APOSTA D'UN CENTRE

La Vall d'Hebron amplia la cirurgia amb laparoscòpia a nadons de tot just 1,5 quilos

És una tècnica mínimament invasiva que es vol aplicar en el 70% de les intervencions

L’Hospital ha operat amb èxit dos nadons d’uns 1,5 quilos de pes mitjançant cirurgia laparoscòpica. / ACN / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

L'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona ha operat amb èxit les últimes setmanes dos nadons d'uns 1,5 quilos de pes mitjançant cirurgia laparoscòpica, una tècnica mínimament invasiva que es vol aplicar en el 70% de les prop de 2.000 cirurgies que es fan cada any en aquest centre.

Aquesta aposta per la cirurgia laparoscòpica en pediatria de la Vall d'Hebron s'ha reforçat amb el fitxatge, fa uns sis mesos, del doctor Manuel López, nou cap de Cirurgia Pediàtrica, graduat a la Universitat Lliure de Colòmbia i també format a Montpeller (França).

Els membres de l'equip de López a la Vall d'Hebron han intervingut amb laparoscòpia les últimes setmanes un nadó acabat de néixer d'1,5 quilos de pes que patia atrèsia d'esòfag, una lesió congènita que afecta aquest òrgan i que pot derivar en lesions pulmonars, i un altre nadó que només pesava 1,6 quilos al qual es va sotmetre a una reparació d'una hèrnia diafragmàtica, amb incisions de dos o tres mil·límetres.

RECONEIXEMENT INTERNACIONAL

Manuel López ha explicat avui als periodistes que el seu objectiu és operar el màxim nombre de nens amb aquesta tècnica mínimament invasiva, de la qual se celebra avui a la Vall d'Hebron un curs especialitzat dirigit a cirurgians pediàtrics i que compta amb el reconeixement de les associacions internacional i europea en cirurgia endoscòpica pediàtrica.

Aquestes dues organitzacions són la International Pediatric Endosurgery Group (IPEG), el president de la qual, David van der Zee, ha assistit al curs de l'hospital barceloní, i la European Society of Paediatric Endoscopic Surgeons.

Manuel López ha explicat avui que la Vall d'Hebron ha apostat per aquesta mena de cirurgia mínimament invasiva "per beneficiar el màxim nombre de pacients pediàtrics i amb l'objectiu que el servei tingui el reconeixement nacional i internacional" que mereix.

DES DELS ANYS 90

La laparoscòpia no és una tècnica nova, ja que s'aplica des dels anys 90 en cirurgia d'adults i, de fet, s'estudia en totes les facultats de Medicina, però el que es busca ara és que se'n beneficiïn el màxim nombre possible de nens malalts, fins i tot els que tenen poc pes.

Notícies relacionades

Aquesta tècnica permet evitar incisions i redueix el postoperatori dels pacients, així com les possibles complicacions que, en el cas dels nens, pot estalviar fins i tot noves intervencions en el futur, segons l'hospital.

La Vall d'Hebron és, també, pioner en les tècniques de fetoscòpia, que permeten operar el fetus al ventre matern, i el doctor López ha assegurat que les tècniques laparoscòpiques en fetus que s'utilitzen "estan al mateix nivell dels grans centres del món".