un 'tsunami' i és molt important disposar “d’alguna cosa a què aferrar-te i que t’ajudi a afrontar la malaltia des d’una altra perspectiva”.

Un altre dels coautors, Juan Francisco Rodríguez-Moreno, oncòleg del Centre Integral Oncològic Clara Campal de Madrid, ha assenyalat que el perfil del pacient està canviant, ja que cada vegada es diagnostica a persones més joves, en estadis més precoços, que volen continuar amb una vida activa.

Encara que fins fa pocs anys hi havia "pocs tractaments”, han aparegut alternatives com l’hormonoteràpia, noves quimioteràpies i teràpies dirigides i una investigació en fàrmacs innovadors "que arribaran perquè puguem cronificar la malaltia".

Relacions de parella

El doctor Carlos Ferrer, president de la Societat Espanyola d’Oncologia Radioteràpica, ha considerat que la guia "omple un buit molt important" que els metges no cobreixen per falta de temps i ha criticat l’aturada en inversió durant la crisi, que ha significat que el 50 % delsequips de radioteràpia estiguin obsolets (més de 12 anys), i això provoca "més toxicitat i més seqüeles".

Notícies relacionades

Aquest oncòleg ha advocat per fomentar les unitats de terra pelvià, entre altres accions, per ajudar a controlar les seqüeles dels tractaments".

José Enrique Luque, president de la nova Associació Espanyola de Pacients de Càncer de Pròstata, ha reconegut que la malaltia “li ha produït condicions", com la incontinència i la disfunció erèctil, que li han canviat la vida de parella però amb les quals ha après a conviure.

Temes:

Càncer