NEUROLOGIA

El que diuen els somnis sobre la teva salut: de trastorns mentals a malalties neurodegeneratives

Examinar el contingut dels somnis pot marcar la diferència a l’hora de diagnosticar trastorns de salut mental i neurològics.

El que diuen els somnis sobre la teva salut: de trastorns mentals a malalties neurodegeneratives
5
Es llegeix en minuts
Belén Parrilla

Al llarg de tota la nostra vida, passem aproximadament uns 26 anys dormint, per la qual cosa no és estrany que el descans sigui un dels pilars fonamentals de la nostra salut.

Amb tot, de vegades el descans pot passar desapercebut, o no rebre l’atenció necessària fins que suposa un problema.

I és que, tant els hàbits de son com el contingut del somnis poden donar pistes sobre el nostre estat de salut, i fins i tot ajudar a diagnosticar malalties mentals i neurodegeneratives.

«Hi ha alguns somnis determinats, que, junt amb la resta de símptomes, poden indicar problemes neurològics», afirma el doctor Gerard Mayà, neuròleg i membre del grup de treball de Trastorns del Moviment i de la Conducta durant el Son i Hipersòmnies de la Societat Espanyola de Son (SES).

Alguns somnis poden ajudar a diagnosticar malalties neurodegeneratives

Alguns somnis poden ajudar a diagnosticar malalties neurodegeneratives«Els somnis no es poden considerar mai de manera aïllada. És a dir, no són la base del diagnòstic. No obstant, poden suggerir que hi ha un trastorn», explica el doctor Mayà, i posa alguns exemples:

Somnis violents, en què intenta defensar-se amb moviments bruscos

Aquelles persones que tenen de manera habitual somnis violents, en què es defensen i fan moviments bruscos, pot ser un indicador del trastorn de la conducta del son REM.

La persona que el pateix somia amb baralles, discussions, persecucions i es defensa de persones o animals. A més, no dorm quiet, sinó que representa aquests somnis.

És a dir, tal com explica el doctor Mayà:

«La persona crida, dona cops de puny, puntades de peu, es mou... Això es deu al fet que el cervell no és capaç de paralitzar el cos mentre somia durant la fase REM, com ho faria normalment».

  • «La persona crida, dona cops de puny, puntades de peu, el cervell no és capaç de paralitzar el cos

Aquest trastorn del son, quan apareix a partir dels 50 anys de manera aïllada, sense cap altre símptoma ni a causa de medicacions com antidepressius, es relaciona amb el parkinson.

«Fins en el 90% dels casos es desenvolupa parkinson després de 15 anys de seguiment, per la qual cosa pot ser el primer símptoma, que apareix molts anys abans de la tremolor o problemes cognitius».

  • el 90% dels casos es desenvolupa parkinsonpot ser el primer símptoma

Somnis frustrants

«Per exemple, perdre’s i no trobar la sortida, no acabar mai una feina urgent, córrer i no arribar a la meta... És un tipus de contingut que es pot associar a les apnees obstructives del son».

Les apnees obstructives del son impliquen el cessament complet del flux respiratori durant almenys 10 segons.

Somnis en els quals es fuig d’un perill

Aquest tipus de contingut sol ser habitual en les persones amb somnambulisme. «La persona en aquest cas no es defensa, sinó que intenta fugir del perill. L’escenari pot ser la mateixa habitació, per exemple, somiar que les parets del quarto s’estrenyen».

El doctor Mayà insisteix que «només amb el contingut del somni no pots estar mai segur que es tracti d’una malaltia. Aquestes associacions cal tenir-les en compte dins del conjunt de símptomes. No hi ha un somni en concret que sigui totalment específic d’un trastorn».

El que somiem també pot donar pistes sobre la nostra salut mental

El que somiem també pot donar pistes sobre la nostra salut mentalEl doctor Carmelo Pelegrin, vocal de la Societat Espanyola de Psiquiatria i Salut Mental (SEPSM), remarca que, en alguns casos, dins de l’àmbit de la psiquiatria, el contingut dels somnis pot arribar a ser bastant rellevant:

«El contingut dels somnis és fonamental per al diagnòstic del trastorn per estrès posttraumàtic (TEPT), en què els pacients presenten somnis anguniosos recurrents relacionats amb el succés traumàtic».

  • «El contingut dels somnis és fonamentaltrastorn per estrès posttraumàtic

En altres patologies el que somiem no és tan rellevant per al diagnòstic, ja que solen ser més generals. Per exemple, en els casos de pacients depressius o amb psicosi:

«Aquests solen tenir malsons, amb un to general de desesperança, culpabilitat, amb contingut dramàtic com mutilar, ser perseguits o perills diversos», explica el doctor Pelegrin.

  • malsons

De tota manera, si bé tenir malsons no implica tenir un trastorn mental, el doctor Pelegrin afirma que sí que poden revelar altres problemes psicològics i no és mai sobrer tractar-los amb un expert.

«Per exemple, una persona relativament sana pot somiar que és objecte d’assetjament pels seus companys. Una exploració psicològica acurada pot reflectir que se sentia amb baixa autoestima, feble i indefensa».

Llavors, ¿quina és la funció dels somnis?

Llavors, ¿quina és la funció dels somnis?Si bé el contingut dels somnis continua sent una experiència molt subjectiva, i la seva ‘utilitat’ no s’ha pogut demostrar de manera precisa, està bastant acceptada la hipòtesi que somiar ens pot ajudar a digerir emocions fortes.

    És a dir, els esdeveniments difícils es repeteixen sense les manifestacions físiques d’emocions fortes, traient-li càrrega emocional al record traumàtic.

    Signes d’alarma que no hem d’ignorar: ¿Quan hem d’anar a l’especialista del son?

    Signes d’alarma que no hem d’ignorar: ¿Quan hem d’anar a l’especialista del son?Els experts coincideixen que cal tenir una visió global. Tenir malsons és una cosa comuna i sempre que no influeixin en el nostre dia a dia no ens hem de preocupar.

    Notícies relacionades

    «Són els altres símptomes, com la somnolència, o el despertar-se repetidament durant la nit el que hauria de preocupar-nos», insisteix el doctor Mayà.

    En resum, el doctor aconsella anar al metge quan notem els símptomes següents:

    Tenir massa son, somnolència excessiva malgrat dormir prou hores, i que afecti en el dia a dia

    • Tenir massa son, somnolència

    No poder dormir prou, és a dir, insomni, ja sigui per trigar a adormir-se, despertar-se de manera repetida durant la nit o presentar un despertar massa precoç i no poder dormir de nou, de manera que afecti la qualitat de vida.

    • No poder dormirprou

    Trastorns del son relacionats amb la respiració. Notar que es queda sense respirar durant el son i l’endemà aixecar-se cansat o amb somnolència. 

    • Trastorns del son relacionats amb la respiració.

    Presentar moviments o conductes inusuals durant el son. Aparició de moviments excessius, actuació dels somnis o somnàmbul amb conductes perilloses. També poden ser moviments que precedeixen el son com la síndrome de cames inquietes, en què a la tarda o la nit i amb el repòs apareix una sensació desagradable a les cames que millora al moure-les. S’associa a moviments involuntaris periòdics de les cames, tant despert com adormit.