El Govern central defensa que Barcelona reuneix els requisits per acollir l'Agència Europea del Medicament

La ministra de Sanitat exalça la candidatura barcelonina, però adverteix que "no serà fàcil" aconseguir la seu

El procés polític català és un dels inconvenients citats perquè Catalunya aculli l'estratègic organisme europeu

icoy38205691 dolors montserrat170427191407

icoy38205691 dolors montserrat170427191407

3
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

El Govern espanyol ha emprès la defensa de la candidatura de Barcelona per acollir l’estratègica Agència Europea del Medicament (AEM), un objectiu que ahir va exposar per carta el president Mariano Rajoy als presidents del Consell Europeu, Donald Tusk, i de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker. L’organisme, ara situat a Londres, s’ubicaria en un edifici singular de la capital catalana, la Torre Glòries (molt més coneguda com Torre Agbar), que els seus propietaris ja han ofert a l’Administració.

Des de la seu de la Delegació del Govern a Catalunya a Barcelona, i sense representants de la Generalitat ni de l’ajuntament de la ciutat, la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, va donar així mateix entitat oficial a la carrera barcelonina per acollir una de les principals agències europees que, com a conseqüència del 'brexit', perdran la seva ubicació britànica. La candidatura barcelonina, va reiterar Montserrat, compleix els principals criteris, o requisits, que exigeix la CE als aspirants, i en destaca el fet que l’edifici on se situaria l’AEM ja està disponible i la seva adequació per fer-lo funcional podria ser immediata. Com a «innegables» inconvenients associats a la proposta, la ministra va citar el procés polític pel qual transita Catalunya i que Espanya ja acull quatre agències europees més.

De les 26 candidatures presentades per acollir l'AEM,  De les 26 candidatures presentades per acollir l'AEM, són difícils Viena, Milà, Copenhaguen i Amsterdam

«Demano al conseller de Salut, Antoni Comín, amb qui mantinc una excel·lent relació, que faci prevaler la responsabilitat, i que la situació política de Catalunya no s’anteposi a l’interès de tots els barcelonins», va dir Montserrat.

Enfront de Barcelona competeixen 26 candidatures europees més, de les quals quatre són serioses contrincants: Viena –«està al centre d’Europa i s’hi arriba en tren des dels països de l’Est»–, Copenhaguen, Milà i Amsterdam. «Ho tenim difícil, la competència és dura, molt dura, i no serà fàcil aconseguir l’AEM –va reiterar–. Però les condicions de Barcelona la converteixen en una candidatura d’èxit».

La proposta barcelonina respon als criteris objectius que més poden fer decantar una elecció que, en últim terme, adoptaran els presidents i caps d’Estat dels 27 estats membres de la UE. Possiblement, l’elecció es produirà el pròxim mes de juny. La disponibilitat immediata dels 30.000 metres quadrats, ara diàfans, que ofereix la Torre Glòries no és un element menor, ja que la CE ha advertit que l’AEM no pot interrompre la seva activitat. «La seu a Barcelona podria estar plenament activa el març del 2018», va indicar la ministra.

El segon requisit exposat des de Brussel·les és que el canvi d’ubicació no causi una pèrdua de talent significativa. Que el miler de funcionaris europeus que ara exerceixen a l’AEM londinenca estiguin disposats a instal·lar-se a la capital escollida. «Barcelona no té problemes en aquest sentit –va sostenir–. A segons quines capitals, no tots voldran anar-hi, però a Barcelona sí». Disposar d’escoles de rang internacional en les quals s’inscrigui els 600 fills d’aquests 1.000 funcionaris i facilitar la recerca de feina per a les parelles dels treballadors de l’agència són altres exigències, fàcils d’obtenir a Barcelona, va assegurar.

AVANTATGES

Els avantatges de portar a Barcelona l’organisme que avalua, autoritza i supervisa l’efecte dels medicaments que es consumeixen a la UE van ser enumerats per la ministra de Sanitat, així com la investigació que promou la seva presència. Més de 40.000 científics, metges, investigadors i empresaris del sector sanitari visitaven fins ara Londres anualment perquè allà se situa l’AEM.

Notícies relacionades

Prop de 1.600 empreses vinculades a l’àmbit del medicament, la seva distribució i avaluació, s’han instal·lat als voltants de l’agència des que es va inaugurar el 1992 a Londres. Encara que no totes es traslladarien automàticament a Barcelona, algunes sí que ho farien, va afirmar la ministra. 

Opcions i condicions

Si bé la distribució de les agències europees entre els països de la UE és un assumpte fonamentalment polític, la decisió sobre la futura ubicació de l'Agència Europea del Medicament (AEM) s'adoptarà a partir de "criteris objectius" en funció de les qualitats de les ciutats candidates. Així ho ha assegurat la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat. Pesa en aquesta decisió el fet que diversos dels països de l'Est d'Europa que competeixen no disposen de cap altra agència europea al seu territori. Espanya compta amb quatre: la de Marques (Alacant), l'Aeroespacial (Madrid), la de Treball (Bilbao) i la de Pesca (Vigo). Barcelona, no obstant, és una referència europea en biomedicina i recerca científica, ha destacat.