SEGURETAT QÜESTIONADA A L'HOSPITAL CARLES iii

«L'aprenentatge amb els vestits el vam fer amb els dos missioners»

Un doctor que va assistir Pajares i García Viejo afirma que no van tenir formació pràctica

El metge assegura que «no sempre» se'ls va ajudar a treure's l'aparatós equip

2
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / BARCELONA

Els sanitaris que van atendre a l'Hospital Carles III de Madrid els dos religiosos infectats pel virus de l'Ebola ja morts, van personificar ahir públicament les queixes professionals i sindicals que qüestionen la formació rebuda pel personal sanitari que ha d'afrontar una infecció de tan alt risc. El metge especialista en cures intensives Santiago Yus Teruel, adscrit al complex hospitalari La Paz-Carles III, va exigir ahir «formació pràctica rigorosa, impartida per personal acreditat i amb experiència en la col·locació del vestit que ha de dur qui atén un malalt d'Ebola».

El doctor Yus és un dels 15 intensivistes que es van ocupar dels religiosos Miguel Pajares i Manuel García Viejo des que van arribar malalts a l'hospital de Madrid i fins que van morir. «L'aprenentatge en l'ús dels vestits el vam fer amb els dos pacients, encara que des de l'abril demanàvem a la direcció de l'hospital formació pràctica, sense malalts -va afegir Yus-. Són vestits molt pesants, saps que atens una persona que pateix un virus molt perillós i, si no estàs ben preparat, et poses molt nerviós». «Estàs sol -va prosseguir-, suant, amb un estrès terrible, aclaparat, i pots cometre un error. No sempre, al sortir de l'habitació, hi havia algú per ajudar-te a desvestir».

Notícies relacionades

EL RISc / El protocol de l'OMS sobre l'Ebola, va relatar Yus, va arribar a La Paz a l'abril. «Tenim tota la informació necessària sobre com és la malaltia, què s'ha de fer, com s'encomana... L'hem estudiat i debatut, però no disposem de cap formació en l'ús de la protecció personal que hem de vestir. I aquí hi ha el risc», va insistir. Una xerrada de 40 minuts, impartida per dues infermeres el juliol passat -una de les quals va vestir i va desvestir l'altra amb la indumentària en qüestió- és tota la preparació pràctica a la qual han accedit, va assegurar l'intensivista. «La possibilitat que la infermera [Teresa Romero] s'infectés al tocar-se la cara amb un guant contaminat només reafirmaria el que estic dient -va dir Yus-. No hem  automatitzat el mecanisme en l'ús del vestit, imprescindible».

L'Associació Mèdica d'Infermeria de Madrid es va pronunciar en termes similars i va exigir «entrenament pràctic» per al personal destinat a infeccions d'alt risc. El president del Consell General d'Infermeria, Máximo González Jurado, va alertar sobre la temptació de llançar sobre l'auxiliar d'infermeria tota la culpa del primer contagi d'Ebola que ha tingut lloc fora de l'Àfrica. «No permetrem que es criminalitzi els professionals -va dir González-. Aquesta companya s'ha jugat la vida per cuidar els seus pacients. Si Sanitat té proves del que ha passat, que les facin públiques immediatament».

Temes:

Ebola