POLÈMICA GESTIÓ DEL CONTAGI d'Ebola a madrid

Sanitat s'aferra a l'error de la infectada per tapar els seus

La pacient admet que es va tocar la cara amb un guant al treure's el vestit protector

La conselleria acusa l'auxiliar contagiada d'haver amagat informació clau

Una sanitària demana la dimissió de Mato, en la protesta davant el Carles III.

Una sanitària demana la dimissió de Mato, en la protesta davant el Carles III. / JOSÉ LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

L'opacitat i l'evidència que es van cometre errors segueixen presents en la gestió de la crisi de l'Ebola, però ahir les autoritats sanitàries van respirar alleujades al rebre una de les millors informacions possibles de descàrrec: la infermera contagiada, Teresa Romero, va admetre al metge que l'atén que es va poder encomanar quan es va tocar la cara amb els guants de l'equip de protecció, que potser estaven infectats. L'accident va passar quan la infermera va sortir per segona i última vegada de l'habitació del difunt Manuel García Viejo, després de recollir els seus vòmits, i mentre intentava treure's la part superior del vestit de prevenció. La confessió la va explicar a les portes de l'Hospital Carles III l'especialista en malalties tropicals Germán Ramírez, després de parlar amb ella. No obstant, la investigació sobre el contagi no s'ha acabat. Romero hauria d'haver posat el guant en contacte amb un ull, el nas, la boca o una ferida facial per haver-se infectat.

Les paraules de la infermera van ser un baló d'oxigen tant per a la Comunitat de Madrid com per al Govern central, que estan rebent un diluvi de crítiques per la mala gestió de la crisi de l'Ebola i la cadena d'errors al voltant de la contagiada.

A l'Executiu consideren que un error humà no comporta el mateix dany per al país i la marca Espanya que si el contagi s'hagués degut a un error directe de l'Administració sanitària. L'altre element de descàrrega de preocupació és que, com que la infermera ha negat tot aquest temps cap incident amb el missioner, els especialistes estaven començant a avaluar, amb horror, si l'Ebola podria haver passat a una fase de contagi per via aèria, cosa que hauria implicat no contagis aïllats, sinó un brot d'Ebola a la capital.

Aquesta sensació de descans va sobrevolar tota la intervenció del conseller de Sanitat madrileny, Javier Rodríguez, que va comparèixer ahir al Parlament regional. Va ser la primera vegada que va donar la cara des que dilluns es va decretar l'alarma sanitària. «Ens hauria pogut estar mentint», va afirmar el responsable de la sanitat madrilenya a l'inici de la seva intervenció encara que, quan va veure les seves declaracions circulant per la xarxa, va edulcorar la versió i va matisar que no la considera culpable i que tot va ser «un accident». Però va tornar a insistir que hi va haver ocultació d'informació clau per part de la malalta.

INFORMACIÓ VALUOSA / Rodríguez va dir que la pacient havia ocultat informació molt valuosa i va construir tota la seva argumentació sobre la base del presumpte obscurantisme amb què hauria actuat Romero. Segons el conseller, la sanitària va tenir febre des del dia 29 i ho va posar en coneixement de l'Hospital Carles III, que sabia que havia estat en l'operatiu de l'Ebola, però la temperatura no arribava als 38,6 graus preceptius com a indicador de la malaltia i ella va negar en tot moment haver tingut cap incident que posés en risc la seva salut.

Rodríguez va assegurar ahir que Romero va descartar sempre haver tingut contacte amb cap fluid del missioner mort i va anar a l'ambulatori d'atenció primària sense alertar de la seva feina, el 2 d'octubre. Una vegada allà va ser atesa per la seva metge de capçalera, que li va realitzar una exploració de gola i li va receptar paracetamol. Ahir a la nit estava previst l'ingrés d'aquesta doctora a l'Hospital Carles III, perquè ara està considerada una de les persones amb més risc de contagi. De moment no presenta símptomes i per tant no podria infectar ningú, però té tres fills petits i les autoritats no volen riscos.

Notícies relacionades

Quan diumenge a mitjanit la infermera va empitjorar, va prosseguir Rodríguez, des del Carles III li van indicar que havia d'anar al seu hospital de referència, que és el d'Alcorcón, perquè va tornar a negar cap accident en el cas del missioner. La infermera va trucar a una ambulància, a la qual tampoc hauria alertat, i que la va traslladar a les instal·lacions hospitalàries sense cap prevenció ni aïllament per als professionals que la van atendre. Allà va estar dins d'un box d'urgències fins que dilluns a les sis de la tarda es va confirmar el seu diagnòstic i, a mitjanit, va ser traslladada a l'Hospital Carles III.

CANVI DE PROTOCOL / El conseller sí que va admetre implícitament que s'han comès errors en la gestió de la crisi i que és possible que s'hagin de canviar diversos aspectes del protocol recomanat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). La Comunitat de Madrid va decidir unilateralment dilluns eliminar el criteri dels 38,6 graus per prendre en consideració un possible cas d'Ebola i ja ingressa i aïlla qualsevol persona en contacte amb el virus que tingui dècimes de febre. Demà, en el consell interterritorial de Sanitat es podria prendre la mateixa decisió per a la resta de les autonomies, perquè es considera que en països desenvolupats l'Ebola podria tenir símptomes menys agressius. Rodríguez va dir també que respecta la decisió de la Fiscalia de Madrid, que ha obert una investigació.

Temes:

Ebola